Meridijani

Halkidiki, Kairo, Moskva, Budimpešta: Crna serija...

Hiljade turista i meštana iz mesta Hanioti, Pefkohori i Polihorno evakuisano je zbog šumskog požara koji je izbio na grčkom poluostrvu Halkidiki. Kako navode strani i domaći mediji, nastradale su dve osobe, dok je najmanje 50 turista smešteno u bolnicu u Poligrosu zbog opekotina, disajnih problema ili kardioloških smetnji. Prva žrtva je muškarac koji je umro od srčanog udara. Kad je izbio požar, turisti su u stampedu počeli da beže od vatre pa su u saobraćajnim udesima mnogi povređeni. Turista iz Nemačke udavio se dok je čamcem panično pokušavao da pobegne od vatre sa obala mesta Kasandra. Procenjuje se da je izgorelo područje dužine 30 kilometara, površina izgorele šume iznosi između 3500 i 4000 hektara, a uništeno je ili oštećeno na stotine kuća i vozila... Osim toga proteklu nedelju obeležio je i niz tragičnih događaja – u Moskvi, Kairu i Budimpešti... Sudar vozova u Egiptu desio se nedaleko od Kaira, kada je poginulo najmanje 58 osoba dok su 143 ranjene. Prvi voz se zaustavio u stanici kada je drugi voz naleteo na njega; oba su se zapalila, vagoni su odleteli, sedišta sa putnicima ispala. Preživeli putnik je navodno odmah po sudaru vozova pozvao nadležne, ali oni mu nisu verovali, rekli su mu da je "lud". I ostali putnici tvrde da spasilačke službe nisu došle na vreme, pa su putnici morali da ukazuju pomoć jedni drugima.

U drugoj nesreći, koja je zadesila slučajne prolaznike na moskovskoj pijaci Čerkizovski, nastradalo je desetoro ljudi, a 31 osoba zadobila je teže ili lakše povrede kada je eksplodirala bomba. Postoji sumnja da je rasna mržnja motiv za ovaj tragični incident, jer je u nesreći poginulo petoro Kineza, jedan Vijetnamac i četvorica Azerbejdžanaca. Moskovski tužilac Jurij Sijomin rekao je da su ovaj teroristički akt počinili studenti Hemijskog fakulteta u Moskvi koji su nameravali da usmrte nerusko stanovništvo. Trojica su uhapšena, a vođa grupe je identifikovan. Na kraju, u Budimpešti je nastradalo troje ljudi, dvoje se vodi kao nestalo i više od 250 je povređeno u oluji koja se desila baš na praznik Dan nacije. Okupilo se puno sveta u glavnom gradu, gledali su vatromet i odjednom je počela jaka oluja – kiša, vetar koji je čupao drveće, nosio krovove i odneo tri ljudska života.

Kinšasa: Drugi krug

Prema najnovijim izveštajima, u Kongu su nastavljene oružane borbe između pristalica dvojice vodećih predsedničkih kandidata – Žozefa Kabile, predsednika, i Žana Pjera Bembea, potpredsednika ove države. Prema saopštenju izborne komisije, nijedan kandidat nije osvojio većinu (Kabila 48 odsto, Bemba 20 odsto) odnosno očekuje ih drugi krug izbora 29. oktobra. Međutim, naoružane pristalice jednog i drugog kanditata izašle su na ulicu nezadovoljne rezultatom, optužujući jedni druge za izbornu prevaru na prvim slobodnim izborima nakon 40 godina. Portpalor izborne komisije Dijedone Mirimo izjavio je da su šestorica članova stranke Demokratska republika Konga uhapšeni zbog krađe na izborima. Oni su, kako navodi portparol, uhvaćeni kako "prepravljaju rezultat izbora, odnosno menjaju brojke", što je bio okidač za radikalne članove iz obe suprotstavljene strane. Usred stranačkog okršaja našla se grupica stranih ambasadora, koji su se jedva spasli; dan posle na istom mestu čuli su se pucnji iz malokalibarskog oružja, oglasila se i teška artiljerija, a prema izjavama očevidaca nisu izostala ni dva tenka. Na izbornu krađu velikih razmera ukazuju i drugi predsednički kandidati (bilo ih je ukupno 32), uz upozorenje da bez novih presedničkih izbora neće biti mira u ovoj zemlji. Zvaničnici UN-a apeluju da se situacija što pre smiri, dok su vlasti Konga zabranile emitovanje prizora nasilja na ulici na televizijskim stanicama.

Njujork: Opsesija Bin Ladena

Za Vitni Hjuston, popularnu pop-pevačicu naviknutu na svakojake tračeve, ova nedelja bi mogla da bude veoma, veoma naporna. Naime, u časopisu "Harper’s bazar" objavljeni su delovi iz autobiografije Dnevnik izgubljene devojke Kole Buf, novelistkinje i pesnikinje iz Sudana, u kojoj ona tvrdi da je Osama bin Laden, takoreći planetarni neprijatelj br. 1, opsednut pevačicom Vitni Hjuston! Kola Buf, koja za sebe kaže da je bila njegova "robinja seksa" nekoliko meseci, tvrdi da je Osama bin Laden organizovao ubistvo njenog muža Bobija Brauna zato što je bio zaljubljen u nju i hteo njome da se ženi. "On mi je rekao", piše Kola na šestoj strani, "da je Vitni Hjuston najlepša žena koju je ikad video. Govorio bi kako je lepa, kako ima divan osmeh, kako izgleda kao islamska žena, osim što joj je mozak ispran američkom kulturom." Ona kaže da je zaljubljeni Osama želeo Vitni da obaspe poklonima i da je preobrati u islam. Iako je mrzeo muziku (smatrao je da je muzika zlo), slušao je njen hit I Will Always Love You. Pesnikinja robinja navodi da je Osama bin Laden inače mrzeo sve crnkinje osim Vitni: "Govorio je da je jedina svrha afričkih žena da zadovolje muškarce ispod pojasa... Zašto je vama uopšte potrebna materica?" Ona takođe tvrdi da je protiv svoje volje bila Bin Ladenova ljubavnica, navodeći da je 1996. godine bila nekoliko meseci u zatočeništvu u hotelu u Maroku; kaže da je bila silovana i da zbog toga danas ima velike probleme. Prema njenim rečima, bila je prinuđena da ispiše sina iz škole u Los Anđelesu kada su krenule glasine da je njegov otac Osama bin Laden, mozak Al kaide.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST