Vreme uspeha >

Biznis

 

Direktne strane investicije u Srbiju ove godine premašiće 3,5 milijardi dolara, a to je za dve milijarde dolara više nego 2005.

Krediti: Sa državom, manji rizik

Volks banka je 17. u Srbiji sa kojom je država sklopila ugovor o osiguranju stambenih kredita. Ovu saradnju overili su 13. oktobra predsednik i član izvršnog odbora Volks banke Dragiša Lekić i Radovan Martinek, a u ime Vlade Srbije ministar finansija Mlađan Dinkić i direktor Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita Aleksandar Jović. Ova banka ima portfolio za stambene kredite od 85 miliona evra i, kako je izjavio Lekić, saradnja sa državnom korporacijom smanjiće rizik poslovanja i kamate. Na primer, za kredit indeksiran u švajcarskim francima, koji osigurava Nacionalna korporacija, uz 30 odsto depozita, kamata će biti od 2,95 odsto (EKS od 3,95 odsto). Država je do sada, prema Dinkićevim rečima, osigurala 6200 stambenih kredita, što staje oko 172 miliona evra. Ujedno je dala subvencije u vrednosti 17 miliona evra za 1800 kredita za parove mlađe od 45 godina.

Investicije: Telenor širi mrežu

Nepunih mesec i po dana nakon dolaska Telenora d.o.o na srpsko tržište, ova telekomunikaciona kuća investirala je 15,3 miliona evra u novu opremu. Najveći deo te investicije proizlazi iz saradnje sa kompanijom Ericson i, kako tvrde u Telenoru, to je samo prvi korak u strategiji dugoročnog investiranja ovog operatera u tržište Srbije.

Ugovor koji su 11. oktobra potpisali generalni direktor Telenora Stajn Erik Vilan i predsednik i generalni direktor Ericsona Bo Anderson, odnosi se na veći deo ove investicije (14 miliona evra). Cilj ulaganja je da se poboljša kvalitet i poveća kapacitet mreže na teritoriji cele Republike, da bi sadašnji i budući korisnici dobili kvalitetnije usluge.

Nagrade: Evropska bronza Communisu

Na evropskom festivalu reklamnog biznisa, Goldum drum (1–6. oktobar, Portorož), agencija Communis iz Beograda dobila je dve bronzane nagrade, za dva oglasa – Mercedes i Panona. U konkurenciji 650 radova, Communisovi su bili jedini iz Srbije koji su ušli u finale. Direktor Communisa Ivan Stanković tvrdi da vodeći svetski oglašivači vole da rade sa istom agencijom u svim zemljama. "Ostale agencije, koje ne pripadaju svetskim mrežama, tako dolaze u neravnopravan položaj. Mi hoćemo da dokažemo da i David može da pobedi Golijata", kaže Stanković.

Proizvodnja: Polimark pravi sir

Polimark je od firme Sun sladoledi kupio pogon u Rakovici, u kojem je 12 godina, kao zakupac, proizvodio kečap, majonez i senf. Proizvodnja ovih namirnica prošle godine je preseljena u novu fabriku u Zemunu, a stari pogon je potpuno preuređen i u njemu je sada Polimarkova mlekara. Paleta proizvoda baziraće se na jogurtima i namaznim sirevima. To će, posle margarinâ koje je Polimark lansirao prošle nedelje, biti njegovi sledeći noviteti.

Noviteti: Crna TV oluja

Samsung Electronics lansirao je nov tip plazma televizora i pokrenuo "crnu oluju", budući da podržavaju tehnologije crnog panela i FilterBrightTM-a. Novi proizvodi imaju optičke filmove na prednjem staklu filtera koji blokiraju spoljašnje svetlo, tako da je slika istog kvaliteta u jako osvetljenoj i zatamnjenoj prostoriji. U televizore je ugrađena i nova Smooth Motion Driver tehnologija, za eliminisanje mrlja koje stvaraju pokretne slike na ekranu. Ovaj napredni TV nagrađen je renomiranom nemačkom nagradom Red Dot, kao najbolji u svojoj kategoriji u konkurenciji 2068 proizvoda iz 41 države.

Organizacija: Novo ime LHB banke

LHB banka Beograd od sredine oktobra zvanično nosi naziv – NLB LHB banka Beograd. Ova banka članica je grupe Nove Ljubljanske banke, koja na srpskom tržištu nastupa pod nazivom NLB Grupa. U njenom sastavu su, pored NLB LHB banke, i NLB Continental banka, NLB lizing Beograd, NLB Prvi faktor Beograd i NLB InterFinanz Beograd. "Promenom imena učvrstili smo svoje veze sa NLB Grupom. Uveren sam da će od sada naši klijenti imati još razvnovrsniju i kvalitetniju uslugu, s obzirom na to da NLB spada u red najmoćnijih regionalnih finansijskih grupa", izjavio je Slobodan Đurišić, predsednik izvršnog odbora NLB LHB banke. Inače, ova banka je pravna naslednica Prve preduzetničke banke, čiji većinski vlasnik je 2003. postala LHB banka Frankfurt, od ranije članica NLB Grupe.

Banke: Transformacija u korist klijenata

Piše: Sava Dalbokov, predsednik Izvršnog odbora Erste Bank a.d. Novi Sad

Prva godina poslovanja Erste Bank u Srbiji protekla je u postavljanju čvrstih osnova za stvaranje moderne, tehnološki napredne i pouzdane finansijske institucije, koja će biti snažna podrška širokoj bazi klijenata po svim finansijskim pitanjima.

Rezultati procesa transformacije su ohrabrujući. Transformacija se odvija po utvrđenoj dinamici i prema standardima Erste Bank grupe, tako da je stvorena odlična osnova za dalji rast. Poseban značaj treba dati činjenici da klijenti sve češće ističu kako u Erste Bank vide snažan oslonac razvoju svog poslovanja i poboljšanju kvaliteta života. Od početka transformacije uveli smo više od 20 novih proizvoda, otvorili 12 novih poslovnica, u završnoj smo fazi uvođenja najsavremenijeg IT sistema i nastavljamo da, osluškujući potrebe klijenata, izlazimo na tržište sa pravim proizvodima i uslugama.

Godinu dana posle početka transformacije ukupna štednja građana u Erste Bank a.d. Novi Sad veća je za 59,6 odsto, dok su plasmani kredita stanovništvu utrostručeni. Na dan 30. septembra 2006. ukupni depoziti građana iznosili su 66,5 miliona evra, a plasmani 40,7 miliona evra. Tokom 2006. biće instalirano ukupno 50 novih bankomata, a otvaranje trinaeste nove poslovnice u ovoj godini sledi krajem oktobra u Nišu. Tokom 2006. uvedene su Visa kreditna i Visa omladinska kartica. Početkom 2007. sledi uvođenje proizvoda iz Master Card programa, za kada je planirano i uvođenje kartica zasnovanih na čip tehnologiji.

Erste Bank a.d. Novi Sad će se i u narednom periodu truditi da ostane jedna od najdinamičnijih finansijskih institucija u Srbiji.

Poslovno geslo: Poštovanje ljudskih kvaliteta

Piše: Slobodan Radić, direktor Hewlett Packard d.o.o. Srbija

Moto kompanije, a i moj lični moto je da svaki čovek želi da pruži maksimum u svom radu, samo mu treba omogućiti uslove da to ostvari. S tim u vezi je moj stav da je potrebno poštovati lični integritet i svačiji doprinos radu, bez obzira na to koji posao čovek obavlja. To spada u domen poštovanja ljudskih kvaliteta i bazičnih ljudskih vrednosti, ili kako ja to često kažem – to je poštovanje lepog vaspitanja, odnosno domaćeg vaspitanja.


 

Extreme

FLOTA: Država će na tenderu prodati nacionalnu rečnu flotu, odnosno preduzeće JRB, čija se vrednost procenjuje između 30 i 50 miliona evra.

PEKAR: Konzorcijum kiparske firme East point Holdings (vlasništvo Zorana Drakulića) i beogradskog Žitomlina kupio je 70 odsto kapitala Beogradske pekarske industrije za dva miliona evra, uz obavezu da u BPI investira 6,7 miliona evra.

JAGMA: Tendersku dokumentaciju za RTB Bor kupilo je 12 svetskih kompanija i srpski East Point, a rukovodstvo basena očekuje da će se u nadmetanju kupaca početna cena od 267 miliona dolara bar udvostručiti.

PARTNER: Norveška kompanija Rap Marine kupila je za 34,7 miliona dinara svog višegodišnjeg partnera, kragujevačku Zastavu mašine.

Anketa "Vremena": Ko su dobitnici, a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Jovica Đurić, vlasnik hotela Balkan: Razlikuju se po tome da li znaju šta hoće

DOBITNICI: Svi čiji je koncept poslovanja bio da kupe firmu, razviju je i nastave da šire poslove. Ako čovek zna šta hoće, to lako može i da ostvari, jer je prostor u poslovanju veoma širok i novac može da se zaradi legalnim putem.

GUBITNICI: Oni koji nemaju jasan cilj, koji su kupovali firme da bi ih preprodali. Takav vid poslovanja ne donosi dobit na duge staze, a ujedno šteti i državi.

Goran Dugandžija, vlasnik Duga sistema: Dobitnici su investitori

DOBITNICI: U graditeljstvu, to su pre svega investitori, bez obzira na to da li su domaći ili strani. A u samom procesu građenja dobitnici su na relaciji investitori – građevinska preduzeća – država.

GUBITNICI: Ona građevinska preduzeća, i sa njima u paketu država, koja plaćaju cenu nelojalne konkurencije sa crnim tržištem radne snage i dampingom.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST