Veb je informativni medij

"Veb je vizuelni medij"; "Vreme" br. 811

Kada bi veb zaista bio samo vizuelni medij, onda se novom sajtu Politike ne bi imalo šta zameriti. U estetskom smislu, on je jako dobar: lepo dizajniran, sa pažljivo izabranom kombinacijom boja, odmara oči.

Međutim, veb je, pre svega, informativni medij. Na veb se odlazi da bi se brzo i lako došlo do informacija. Ovo bi posebno trebalo da se odnosi na informativne sajtove, kao što je Politikin. U tom smislu, Politika zaostaje

za nekim drugim srpskim informativnim sajtovima.

Tekstovi na naslovnoj strani su nepotrebno dugi. Nisu dovoljno dugački da ispričaju celu priču, ali su predugi da je samo najave. Dve do tri rečenice su sasvim dovoljne da najave tekst. Isto tako, bilo bi dobro kada bi se na dnu stranice našli naslovi najznačajnijih tekstova u svim rubrikama, sa linkovima. (Mislim da je "Blic" to rešio jako dobro.) Naslovna stranica bi bila duža, tako da bi se morala pomerati gore-dole. Međutim, to je bolje rešenje nego zahtevati klik mišem za sve osim tri vesti na naslovnoj strani.

Fotografija na naslovnoj strani je nepotrebno velika, zauzima veliki deo prostora i usporava učitavanje. Problemi postaju još izraženiji kada se naslovna strana gleda na ekranu niže rezolucije (600x800): fotografija veličine 478x447 je prevelika da cela stane na ekran. U ovoj rezoluciji se javlja i potreba za pomeranjem stranice levo-desno. To samo po sebi ne mora da bude problem, ima i drugih sajtova koji su rađeni za širinu ekrana od 1024 piksela. Problem je u tome što je širina stranice na sajtu Politike oko 820 piksela: na ekranu veće rezolucije se gubi koristan prostor, a na ekranu manje rezolucije ne može da se čita bez pomeranja miša. (Dobro rešenje je sajt B92, koji je rađen za širinu 1024, ali je sadržaj postavljen tako da se u desnoj koloni nalaze reklame. Kada se sajt otvori na ekranu širine 800 piksela, jedini deo koji se ne vidi su samo reklame).

Sledeći nedostatak sajta Politike je potpuno ignorisanje specifičnih potreba hendikepiranih osoba i međunarodnih standarda koji obrađuju ovu oblast. Veličina teksta se ne može menjati, >ALT< tagovi koji bi trebalo da opišu fotografije jednostavno ne postoje.

S druge strane, za pohvalu je mogućnost promene pisma. Takođe, mogućnost pretraživanja sajta (koja još ne radi) nešto je što nedostaje nekim drugim srpskim sajtovima.

Bez obzira na sve kritike, Politika zaslužuje pohvalu već i samom činjenicom da je promenila svoj sajt. Bitno je da se ne stane na tome. U prethodnih desetak godina bogatiji od nas su potrošili jako mnogo novca na istraživanja vezana za veb interfejs. Potrebno je samo na praktičan način primeniti ta saznanja.


 

Komentari: 1


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST