Navigator >

TV dodatak

Vest koja je uzdrmala svet u drugoj nedelji februara bio je snimak iz kokpita američkog aviona nad Irakom koji je greškom bombardovao kolonu britanskih, znači savezničkih oklopnih vozila usmrtivši tom prilikom jednog vojnika. Snimak je objavio britanski tabloid "San" i logo ovog lista šepurio se na ekranima svih televizija koje su ga prikazivale. Ne, niste pogrešno razumeli, video-snimak objavio je tabloid, znači novine, štampa, časopis, nazovite to kako hoćete. Naravno, snimak nije objavljen u štampanom izdanju, sem kao transkript razgovora pilota i komande, već na "Sanovom" vebsajtu (www.thesun.co.uk). Ništa neobično za redovne posetioce ovog sajta navikle da pregledaju listu najzanimljivijih videa koji kruže internetom, a koju ovaj tabloid redovno objavljuje. Ili da gledaju nešto što se zove San TV gde se nude najbolje priče iz tabloida, samo ekranizovane.

Štampa više nije štampa, što može da utvrdi svako ko redovnije posećuje veb sajtove velikih svetskih listova. "Njujork tajms" takođe ima svoj video-odeljak na sajtu, "Los Anđeles tajms" takođe, da spomenemo samo one najveće. Londonski "Gardijan" se, opet, opredelio za audio potkaste, neku vrstu radija znači (ovo je objašnjenje za one koji se baš ne razumeju u modernu internet tehnologiju).

Brzi internet briše granicu između medija, odnosno zamagljuje je. Radio novinari sada moraju da prerađuju svoje tekstove i objavljuju ih na sajtu, novinari štampanih medija svoje tekstove čitaju u mikrofon i pokrivaju ih slikom. Nema više čitalaca, gledalaca ili slušalaca, na sceni su korisnici informacija i ko takvoga zgrabi, ne pušta ga, nudeći mu sve što u današnjem novinarstvu kao forma postoji. I tu nije kraj već tek početak, jer sada sve to treba prebaciti u mobilni telefon.

U trenutku dok ja ovo pišem upravo počinje 3GSM sajam u Barseloni (3gsmworldcongress.com), koji će se okončati dok ovaj tekst stigne do vas. To je najveća smotra mobilne telefonije u svetu i održava se u trenutku ogromne euforije. Prošle godine u svetu je prodato milijardu mobilnih telefona i više nije cilj opremiti svakog stanovnika zemlje sa jednim aparatom, već uvaliti mu dva do tri. Kako puko razgovaranje nije dovoljno, operatori mobilne telefonije ove godine će se na sajmu najviše baviti seljenjem televizije na mobilni telefon. Prave se aranžmani za postavljanje video-snimaka direktno sa telefona na Jutjub, a još primamljivije za korisnike je to što će im operatori plaćati za svako skidanje njihovog snimka. Znači, okačite sebe kako žonglirate na neki posebno interesantan način, to se raščuje i svi na svetu požele da vas imaju na svom mobilnom i za nekoliko dana vaš konto se uveća za koju stotinu hiljada dolara.

Nije ni čudo što menadžeri štampanih medija sada grozničavo izučavaju mogućnost da i sami ubaštraju u tu mobilnu revoluciju, koja očito neće moći bez videa. Nemojte se iznenaditi ako, najdalje do jeseni, ova moda zaživi i u Srbiji, jer interes postoji na svim stranama. Od leta će se ovde trkati tri operatora, licence su skupo plaćene, a od SMS-ova ne može da se preživi.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST