Meridijani

Njujork: Ki Mun novi šef UN

U istoj nedelji kad se UN sukobljava sa Severnom Korejom zbog nuklearnog naoružanja, Savet bezbednosti je zvanično nominovao Ban Ki Muna, ministra spoljnih poslova Južne Koreje, za generalnog sekretara ove organizacije. Naime, 1. januara 2007. godine ističe drugi petogodišnji mandat Kofija Anana, koga će nakon izglasavanja na Generalnoj skupštini Saveta bezbednosti UN-a zameniti Južnokorejac Ban Ki Mun. Po proceduri biranja generalnog sekretara UN-a, 15 članova Saveta bezbednosti preporučuju sledećeg kandidata za generalnog sekretara članovima Generalne skupštine UN-a, od kojih zavisi konačan izbor. Posle glasanja na skupštini, vest o izboru Ki Muna novinarima je saopštio japanski ambasador u UN-u Kenzo Ošima. Jedan od glavnih zadataka novog generalnog sekretara biće rešavanje nuklearnih problema njegove buntovne severne "braće". Ban Ki Mun je posle reči zahvalnosti izjavio da će, ako bude postavljen na mesto generalnog sekretara UN-a, doprineti koliko može rešavanju problema svih vrsta, uključujući i nuklearno pitanje Severne Koreje, koje bi moglo da ugrozi međunarodni mir i bezbednost. Ban Ki Mun je rođen 13. juna 1944. godine, posao šefa diplomatije Južne Koreje obavljao je od januara 2004. godine, a na južnokorejskoj i svetskoj političkoj sceni prisutan je 35 godina. Diplomata po obrazovanju, Ki Mun je stekao magistarsku titulu na Harvardu u SAD na temi javne administracije i neko vreme je radio u južnokorejskoj ambasadi u Vašingtonu. "Amerikanci će sigurno podržati kandidata iz Južne Koreje kako bi na neki način odali priznanje ovoj zemlji, koja je bila u američkoj orbiti od 50-ih godina prošlog veka", objašnjava jedan stručnjak za međunarodne odnose. Ban Ki Mun stupiće na mesto generalnog sekretara organizacije koja ima "simboličnu moć", i koja je posle 61 godine upala u neku vrstu krize usred reformi zbog skandala sa programom Nafta za hranu u Iraku. Analitičari kažu da je sasvim moguće da će posle Ki Munovog petogodišnjeg mandata ova organizacija sasvim drugačije izgledati.

Budimpešta: Poverenje Đurčanju

Desetine hiljada pristalica opozicije demonstriralo je ispred mađarskog parlamenta u Budimpešti zahtevajući ostavku premijera Ferenca Đurčanja, sat nakon što je on osvojio poverenje zakonodavca, odnosno nakon što je ubedio nadležne da nije varao na izborima i oni to prihvatili. Incidenti sa demonstracijama su počeli znatno ranije kada je grupa demonstranata demolirala televizijsku stanicu gde su razgovarali sa čelnim ljudima te medijske kuće. Prema svedočenju ljudi iz TV stanice, demostranti su tražili da se pročita peticija, a kada su ih odbili, počeli su da demoliraju prostorije. Ubrzo je došla policija i naterala ih da se povuku. Tada je povređeno oko 150 ljudi, od kojih je 120 policajaca.

Nakon višednevnih demonstracija i lokalnih izbora prošle nedelje, Đurčanjovi socijalisti su izgubili većinu gradova u Mađarskoj (uspeli su da se "održe" u Budimpešti), ali je Đurčanj od parlamenta ipak dobio poverenje da nastavi premijerski mandat.

Kejptaun: "Obećanje Lesota"

Najveći dijamant pronađen u poslednjih 13 godina, nazvan "Obećanje Lesota", prodat je na aukciji za više od 12 miliona dolara kompaniji Graff Diamonds, čiji nakit krasi Opru Vinfri i Paris Hilton. Dijamant veličine loptice za golf nalazi se na 15. mestu na listi najvećih dijamanata, a vlada Lesota, gde je dragulj iskopan, tvrdi da kamen ima 603 karata. Vrednost ovog dijamanta, nakon brušenja i detaljnog ispitivanja strukture u Antverpenu, procenjuje se na 20 miliona dolara. Ovo je najveći iskopani dijamant od 1993. godine, kada je u Kongu pronađen 777-karatni dijamant nazvan "Milenijumska zvezda". Novootkriveni dijamant "Obećanje Lesota" pronađen u avgustu u rudniku gde je 1967. godine iskopan dijamant od 601 karata, svrstava se u klasu takozvanih belih dijamanata (tip D) i najboljeg je kvaliteta. Inače, dijamanti se mogu naći u crnim, braon, žutim, plavim i ružičastim tonovima, ali su beli najcenjeniji. Kompanija Graff, sa sedištem u Londonu, na internetu se oglašava kao prodavac "najčarobnijeg nakita na svetu". Kupci ovog čarobnog nakita su, pored Opre, slavne i bogate ličnosti poput Viktorije Bekam, Kajli Minog, Naomi Kembel. "Oduševljeni smo cenom koju smo dobili za ovaj dragi kamen od istorijskog značaja", izjavio je Kliford Elfik, izvršni direktor nedavno otvorenog predstavništva kompanije Graff Diamonds u Johanesburgu. Osim ove kompanije, na aukciji se takmičilo oko 40 najvećih svetskih trgovaca dijamantima: Rouzi Blu Grup, Alan Sternber Bvba, Omega... Direktor za Južnoafričku Republiku ove kompanije, pomenuti Kliford Elfik, poznata je ličnost u svetu draguljara, jer je bio na vodećoj poziciji u kompaniji E. Opehhajmer i sinovi, vlasnicima najveće svetske dijamante kompanije De Birs. Najveći dijamant ikad iskopan je "Kalinan" od 3106 karata, pronađen u rudniku Premijer u Južnoj Africi 1905. godine; drugi po veličini je "Afrička zvezda" od 503 karata i nalazi se u vlasništvu britanske kraljevske porodice.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST