Vreme uspeha >

Biznis

 

Vlasnici tekućih računa u Srbiji bili su 31. maja u minusu po (u proseku) oko 3000 dinara, što je ukupno 10,1 milijardi dinara

Nagrade: Visa poklonila toyota aygo i dva peugeotova skutera

Kompanija Visa Internacional objavila je 24. jula rezultate prolećne promotivne nagradne igre. Tim povodom, Visa je bila domaćin bankama članicama, poslovnim partnerima i predstavnicima medija u Karting centru u Beogradu.

Uz slogan "Mali auto za mog sina, veliki za mene", ova nagradna igra je kao superpremiju ponudila automobil tojotu ajgo, pa je kupovinom autića igračke Visa karticom pružena mogućnost da igračka postane stvarnost. Svi korisnici Vise koji su svojom karticom potrošili preko 300 dinara u prodavnicama ili supermarketima od 15. aprila do 15. juna, automatski su ušli u takmičenje.

Milivoj Malićević, klijent HVB banke, srećni je dobitnik toyote aygo, a prodavac koji je obavio pobedničku transakciju nagrađen je sa 1000 evra. Dobitnici peugeotovih skutera, Ivana Pejović i Ivan Vukosavljević, klijenti su Raiffeisen banke. Prodavci koji su primili njihove uplate dobili su digitalne kamere. Sto korisnika kartice dobilo je peškire i torbe za plažu sa logoom Vise, a prodavcu koji je obavio najviše transakcija pripala je Visa bonus nagrada od 500 evra.

Berza: Piraeus banka vlasnik sto odsto akcija

Piraeus banka postala je stopostotni vlasnik ove institucije, otkupivši preostali deo akcija od manjinskih akcionara Atlas banke. Cela transakcija obavljena je putem berzanskog trgovanja, za razliku od prvobitne koja je urađena ponudom za preuzimanje (vanberzanski) tokom maja prošle godine. Tada je Piraeus banka postala vlasnik 80 odsto akcija srpske Atlas banke. U oktobru 2005. izvršena je dokapitalizacija banke, na osnovu čega se udeo Piraeus banke povećao na 88,23 odsto. Neposredno pre otkupa preostalog dela akcija, Piraeus Bank Grupa donela je odluku o promeni naziva Piraeus Atlas banke u Piraeus banka.

Investicije: Most preko Ibra

U Kraljevu je 19. jula počela izgradnja mosta preko Ibra, koji će rasteretiti saobraćaj na prilazu gradu iz pravca Pojata i Ibarske magistrale. Betonski most, dužine 190 metara i širine 12,5 metara, gradi beogradska firma Inter-most, koja je posao dobila na tenderu, u konkurenciji sa beogradskom Mostogradnjom i preduzećem Putevi iz Užica. Radove u vrednosti od 187 miliona dinara finansira opština Kraljevo, a očekuje se da će most biti završen u maju 2007.

Promocije: Nova boca

Nova ambalaža Efes piva lansirana je ove godine na svim tržištima na kojima posluje turski proizvođač ovog pića, a promocija za Srbiju održana je 21. jula na Kalemegdanskoj tvrđavi u Beogradu. Nepovratna staklena boca od 0,33 litre, nova etiketa i zatvarač, obeležja su ambalaže piva koje je Efes lansirao sa porukom "Veruj u svoje snove!"

Mreža: Filijala u centru

Alpha banka je od 24. jula još bliža građanima Subotice i okoline, jer se njena filijala preselila u centar grada, iz Ulice Maksima Gorkog u Ulicu Matka Vukovića. Sve službe filijale prešle su u novi, veći poslovni prostor u srcu subotičkog gradskog jezgra, gde će na jednom mestu klijentima biti pružene sve bankarske usluge.

Asocijacije: Četiri godine FIC-a

Savet stranih investitora (FIC) radno je proslavio četiri godine postojanja u Srbiji. Za to vreme prerastao je iz nevladine organizacije sa 14 članova u razvijenu mrežu od 120 kompanija koje direktno ili indirektno zapošljavaju oko 120.000 ljudi. Te kompanije do sada su u Srbiju investirale preko 2,5 milijardi evra. Savet je znatno doprineo stvaranju legalnog sistema u Srbiji, poboljšanju ekonomske situacije i celokupnom razvoju zemlje. Ova asocijacija i ubuduće će nastaviti da radi na unapređenju odnosa između stranih kompanija i državnih institucija i u tom procesu, kako ističu članovi FIC-a, najbitnije je uspostaviti konsenzus o važnosti ekonomskih reformi.

Banke: Čačanska banka uspešna na berzi

Piše: Dragan Jovanović, direktor Čačanske banke

Čačanska banka je akcionarsko društvo otvorenog tipa. Akcijama Čačanske banke trguje se na slobodnom berzanskom tržištu od 23. novembra 2004. metodom preovlađujuće cene, a od 12. septembra 2005. trgovanje akcijama Čačanske banke se organizuje metodom kontinuiranog trgovanja.

U trgovanju akcijama tokom juna 2006. banke su zauzimale prvo mesto po ostvarenom prometu. Trgovalo se akcijama jedanaest banaka od dvadeset jedne banke, čije su akcije listirane na Beogradskoj berzi. Metodom preovlađujuće cene trgovalo se akcijama pet banaka, a metodom kontinuiranog trgovanja akcijama šest banaka. Čačanska banka je na četvrtom mestu po ostvarenom obimu prometa.

U intervalu od 1. januara 2005, praktično od momenta pojavljivanja na Berzi, pa do 30. juna 2006, ostvaren je ukupan obim trgovanja akcijama Čačanske banke u vrednosti od 1,11 milijardi dinara, dok je u prometu bilo 40.486 akcija.

Cena akcija Čačanske banke u istom intervalu varirala je u rasponu od 7500 dinara (22. juna 2005) do 45.999 dinara (6. juna 2006).

Na dan 30. juna 2006. na Berzi je listirano 100.093 običnih akcija sa pravom glasa, kojima se trgovalo po ceni od 38.000 dinara, tako da je tržišna kapitalizacija akcija Čačanske banke tog dana iznosila oko 3,8 milijardi dinara.

Knjigovodstvena vrednost jedne akcije je 16.981,55 dinara, a odnos tržišne i knjigovodstvene vrednosti (P/B) iznosi 2,24.

Čačanska banka ima 497 akcionara. U vlasništvu fizičkih lica nalazi se 3207 akcija ili 3,2 odsto akcijskog kapitala, 95.089 akcija (94,87 odsto) poseduju pravna lica, dok se 1931 akcija (1,93 odsto) nalazi na kastodi računima.

Poslovno geslo: Razumeti kupca

Piše: Marko Mrzel, generalni direktor Gorenja d.o.o. Beograd

Dizajn Gorenja već je postao prepoznatljiv faktor razlikovanja i odvajanja naših proizvoda od konkurencije.

U branši bele tehnike vrlo je bitno da si dovoljno velik, da bi mogao biti i konkurentan. Tržište je ono koje na kraju odluči da li je neko pobednik ili ne. Uz dobru robnu marku, koju Gorenje sigurno ima, kao i uz kontinuirano investiranje u njen razvoj, verujemo da ćemo ostati u društvu najboljih.

Koncept Gorenja ostaje jednostavan i u buduće: Razumeti svog kupca, inovirati i kreirati lepe, a pre svega kvalitetne proizvode, kao odgovor na želje i potrebe sve zahtevnijeg potrošača.


 

Extreme

ZRAČENJE: Dvojica novinara moskovske "Pravde" skuvala su jaje postavljeno između dva uključena mobilna telefona. Postupak je trajao 65 minuta i privukao pažnju naučnika.

UGOVORI: Gotovo svih 18 srpskih preduzeća, koja su sredinom jula učestvovala na sajmu hrane u Njujorku (Fancy Food Show), potpisalo je izvozne ugovore, za početak u iznosu od 6,5 miliona dolara.

NAGRADE: Britanski finansijski magazin "Euromoney" peti put zaredom proglasio je Reiffeisenbank u Beogradu za najbolju banku u Srbiji.

POČETAK: Za samo dva meseca rada, nova fabrika čokoladnog deserta Kondiva u Žbevcu kod Bujanovca napravila je 25 tona slatkiša i srpskom tržištu isporučila oko sedam tona pralina Smilies.

Anketa

Anketa

Dr Božidar Cerović, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu: Tranzicija stvara, ali i menja gubitnike

DOBITNICI: Ako je tranzicija prilagođavanje savremenim uslovima tržišta, onda je naše dugotrajno odbijanje tranzicije stvorilo neregularne dobitnike.

GUBITNICI: Pošto se Srbija dugo odupirala tranziciji, to je proizvelo više gubitnika nego što je normalno. Planiranje tranzicije popraviće položaj prvobitnih gubitnika. Ali, kao i u svakom poslu, gubitnici će ostati oni koji se ne prilagode novim uslovima.

Aleksandar Kocić, vlasnik kompanije Gruppo Tessile: Hrabri, vredni i brzi dobijaju

DOBITNICI: Edukovani, hrabri, vredni, brzi i prilagodljivi ljudi.

GUBITNICI: Svako ko nije uzeo svoju sudbinu u svoje ruke.





POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST