Kolektivni portret >

Prilozi za biografiju nove Vlade

Drugi kabinet Vojislava Koštunice biće sastavljen od članove pet stranaka (DSS, DS, G17 plus, NS i SDP) i imaće pored premijera jednog potpredsednika, 22 ministra i jednog ministra bez portfelja. Osim premijera, u vladi je ponovo i još šest njegovih ministara, ali je jedino ministar policije zadržao resor, ostali su prekomandovani u druge resore. Ministarski staž ima i petoro koji dolaze iz redova DS-a i G17 plus. U ovoj vladi će biti četiri žene

Vojislav Koštunica, DSS

predsednik Vlade

Rođen je 1944. godine u Beogradu.

Diplomirao je i doktorirao na Pravnom fakultetu u Beogradu. Izabran je za asistenta na Pravnom fakultetu 1970, a 1974, u vreme političkih progona na Univerzitetu, napustio je fakultet. Odbio je da se 1989. vrati na Pravni fakultet kao profesor i nastavio je da radi u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju. Premijer je doktor za opoziciju; doktorirao je 1974. godine disertacijom "Institucionalizovana opozicija u političkom sistemu kapitalizma".

Osamdesetih godina prošlog veka angažuje se u zaštiti ljudskih prava, posebno u Odboru za odbranu slobode misli i izražavanja.

Koštunica je 1989. bio jedan od 13 osnivača Demokratske stranke i potpredsednik Glavnog odbora do sredine 1992, kada se sa delom članstva odvojio i oformio Demokratsku stranku Srbije, čiji je i danas predsednik.

Bio je poslanik u Skupštini Srbije od 1990. do 1997. U septembru 2000. izabran je za predsednika Savezne Republike Jugoslavije i predsednikovao je do marta 2003.

Od marta 2004. godine je predsednik Vlade Republike Srbije.

Govori engleski jezik. Oženjen.

Božidar Đelić, DS

potpredsednik Vlade

Rođen je 1965. u Beogradu. Od 2001. do 2004. bio je ministar finansija i ekonomije u vladi Đinđića i Živkovića. Bio je savetnik Vlade Ruske Federacije, bio je i savetnik rumunskog premijera i Vlade Poljske. Od 1993. do 2000. bio je partner u konsultantskoj firmi "McKinsey & Co". Do ovih izbora bio je direktor francuske banke Credit Agricole SA za istočnu Evropu i predsednik Upravnog odbora Meridijan banke.

Nedeljnik "Vreme" proglasio ga je za ličnost 2001. godine.

Tokom konsultacija Đelić je odustao od zahteva da istovremeno bude potpredsednik Vlade i ministar finansija. Sada će biti zadužen za evropske integracije.

Mirko Cvetković, DS

ministar finansija

Rođen je 1950. u Zaječaru. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Radio kao eksterni konsultant za Svetsku banku na većem broju projekata u Pakistanu, Indiji i Turskoj.

Počeo da radi u Rudarskom institutu, gde je bio deset godina. Potom prelazi u Ekonomski institut gde je radio oko šest godina, da bi karijeru u narednih sedam godina nastavio u CES MECON. Od 1998. do 2001. godine radi kao savetnik za ekonomska pitanja u Rudarskom institutu, a od januara 2001. godine na mestu zamenika ministra (Aleksandra Vlahovića) u Ministarstvu za privredu i privatizaciju. Bio je i specijalni savetnik u CEO Intercon Consalting/CES Mecon (2005. godine).

Tokom 2003/04. bio je na funkciji direktora Agencije za privatizaciju.

Oženjen, otac dvoje dece. Govori engleski jezik.

Dragan Šutanovac, DS

ministar odbrane

Rođen je 1968. godine. Diplomirao na Mašinskom fakultetu Odsek hidroenergetike, posebno se specijalizovao u oblasti bezbednosti, u SAD stekao diplome iz oblasti sprovođenja zakona i sigurnosnih pitanja i nadzora, kao i diplomu Maršal centra u Nemačkoj. Za specijalnog savetnika Saveznog MUP-a izabran je 2000, a 2001. postaje pomoćnik saveznog ministra unutrašnjih poslova.

Potpredsednik je DS-a od 2006. Na izborima 2000, 2003. i 2007. godine bio je menadžer kampanje i biran je za narodnog poslanika u Skupštini Srbije.

Od 2002. do 2003. godine je na funkciji predsednika Odbora za odbranu i bezbednost Narodne skupštine Republike Srbije. Od 2004. je zamenik predsednika Odbora za odbranu i bezbednost Narodne skupštine Republike Srbije.

Oženjen, otac dvoje dece.

Vuk Jeremić, DS

ministar spoljih poslova

Rođen je 1975. Diplomirao je teoretsku fiziku na Kembridžu. Radio je kao savetnik ministra za telekomunikacije SRJ, a od juna 2003. godine kao savetnik ministra odbrane državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Po završetku magistarskih studija iz oblasti državne administracije na Harvardu, bio je specijalni savetnik ministra za evroatlantska pitanja u Ministarstvu odbrane SCG. Predsednik je Spoljnopolitičkog odbora DS-a i savetnik predsednika Republike za spoljnu politiku.

Bio je zaposlen kao finansijski analitičar u Deutsche Bank kao i u AstraZeneca Pharmaceuticals u Londonu.

Od jula 2004. godine je savetnik za međunarodne odnose i šef spoljnopolitičkog tima predsednika Republike Srbije.

Od 2004. godine je predsednik Odbora za međunarodne odnose DS-a, a od 2006. član Glavnog odbora DS-a.

Oženjen. Govori engleski i nemački jezik.

Dušan Petrović, DS

ministar pravde

Rođen je 1966. godine u Šapcu. Po struci je diplomirani pravnik. Advokaturom se bavio od 1992. do 2000. godine, a od 2000. do 2004. godine bio je predsednik SO Šabac i poslanik u saveznom parlamentu. Obavljao je funkciju potpredsednika Skupštine Srbije, a trenutno je šef poslaničke grupe DS-a, potpredsednik i zamenik predsednika DS-a.

Slobodan Milosavljević, DS

ministar poljoprivrede

Rođen je 1967. godine u Beogradu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu, gde je i doktorirao. Od 2001. do 2004. godine bio je ministar za trgovinu, turizam i usluge, kao i ekonomski savetnik premijera Đinđića. Nakon toga izabran je za direktora, a potom i predsednika Privredne komore Srbije.

Trenutno je predsednik UO-a kompanije FAP Priboj i član UO-a Kompanije "Dunav osiguranje" i Beogradske poslovne škole. Predsednik je Rukometnog kluba Crvena zvezda, član UO-a Vaterpolo saveza SCG, član UO-a Košarkaškog kluba Crvena zvezda i potpredsednik Rvačkog saveza SCG.

Član Glavnog odbora DS-a od decembra 2004.

Govori engleski jezik. Oženjen, otac dvoje dece.

Aleksandra Smiljanić, DS

ministar za telekomunikacije i informatičko društvo

Rođena je 1970. u Beogradu. Diplomirala je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Magistrirala je i doktorirala elektrotehniku na Univerzitetu Prinston 1996. i 1999. godine. Sada je docent na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, i kao pridruženi profesor na Politehničkom univerzitetu u Njujorku i Stoni Bruk univerzitetu u Njujorku.

Rasim Ljajić, DS/SDP

ministar za rad i socijalnu politiku

Rođen je 1964. godine u Novom Pazaru. Završio je Medicinski fakultet u Sarajevu. U periodu od 1989. do 2000. godine radio je kao novinar za brojne dnevne i periodične listove na prostoru bivše SFRJ.

Politikom se bavi od 1990. godine kada je izabran za generalnog sekretara SDA Sandžaka. Od 1994. predsednik je Koalicije Sandžak koja je 2000. godine preimenovana u Sandžačku demokratsku partiju, čiji je i danas predsednik.

Za ministra za nacionalne i etničke zajednice u saveznoj vladi izabran je 2000, iste godine postaje potpredsednik Koordinacionog tela za rešavanje krize na jugu Srbije i potpredsednik Koordinacionog centra za KiM. Od septembra 2005. godine predsednik je Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Marta 2003. godine izabran je za ministra za ljudska i manjinska prava u Savetu ministara SCG.

Nedeljnik "Vreme" proglasio ga je za ličnost 2004. godine.

Od 2004. predsednik je Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, a od 2006. koordinator za sprovođenje Akcionog plana za završetak saradnje sa tim sudom.

Oženjen, otac dvoje dece. Služi se engleskim i ruskim jezikom.

Milan Marković, DS

ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu

Rođen je 1970. godine u Beogradu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu, a specijalizaciju je završio na Fakultetu bezbednosti. Član je DS-a od 1996. Od 2000. do 2004. godine bio je predsednik SO-a Palilula, narodni poslanik je od 2001. Član je Glavnog odbora DS-a.

Potpredsednik je Narodne skupštine 2003-2007.

Govori engleski jezik.

Saša Dragin, DS

ministar za zaštitu životne sredine

Rođen je 1972. u Somboru. Završio je Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu 1999. godine gde je i doktorirao 2007. iz oblasti molekularne genetike domaćih životinja. Poslednje četiri godine asistent je na predmetu fiziologija domaćih životinja i saradnik na predmetu fiziologija – veterinarski smer.

Radi na selekciji konja i u Laboratoriji za reprodukciju domaćih životinja.

Radio je u Sjedinjenim Američkim Državama i Slovačkoj, gde je izradio magistarsku tezu, a trenutno radi doktorsku disertaciju.

Od 2005. godine zamenik je sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine.

Oženjen. Govori engleski, služi se slovačkim i nemačkim jezikom.

Vojislav Brajović, DS

ministar kulture

Rođen je 1949. u Beogradu. Gimnaziju je završio u Valjevu, a Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u klasi Predraga Bajčetića, gde je i diplomirao 1971. u klasi Ognjenke Milićević.

Stalni je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1969. godine, gde trenutno igra šest glavnih uloga.

Igrao je u više od 30 filmova. Za televiziju je snimio nekoliko stotina sati TV serija i drama.

Dobitnik je gotovo svih važnih pozorišnih nagrada za glumu.

Oženjen, otac troje dece. Govori engleski jezik.

Milica Čubrilo, DS

ministar dijaspore

Rođena je 1969. godine u Tunisu. Diplomirala je pravo i antropologiju na Sorboni u Parizu 1993. Od 1995. do 1997. bila je pravni savetnik Svetske banke i francuskog ministarstva za međunarodnu saradnju, od 2003. bila na čelu Turističke organizacije Srbije a smenjena sa tog mesta prošle godine.

Govori francuski i engleski, služi se italijanskim i španskim jezikom.

Dragan Đilas, DS

ministar bez portfelja za NIP

Rođen je 1967. godine u Beogradu. Diplomirao je na Mašinskom fakultetu, smer vazduhoplovstvo.

Javnosti je poznat kao lider studentskog protesta 1992. godine. Ranih devedesetih radio je u medijima (Radio Index i B92), a potom prešao u marketinške vode. Sada je suvlasnik firme Direct media. Direktor je Narodne kancelarije predsednika Republike. Jedan je od osnivača humanitarne nevladine organizacije "Naša Srbija". Predsednik je Gradskog odbora DS-a.

Govori engleski jezik. Oženjen, otac dva deteta.

Dragan Jočić, DSS

ministar policije

Rođen je u Beogradu 1960. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu nakon čega je radio kao advokat. Član Demokratske stranke je od 1989, a jedan je od osnivača DSS-a 1992. Potpredsednik je DSS-a. U tri mandata je bio poslanik u Skupštini Srbije. U oktobru 2000. postao je predsednik Odbora za bezbednost Skupštine Srbije. Nakon razlaza DSS-a i DOS-a podnosi ostavku i postaje ministar policije u vladi u senci DSS-a.

Bio je potpredsednika Skupštine grada Beograda i član Komisije za izradu Ustavne povelje državne zajednice SCG. Od 2003. je poslanik u Skupštini državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Oženjen je.

Radomir Naumov, DSS

ministar vera

Rođen je 1946. godine u Čoki. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, na energetskom smeru.

Od 1969. radi u Elektrotehničkom institutu "Nikola Tesla", gde je od 1992. do 1999. bio generalni direktor. Predsednik je Jugoslovenskog komiteta CIGRE – Međunarodne konferencije za velike električne mreže. Bio je predsednik Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije i JP-a Beogradske elektrane, član gradske vlade Beograda zadužen za energetiku i narodni poslanik DSS-a u Skupštini Srbije.

Od 2004. godine bio je ministar za energetiku i rudarstvo u Vladi Srbije.

Govori nemački i engleski jezik. Oženjen je i ima dvoje dece.

Aleksandar Popović, DSS

ministar energetike

Rođen je 1971. godine u Beogradu. Srednju školu završio je u Moskvi, studije hemije u Beogradu, magistrirao na Državnom univerzitetu Floride u SAD, a doktorirao iz oblasti hemije životne sredine na Hemijskom fakultetu u Beogradu. Docent je na Hemijskom fakultetu u Beogradu. Bio je višestruki atletski reprezentativac.

Potpredsednik je DSS-a, a prethodno je bio i portparol stranke.

Od 2004. godine bio je ministar za nauku i zaštitu životne sredine.

Govori engleski i ruski. Oženjen.

Predrag Bubalo, DSS

ministar trgovine

Rođen je 1954. u Vladičinom Hanu. Doktorirao je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu.

Od 2002. godine do izbora na mesto ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom obavljao je funkciju generalnog direktora Livnice "Kikinda".

Od 2004. godine bio je ministar privrede.

Oženjen je i otac dvoje dece.

Zoran Lončar, DSS

ministar prosvete

Rođen je 1965. u Novom Sadu. Doktor je pravnih nauka, tema njegove disertacije je "Odgovornost ministara". Radio je kao docent za ustavno pravo na Pravnom fakultetu u Novom Sadu. Član je DSS-a i Glavnog odbora stranke od 2000. godine. Bio je pravni savetnik u komisiji koja je radila na donošenju Ustavne povelje zajednice Srbije i Crne Gore, pravni savetnik u komisiji koja je radila na donošenju novog Ustava Srbije i član RIK-a u prethodna dva saziva.

Od 2004. godine bio je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Govori engleski i francuski jezik. Oženjen je i otac jednog deteta.

Slobodan Samardžić, DSS

ministar za Kosovo i Metohiju

Rođen je u Beogradu 1953. godine. Doktorirao je na Fakultetu političkih nauka gde sada radi kao profesor. Od 2000. do 2003. bio je savetnik za politička pitanja predsednika SRJ, a trenutno je savetnik premijera Koštunice. Vodi pregovarački tim naše zemlje o pitanju statusa Kosova i Metohije.

Velimir Ilić, NS

ministar za infrastrukturu

Rođen je 1951. u Čačku. Diplomirao je na Tehnološkom fakultetu, Odsek građevinski materijali. Radio je u više građevinskih preduzeća, a od 1986. bavi se privatnim preduzetništvom.

Politikom je počeo da se bavi 1990. Osnivač je Srpskog pokreta obnove u Čačku. U dva mandata je gradonačelnik Čačka (od 1996). Posle isklučenja iz SPO-a 1998. osnovao je stranku Nova Srbija, čiji je predsednik. Na izborima za predsednika Srbije 2003. bio je kandidat i osvojio 229.229 glasova.

Od 2004. godine je ministar za kapitalne investicije u Vladi Srbije.

Govori ruski jezik. Oženjen je i ima petoro dece.

Mlađan Dinkić, G17 plus

ministar ekonomije

Rođen je 1964. godine u Beogradu. Diplomirao je i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Od 1994. do 2000. radio je kao asistent na Ekonomskom fakultetu kod profesora Ljubomira Madžara, na predmetu teorija i planiranje privrednog razvoja. Osnivač je nevladine organizacije G17 plus, koja se transformisala u stranku čiji je predsednik. Od 2000. do 2003. godine bio je guverner Narodne banke Jugoslavije. Od 2004. do 2006. bio je ministar finansija.

Oženjen.

Tomica Milosavljević, G17 plus

ministar za zdravstvo

Rođen je 1955. godine u Kruševcu. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Radi kao vanredni profesor interne medicine na Medicinskom fakultetu.

Već treći put je ministar zdravlja (bio je u dva navrata, od 2001. do 2003. i od 2004. do 2006).

Član je Predsedništva G17 plus.

Govori engleski i ruski jezik. Oženjen je i ima troje dece.

Snežana Samardžić-Marković, G17 plus

ministar omladine i sporta

Rođena je 1966. godine u Beogradu. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu, profesor je jugoslovenske i svetske književnosti. Trenutno radi u Ministarstvu odbrane gde je pomoćnik ministra za politiku odbrane, a nadležna je za strategijsko planiranje, međunarodnu vojnu saradnju, verifikacioni centar, Kancelariju za odnose sa parlamentom. Kopredsedavajući je Grupe Srbija–NATO za reformu odbrane.

Govori engleski i norveški jezik. Udata je, majka dvoje dece.

Ana Pešikan, G17 plus

ministar nauke

Rođena je 1959. u Feketiću.

Diplomirala je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Radi na Institutu za psihologiju beogradskog Filozofskog fakulteta. Doktorska teza joj je bila "Psihološki pristup aktivnom učenju istorije na osnovnoškolskom nivou". Radi na projektima iz razvojne i pedagoške psihologije.

Udata.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST