Meridijani

Sarajevo: Dodikova pobeda

Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije, na izborima u BiH pobedu u Republici Srpskoj ostvario je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranka Milorada Dodika. To je samo jedan od brojnih rezultata komplikovane izborne procedure koju su ovog puta, prvi put, sprovele domaće institucije. Prema prvim izveštajima, nisu uočene ozbiljnije nepravilnosti, izlaznost je bila veća od 50 odsto, a izbori su protekli u demokratskoj atmosferi. U Narodnu skupštinu Republike Srpske ušao je SNSD koji ima 46,7 odsto glasova, SDS sa 17,8 odsto, Partija demokratskog progresa sa 7,5 odsto, Demokratski narodni savez sa 4,4 odsto i Srpska radikalna stranka RS sa 3,2 odsto. Na osnovu prebrojanih 63 odsto glasova u trci za predsednika RS vodi kandidat SNSD-a Milan Jelić ispred kandidata SDS-a Dragana Čavića. U Federaciji su najviše glasova dobili SDA, Stranka za BiH i HDZ. U tročlano bosansko predsedništvo ušli su Nebojša Radmanović iz SNSD-a, Haris Silajdžić, kandidat Stranke za BiH, i Željko Komšić iz SDP-a.

Stokholm: Nobel za fiziku

Nobelovu nagradu za fiziku u 2006. godini dobili su Džon C. Mater i Džordž F. Smut. Prema saopštenju Nobelovog komiteta iz Stokholma u Švedskoj, ova dva 60-godišnja američka naučnika nagrađena su za "otkriće anizotropije pozadinskog kosmičkog zračenja u mikrotalasnoj oblasti". Ova vrsta elektromagnetnih talasa je najstarije zračenje u univerzumu i obično se obeležava skraćenicom CMB. Može se registrovati u svim delovima svemira, a smatra se da je emitovano 380.000 godina posle Velikog praska, kao svojevrstan "eho" početka širenja svemira pre 14 milijardi godina. Naučnici smatraju da je CMB zračenje presudno za odgonetanje istorije univerzuma, za njegovo širenje i evoluciju posle Velikog praska. Nobelova nagrada je već jednom dodeljena za proučavanje ovog zračenja, Penziasu i Vilsonu koji su 1965. godine prvi otkrili ovu pojavu. Nobelov laureat Džon Mater je astrofizičar zaposlen u NASA, u svemirskom centru Godard, a Džordž Smut je profesor fizike na univerzitetu Berkli u Kaliforniji. Mater i Smut su pročuvali CMB kosmičko zračenje na osnovu snimaka NASA satelita Cobe koji je lansiran 1989. godine. Zahvaljujući se na nagradi, laureati su napomenuli da je u njihovim istraživanja učestvovalo više od 1500, naučnika i tehničara. Uz Nobelovu medalju i diplomu, Mater i Smut će podeliti sumu od 1,4 milona dolara.

Budimpešta: Delimični poraz

Koalicija socijalista i liberala, s premijerom Mađarske Ferencom Đurčanjem na čelu, poražena je u nedelju na lokalnim izborima, ali ne u onoj meri u kojoj se to očekivalo posle dramatičnih uličnih protesta tokom septembra. Trenutak održavanja ovih izbora nije mogao biti gori za Ferenca Đurčanja, premijera Mađarske i lidera Koalicije socijalista i liberala. Posle objavljivanja 55 sekundi dugog snimka na kome se čulo i videlo kako Đurčanj izgovara rečenicu "Lagali smo i ujutru, i noću i uveče", u Budimpešti je u nedelju, 17. septembra, došlo do spontanih demonstracija, koje su se narednih dana pretvorile u nerede i sukobe sa policijom. Glavni protivnici socijalista i liberala, desničari okupljeni u koaliciji Fides, tako su dobili priliku da na talasu narodnog neraspoloženja zbog premijerovog priznanja i restriktivne ekonomske politike osvoje vlast na lokalnim izborima i dodatno uzdrmaju Đurčanjevu vladu. Prema prvim rezultatima, desničarska opozicija Fides je osvojila vlast u 16 najvećih gradova u Mađarskoj, a vladajuća koalicija u sedam. Međutim, socijalisti i liberali su zadržali vlast u prestonici zemlje Budimpešti, a gradonačelnik Gabor Demski, iz redova liberala, osvojio je peti mandat. Pokazalo se da ovaj rezultat nije bio poguban kako se očekivalo. U Budimpešti živi trećina stanovnika Mađarske i kada je postalo jasno da je vladajuća koalicija pobedila, premijer je poručio da nema nameru da odstupi.

Herisburg: Masakr

U poslednjih nedelju dana u SAD se dogodilo nekoliko incidenata u kojima se u školama pojavilo oružje. U jednoj školi Pensilvaniji, u ponedeljak je ubijeno petoro dece. U selu Paradajz kod mesta Nikl majns, naoružani vozač kamiona, opremljen pištoljima, noževima i puškom za dugu opsadu, upao je u školu koja pripada lokalnoj hrišćanskoj zajednici Amiša i ubio pet 14-godišnjih devojčica, a potom pucao i u sebe. Ovaj masakr je izazvao zebnju širom Amerike, posebno zbog toga što su Amiši prepoznatljivi kao ćutljiv narod koji zagovara nenapadanje i pacifizam. Kao anabaptisti, Amiši žive van savremenog sveta i poznati su po doslednosti u religioznom učenju, jer izbegavaju upotrebu savremenih pomagala za život. Ubica Čarls Karl Roberts se pre masakra u školi javio svojoj ženi i rekao da će se osvetiti za nešto što se desilo pre dve decenije. Policija smatra da čitav slučaj ima veze sa smrću njegove kćeri pre tri godine, ali za nju nisu bili odgovorni Amiši. U međuvremenu, policija u Las Vegasu zatvorila je dve škole u potrazi za jednim naoružanim mladićem. Specijalne jedinice su okružile jednu srednju i jednu osnovnu školu, a psi tragači su pronašli oružje. Prošlog petka, naoružani 16-godišnjak ubio je jednog učitelja u Viskonsinu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST