TV manijak >

Pozorište dom je svaki

Srećan nam Ustav, Srbijo! Tako je pisalo u nedelju uveče u studiju RTS-a, kada je već postalo jasno da je cenzus prekoračen. Niko se ovoga puta nije zafrkavao na račun procenata, niko nije pominjao paralele sa crnogorskim referendumom, svi su samo duboko odahnuli – zamalo! Ja sam se, međutim, izvukao jer sam poslovno bio u Zagrebu što me svrstava u marginalnu grupu apstinenata koja broji polovinu biračkog tela.

Nisam gledao Tomu na RTS-u sa ustreptalom voditeljkom, nisam čuo molitve kosovskih ratnika u filmu na Pinku niti miting u Kosovskoj Mitrovici. Kada sam stigao, Predrag Marković se izvinjavao jer je žurio da dvoje mladih prevede iz greha svetom hrišćanskom braku, Nikolić je reko da će Šiptari da seire, Tadić nas je opominjao na novinske naslove u stranim novinama, a Koštunica je otvoreno i plačno preklinjao. Sve to smo već videli, ali onda je đavo odneo šalu, izlaznost je bila jadna pa je RTS uključio ono dugme, što ga niko nije dir'o od izbora 2000. Tada su počeli da nas pozivaju nadbiskup, muftija, patrijarh, SANU, Vlasi, Rumuni, pošteni Albanci, Goranci, strukovna udruženja, devojke i majke, Marija na Prkosima, Kosovka Đevojka, Pele, imitatori Bitlsa sa prigodnom pesmom o referendumu, Vučela, Kastro i Putin. Palma iz Jagodine je zaokruživao pred kamerama – da se vidi "da". Čemu tajno glasanje jer ako ne glasaš onda si Nataša Kandić, čedista, nenormalan, homoseksualac, a ponegde se čula i glasina da nećeš dobiti pasoš ili strane vize?!

Kad krene taj cirkus, onda samo nedostaju telegrami podrške i vremenska mašina opet šljaka ko luda. Neuspeh referenduma značio bi samo jedno – biračko telo nisu uspeli da motivišu (čitaj uspale) svi aktuelni političari skupa, jer je takođe jasno da će referendum biti naš alibi za njihov rad, ili opravdanje za eventualne odluke oko sudbine Kosova. Ocena političarima, posle dva dana plus sat duže zbog zimskog vremena u Srbiji je – dvojka na guzove!

Ajmo preko tarabe! Tamo je Glavaš tempirao odlazak u policiju očekujući masovne proteste, ali se umesto eksplozije patriotizma čuo samo uplašeni puvanjak. Počeo je štrajk glađu – što se tumači kao medicinska preporuka i dijeta.

TV Nova – emisija "Dvoboj" (dve sučeljene opcije sa dva voditelja), posvećena naoružavanju Hrvatske, a pokazalo se da je to bio izuzetno unosan posao. Ljubo Ćesić špicname Rojs – onaj ćelavi, kaže da su dokazi u policiji pod šifrom "pola pije pola Šarcu daje", Zubak kaže da mu država dođe 200 miljuna dolara (more i u ‘otelima po Jadranu), čovek je došao u ministarstvo bez potvrda i tražio pare. Koji car! To raste samo u Ercegovini, brate!

U Krapini je otvorena izložba o životu krapinskih Hrvata, izložene su voštane figure krapinske hrvatice kako se gola kupa (uuu hot, hot) i krapinskog dječaka koji ima kožne gaćice i kamenčugu u desnici. Ćaleta još nisu našli. U stvari – pojavio se u reklami za mobilni ogroman majmun sa "nokiom" – a slogan glasi "Evolucija je započela!".

Bilo bi ludilo da recimo, tu gostuje izložba o vinčanskim Srbima, pa da se ekipa pomiri i razmeni brojeve mobilnih. Samo da mali ne raspali nekog kamenom, eto provokacije na nacionalnoj osnovi. Oće dete nokijicu, kako ne kapirate!

Na dve privatne televizije (Nova i RTL) u isto vreme se emituje ista emisija, "Sudnica" – kao kod nas nacionalni dnevnici na RTS-u i Pinku. Fora je samo što su sudije različite, a ekipa amatera šmira do ludila. Dve televizije kupile istu licencu pa se cepaju međusobno.

Kao frajer je bio u Andima, smuvo se sa medicinskom sestrom, ona rodi a on se pravi mutav. Neće na testiranje, ali sudija provali da boluju od iste, nasledne bolesti. Bokte.

Kad bolje razmislim, kod nas ta serija ide već godinama, šmiraju takođe, samo povremeno sudija zapali iz serije, jer ga uhapse ili jednostavno ode.

Na kraju – večiti Goran Milić u putopisnoj emisiji na HRT-u "Idemo u Ameriku". Proslava Velike Gospe u Čikagu, vašar, parada, transparenti –Živili Rvati, alkari, klopa i cirka. Zezanje ko na referendumu u Srbiji. Čovek je uspeo da snimi hrvatsku dijasporu u Čikagu, gradu sa najvećom srpskom zajednicom, i ne naleti na Srbina. Na kraju – totalni car – Ljubo Kovač brko iz Ercegovine, na registraciji mu piše – POSUSJE! Kaže čovek, naši ljudi kupuju bolje avte, mercedese, bemvejce.

Na kraju – ekskluzivna vest koju sam saznao šetajući sa prijateljima po Maksimirskom parku. Mladi glumac i Šibenčanin Leon Lučev (poznatiji po ulozi u filmu Grbavica) otkrio mi je da počinje snimanje "Kazališta u kući", hrvatske verzije popularne serije. On će glumiti Rođu (kod nas će Bjelogrlić), dok će u ulozi mog omiljenog lika Vase S. Tajčića biti Mustafa Nadarević. Što ja volim pozorište, i ja i ja, ali ne u svojoj kući!


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST