Meridijani

Bagdad: Glave na putu

Jezivi prizori u Iraku i njegovom glavnom gradu postali su svakodnevica: nakon serije otmica i ubistava, u utorak je objavljena vest da je u blizini grada Hadida na putu pronađeno devet ljudskih glava zavijenih u plastične kese i stavljenih u kutije za voće. Identitet brutalno ubijenih za sada nije poznat. Kako je saopštila iračka policija, to je drugi gotovo identičan gnusan zločin u poslednja četiri dana – u subotu 3. juna pronađeno je osam ljudskih glava upakovanih na istovetan način. Serija bombaških napada nastavila se u Bagdadu napadom na autobusku stanicu kada su poginuli jedna žena sa detetom, a na drugoj stanici na sličan način ubijeno je još dvoje civila i ranjeno sedmoro. Kako navode agencije, i dalje se ne zna šta je sa 50 kidnapovanih u Bagdadu u ponedeljak, kada su naoružani napadači maskirani u uniforme iračke policije upali u nekoliko autobusa. Zvaničnici su objavili da su napadači u uniformama komandosa koristili najmanje 13 automobila sa oznakama iračke policije. Među otetima se nalaze dva Sirijca koja su vlasti nameravale da deporutuju, kao i zaposleni u tim transportnim preduzećima; zna se da je kidnapovan i vlasnik jedne od tih kompanija sa svoja tri sina. Prebrojavanje žrtava, najčešće leševa, tu se ne zaustavlja: bagdadska policija je pronašla leševe šest za sada neidentifikovanih osoba, mučenih i ubijenih u ponedeljak; istog dana zvaničnik organizacije Badr (militantno krilo iračke najveće šiitske stranke) pronađen je mrtav u jugoistočnom delu grada; dva dana ranije pronađeni su leševi četvorice muškaraca za koje je kasnije utvrđeno da su u srodstvu (otac i tri sina), a vraćali su se kući nakon posete lekaru u gradu Kan Bani Saad, severno od Bagdada; ubijen je menadžer vodoprivredne kompanije severno od Bakube...

Prag: Poraz socijaldemokrata

Na izborima u Češkoj održanim za vikend pobedila je Građanska demokratska stranka (ODS) sa 35,4 odsto glasova i 81 mandatom u donjem domu parlamenta. Ova stranka je bila na vlasti u Češkoj od 1992. do 1998. godine, doživela je poraz na izborima 1998. i 2002. godine, a kako stvari sada stoje, bez obzira na pobedul, imaće velikih problema da oformi vladu sa koalicionim partnerima KDU–ČLS (narodna demohrišćanska stranka) i Zelenom strankom. Naime, od ukupno 200 mesta u parlamentu, ova koalicija osvojila je ukupno 100 mandata, koliko i dve stranke iz protivničkog tabora: Češka socijaldemokratska stranke (ČSSD) i Komunistička stranka Češke i Moravske (ČSČM). Socijalisti imaju 32,4 odsto glasova, odnosno 74 mandata, a komunisti 12,8 odsto, odnosno 26 mandata. Ukratko, analitičari se slažu da je rezultat "najgori mogući" i da su izvesni novi izbori ukoliko se stranke ne udruže. Da bi situacija bila gora, u prvom trenutku premijer socijaldemokrata Jirži Paroubek odbio je da prizna rezultate izbora optužujući protivnike za "nečasne radnje u kampanji" i "neregularnost izbora", rekavši da će podneti tužbu. Naime, neposredno uoči izbora šef specijalnog odeljenja za borbru protiv organizovanog kriminala Jan Kibuce optužio je ČDSS i vladu za navodne veze s mafijom, što je, prema Paroubekovom mišljenju, iskorišćeno protiv njegove stranke u kampanji. Reakcija predsednika Vaclava Klausa, osnivača i počasnog presednika ODS-a, usledila je odmah: rekao je da on (Kibuce) jednostavno ne može da podnese poraz, odnosno da se kod njega javlja sindrom "kiselog grožđa". Takođe je najavio da će mandat za sastav vlade dati Mireku Topolaneku, lideru ODS-a, za koga se pretpostavlja da će biti naredni premijer.

Vašington: Ukinuti gej brakove

Konzervativni deo Amerike, koji se nedavno zgražavao i zabranjivao emitovanje filma o gej kaubojima Broukbek mauntin, razmatrao je u ponedeljak u Senatu kako da na ustavan način zabrani brak istopolnih partnera. Strategiju "ustavom protiv homoseksualnih brakova" smislila je Republikanska stranka, koja se obraća onom delu glasača koji smatra da homoseksulace, ako već postoje, ne bi trebalo izjednačiti sa heteroseksualcima po pitanju braka. Predsednik Džordž Buš se pridružio inicijativi za ukidanje gej brakova, rekavši u Beloj kući da je "brak najfundamentalnija institucija civilizacije koju ne bi trebalo da redefinišu sudije aktivisti". Predsednik se u svojim govorima sve češće izjašnjava o toj temi (dva puta u tri dana) u korist amandmana o zabrani istopolnih brakova. Dok je to govorio u Beloj kući, doživeo je ovacije, a njegov desetominutni govor bio je 11 puta prekidan frenetičnim aplauzom.

Kijev: Lav

"Ako ima Boga, spasiće me!", reče jedan čovek po ulasku u lavlji kavez. Bog ga nije spasio, lavica ga je pojela. Ovo nije filmska, već stvarna priča. Ovu rečenicu izgovorio je pre nekoliko dana jedan čovek iz Kijeva, koji je iz nepoznatih razloga uleteo u lavlji kavez u zoološkom vrtu i počeo da viče iz sveg glasa kako će ga Bog spasiti. Iako nije sasvim jasno kako je običan posetilac zoološkog vrata dospeo u blok sa lavovima, zvaničnici su rekli da se čovek spustio pomoću konopca, izuo cipele i krenulo u zagrljaj dremljive lavice, nakon što je izgovorio rečenicu s početka priče. "Lavica je krenula pravo na njega, oborila ga i presekla mu karotidu", rekli su očevici tog bizarnog događaja. Sumanuti nesrećnik odlučio je da stavi Boga na probu (na sopstvenu štetu) u subotu uveče kada je zoološki vrt bio krcat posetiocima, koji su se okupili oko njega misleći da je on dreser lavova, osoba zadužena za njihovo hranjenje ili šta god. U svakom slučaju, niko nije očekivao takav ishod... Inače, lavovi i tigrovi su u kijevskom zoo-vrtu smešteni na tzv. životninjskom ostrvu, ograđenom debelim betonskim zidinama.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST