Informacione tehnologije – Sinergija 06 >

Zamagljen pogled ili čista slika

Ovogodišnja Sinergija bila je "tehničkog karaktera", ali se osećao nagoveštaj male revolucije koja će se početkom naredne godine dogoditi i u životu običnog vlasnika računara

Kada na proleće konačno bude pušten u prodaju Windows Vista – novi, dugo najavljivani operativni sistem kompanije Microsoft koji će zameniti Windows XP – doneće značajne promene korisnicima računara, naročito u domenu vizuelnog doživljaja. Radna površina (desktop) računara na kojem je instalirana Vista biće prepoznatljiva na prvi pogled. Uz obilje boja na bočnoj traci mogu se videti simpatično dizajnirani informacioni paneli za sve i svašta, takozvani gedžeti, a prva stvar sa kojom će se korisnik Viste sresti na Start meniju jeste Instant pretraživač koji u trenu pronalazi bilo koji fajl skriven na disku, ali i na internetu.

Posetioci šeste Sinergije, najveće IT konferencije u regionu, koja je ove godine prvi put organizovana u Novom Sadu, bili su u prilici da uživo isprobaju napredne mogućnosti, ali i da uoče mane Viste. Novi operativni sistem je do sada testiralo oko 10.000 svetskih kompanija – Microsoftovih partnera, dok se u Srbiji time bavila samo firma Desk. Ovo beogradsko preduzeće bilo je sponzor IT opreme na Sinergiji, što je novitet, pošto je u prethodnih pet godina ta važna uloga za funkcionisanje konferencije poveravana samo velikim svetskim IT brendovima.

"Operativni sistem sutrašnjice Windows Vista, instaliran je na više od sto računara prvog domaćeg tehničkog sponzora i prvog domaćeg proizvođača čije računare krasi oznaka Vista Capable. Microsoftov koncept podrške lokalnim partnerima i izbor srpske kompanije Desk bili su dobitna kombinacija", kaže Dejan Sklopić, direktor firme Desk.

PILOTIRANJE: Chill out room

Sinergija 06, na kojoj je Vista detaljno predstavljena, održana je od 9. do 11. oktobra u konferencijskom prostoru Master centra na Novosadskom sajmu. U beogradskoj kancelariji kažu da je ovaj centar "prvi takav prostor u našoj zemlji koji zadovoljava standarde na kakve je Microsoft navikao u drugim delovima sveta". Master centar je stakleni džin sa hiljadu ulaza i velikim atrijumom po kome su tri dana između šarenih štandova Microsoftovih partnera defilovale simpatične hostese. Jedna od atrakcija za hiljadu posetilaca, 89 predavača i više od 100 novinara bio je tzv. Chill Out room, prostorija u koju se ulazilo samo sa propusnicom – gumenim priveskom u obliku XBox konzole. U Chill Out roomu su se nalazile udobne fotelje sa nekoliko računara i velikih monitora na kojima su ljubitelji igrica, uz čaj od jasmina i masažu, spuštali i podizali avione na virtuelni beogradski aerodrom.

LINUX BOMBA: Na gornjem nivou Master centra u sedam sala održano je ukupno 95 predavanja (u svakom od pet dnevnih termina istovremeno po sedam). Zanimljivosti predavanja doprineli su upotreba novih prezentacionih tehnologija, softverske demonstracije, ali i pojedinci iz publike koji su se aktivno uključivali šaljivim komentarima, pitanjima i dosetkama. No, teme predavanja su uglavnom bile tehničkog karaktera i namenjene prvenstveno poslovnim korisnicima, s obzirom na to da su posetioci Sinergije uglavnom bili IT stručnjaci iz srpskih preduzeća, koji su u Novi Sad došli da osveže svoje znanje, upoznaju se sa novim softverskim proizvodima Microsofta i njegovih partnera, ali i da razmene iskustva s kolegama i uživaju u žurkama koje su organizovane svake večeri.

Za 130 akreditovanih novinara najatraktivniji događaj bio je odmah po otvaranju, kada je pukla vest kako je u zgradu Master centra postavljena bomba. Zgrada je nakratko ispražnjena da bi policija obavila pretragu. Ispostavilo se da je u pitanju lažna dojava, ali to nije zaustavilo diskusije o motivima uzbunjivača. Nagađalo se da li su u pitanju "Linux teroristi" ili je samo "Microsoft imao tremu pred pismeni iz matematike". Zapravo, jedina smislena teorija vezuje se za incident od 16. septembra kada je na kuću direktora Novosadskog sajma Aleksandra Andrejevića bačena bomba. Dojava o bombi proizvela je čitav niz sukcesivnih odlaganja predavanja, zbog čega su neki učesnici u šali govorili da im ova Sinergija sasvim nalikuje na Windows koji je "spor, zagušen i neprestano ponavlja 'Molimo sačekajte'".

MOLIMO SAČEKAJTE: Sve do Viste, intervali između puštanja u prodaju prethodnih verzija Microsoft operativnih sistema bili su znatno kraći. Windows 3.1 objavljen je 1992, sledili su novi operativni sistemi '95, '98. i 2000. da bi 2001. bio objavljen još uvek zvanično poslednji, Windows XP. Tek pre nekoliko meseci, posle velikog odlaganja, zvanično je potvrđeno da će se Vista definitivno pojaviti na tržištu na proleće 2007, a da će Microsoftovi partneri i velike kompanije ovaj proizvod dobiti već krajem novembra. Od avgusta 2005. do danas pojavilo se oko dvadeset beta verzija Viste, a pre nekoliko dana objavljena je i verzija pod brojem 5744.16384 kao "kandidat za objavljivanje broj 2". Mada je plan da sledeća verzija bude konačna, stručnjaci pretpostavljaju da će "kandidata" u međuvremenu biti još nekoliko.

"Vista je mnogo ‘pametnija’ od prethodnih operativnih sistema", kaže za "Vreme" Srđan Stevović iz preduzeća Desk, jedinog Microsoftovog partnera u Srbiji koji je u svojim razvojnim laboratorijama testirao Vistu. "Sve za šta se pričalo da je 'rupa' u stabilnosti i bezbednosti XP-a sada je sređeno. To je potpuno logično jer ovog puta nije prepravljan XP da bi dobili Vistu, već je napisan potpuno novi kod. Najveća promena je u pouzdanosti. Takođe, ona korisnicima pruža mogućnost da budu kreativni. Sve što žele mogu da urade na više načina", objašnjava Stevović. Bezbednost i integritet sistema su podignuti na viši nivo, posebnim sistemom određivanja privilegija u zavisnosti od njihove uloge u mrežnom okruženju kompanije u kojoj rade. Što se tiče sigurnosti na internetu, zaštita od napada i virusa podignuta je na viši nivo.

Jedna od značajnijih pogodnosti koje donosi Vista jeste znatno brže sortiranje fajlova i pretraživanje podataka u odnosu na XP. Svaki prozor koji se otvori ima polje za brzo pretraživanje dokumenata na osnovu mnoštva podataka: prema formatu fajla, nazivu, veličini, datumu kreiranja, "tagovima", ali isto tako se mogu pretraživati po rečima koje su korišćene u tekstu. Pametno pretraživanje omogućuju i takozvani virtuelni folderi u kojima se nalazi više prečica ka jednom dokumentu ili programu. Zanimljivo je da su prečice (shortcuts), u Visti postale pametnije – čak i ako promenimo lokaciju fajla na koji prečica pokazuje, Vista će moći da ga pronađe i otvori.

POD BUDNIM OKOM POLICIJE: Master centar

Informacioni paneli, već pomenuti gedžeti koji se nalaze na bočnoj traci radne površine, dostupni su na jedan klik. Oni se mogu naknadno preuzimati sa interneta, dodavati i menjati, a Microsoft je predvideo deset do petnaest osnovnih – mape, vremenski izveštaji, beležnice, časovnik sa kazaljkama, izveštaj sa berze, kursna lista, vesti... Uz napredniju vizualizaciju koju nude Windows Aero i Flip 3D, korisnici su dobili mogućnost pregleda sadržaja aktivnih prozora na potpuno novi način. Microsoft je tako ujedno unapredio i Internet Explorer, a u neke verzije Viste uključen je i Windows Media Centar. "Ovaj novi grafički interfejs je napravljen da približi računar onima kojima do sada nije bio mnogo blizak. Prilagođena je grafika, a multimedijalni sadržaji se u Media Center verziji mogu puštati preko daljinskog upravljača", kaže Stevović. U propagandnim materijalima se posebno ističu ove osobine Viste uz komentare da ona "unosi red u vaš život tako da se možete fokusirati na stvari koje su vam zaista bitne". Izgleda da to nije samo marketinško preterivanje pošto se većina IT stručnjaka slaže da je Vista operativni sistem koji pokušava da korisnika postavi u centar i prilagodi se njegovim potrebama.

RASKIDI: "Vista je revolucionarni pomak u koncipiranju operativnog sistema, sličan onom koji se dogodio pri prelasku sa sistema Windows 3.11 na Windows 95", kaže za "Vreme" Jovan Milošević, tehnički direktor Sinergije. Kako objašnjava, Microsoft je ovaj operativni sistem pravio uzevši u obzir istraživanja među korisnicima o njihovim stavovima i potrebama. Uprkos tome što će Vista biti jeftinija od XP-a, izgleda da Microsoft nije previše brinuo o budžetu korisnika, pre svega u zemljama poput Srbije. Naime, da bi instaliranje Viste uopšte imalo smisla, potreban je računar visokih performansi, daleko iznad proseka mašina koje trenutno koriste i kućni i poslovni korisnici u našoj zemlji. Minimalna preporučena konfiguracija podrazumeva procesor novije generacije koji radi na bar 1 GHz, 512 megabajta sistemske memorije (RAM) i skuplju grafičku karticu, dok je optimalna konfiguracija dvostruko boljih performansi. Korisnici sa slabijim računarom ipak će moći da koriste Vistu, ali će u tom slučaju gubitak biti najviše na vizuelnom doživljaju. Postoji pet verzija među kojima je Vista Home Basic najjeftinija i prilagođena računarima sa slabijom konfiguracijom. Pošto zahteva jaku hardversku podlogu, na proleće, kada ona stigne do prodavnica, očekuje se i nagli porast prodaje računara. Uporedo sa tim, prodaja računara pred kraj 2006. verovatno će biti daleko ispod očekivane s obzirom na to da će mnogi budući korisnici Viste sačekati njeno pojavljivanje pre nego što zamene svoje mašine novim modelima.

Neprijatna vest je i da korisnici koji pređu na Vistu neće moći da upotrebljavaju baš sve programe na koje su navikli. Kako je na Sinergiji više puta rečeno, do sada je utvrđeno da se bar 2000 aplikacija ne može pokrenuti na Visti. Pretpostavlja se da će do trenutka kada se ona nađe u prodaji ovaj broj ipak biti znatno manji, s obzirom na to da proizvođači softvera ubrzano prilagođavaju svoje proizvode Visti. To je, na prvi pogled, neugodno za korisnike, ali će biti zamajac softverskoj industriji. "Veliki korisnici moraće da procene da li vredi instalirati Vistu", smatra Jovan Milošević. "Ne verujem da ćemo iz tog razloga izgubiti neke od njih. Pojedine aplikacije će morati da budu prerađene, a veliki korisnici treba da procene koliko im znače pouzdanost i bezbednost koje donosi Vista, koje su njene prednosti i kako će ona uticati na troškove firme. Mislim da će Vista pokrenuti i domaću softversku industriju."

Najkontroverznija tema razgovora o Visti tokom Sinergije bili su nagoveštaji da bi Microsoft novim operativnim sistemom mogao da intenzivira borbu protiv nelegalnih korisnika. Mada zvaničan stav kompanije o novim merama zaštite intelektualne svojine još nije objavljen, pominje se više mogućnosti za otkrivanje pirata kakva je, na primer, redovna provera legalnosti softvera preko interneta. Ima glasina da će nelegalnim korisnicima možda biti umanjena funkcionalnost operativnog sistema, a govori se čak i o gašenju nelegalnih Visti. "Linux teroristi" smatraju da neke od ovih mera narušavaju ljudska prava, ali s druge strane, Microsoft pokušava da pronađe način za sprečavanje korišćenja ukradenog proizvoda i napravi razliku između onih koji su ga platili i onih koji nisu. Za sada se zna da će korisnicima piratskih verzija biti onemogućeno preuzimanje dodatnih programa i zaštita sa sajta kompanije.

REVOLUCIJA: U nizu konferencija za novinare medijima su se predstavile velike kompanije poput Epsona, Intela i Questa, ali i neke domaće firme koje su uz partnersku podršku Microsofta ostvarile izuzetan rast poslednjih godina, kao što su Desk i Extreme. Osim o Visti, razgovaralo se i o drugim proizvodima Microsofta i njegovih partnera i sponzora, ali pre svega o Officeu 2007 koji donosi velike promene i mnoštvo novih upotrebljivih funkcija. U odnosu na prethodne verzije Worda i ostalih programa Office paketa značajno je izmenjen dizajn radne površine, tako što je uveden funkcionalni pregled uživo (Live preview), pa se efekti alatki mogu videti pre nego što se one upotrebe. Programi nemaju padajuće menije već se galerije alatki nalaze na horizontalnoj traci. To zahteva od korisnika da promene svoje navike, ali u Microsoftu smatraju da će uz te izmene manje snalažljivi korisnici moći više da "izvuku" iz ovih programa. "Posle deset godina promenjen je format fajlova", objašnjava Jovan Milošević. "Na osnovu metajezika xml koji je prihvaćen kao standard, umesto formata doc u Wordu je napravljen docx. Ostali formati iz Office 2007 paketa takođe imaju nastavak x. To je otvoreni standard, donosi mnogo noviteta i mogućnosti. Mnogo se lakše barata, a zauzimaju i mnogo manje mesta". Tako, Wordov dokument koji u doc formatu zauzima 50 kB, u docx formatu zauzima 20 kB. Pojava novog formata fajlova ipak neće otežati razmenu podataka između korisnika. Otvaranje ovih dokumenata uz pomoć prethodne verzije Officea biće moguće instalacijom malog programskog dodatka.

Ovogodišnja Sinergija bila je "tehničkog karaktera", ali se u hodnicima i atrijumu Master centra osećao nagoveštaj male revolucije koja će se početkom godine dogoditi i u životu običnog korisnika PC-ja. "Svaki put, prelazak na novi operativni sistem ili način rada izaziva neki otpor i zahteva period privikavanja i prihvatanja", rekao je za "Vreme" Voja Gašić, zamenik urednika "PC Pressa". "Čak i ljudi iz IT sveta su konzervativni, izgovor im je da postojeći softver obezbeđuje dovoljno funkcija. Ranija Microsoftova praksa bila je da se Office pojavi između objavljivanja dva operativna sistema, što sada nije slučaj. Sada će se ova i mnoge druge promene dogoditi odjednom", kaže Gašić. Sinergija 06 pokazala je da nas do sledeće očekuje veliki broj novosti, a brojni predavači pokušali su da posetiocima objasne posledice ovakvih raskida sa prošlošću.


 

Glista u kokošarniku

Mada je novi Microsoftov operativni sistem dobio naziv Vista još prošle godine, na raznim domaćim i stranim internet forumima ne prestaju polemike o njenom imenu. Prema zvaničnom obrazloženju proizvođača, novi operativni sistem zaslužuje reprezentativnije ime od svog kodnog naziva Longhorn. Vista označava udaljeni pejzaž, pogled između zgrada ili kroz drveće i, kako kažu njeni kreatori, to je "razumljiva reč sa pozitivnom konotacijom". Cinici smatraju da je ovo ime prigodno zbog brojnih odlaganja objavljivanja Viste, jer podseća na "udaljenu sliku do koje se nikada ne stiže". Jedan od učesnika domaćeg foruma koji se bavio imenom Viste napisao je: "A šta znači, da je ovo taj dugo najavljivani Longhorn, samo su promenili ime?" Neki kažu da je Vista akronim od reči Virusi, Infekcije, Spyware, Trojanci i Adware, drugima se dopada, a treći tvrde da im zvuči "kao modni magazin", "neki moped" ili "ime južnog povetarca". Ima i onih koji misle da su prva dva slova rimski broj VI, kao šesti po redu Microsoftov operativni sistem, a da je "STA" od Stable version. U međuvremenu, Vista je u Srbiji dobila i prvi nadimak: Windows Glista. Teško je zamisliti kako tek izgledaju ovakve debate u Letoniji, gde Vista znači – kokoška.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST