Virtuelna vlada

"Veština jedino mogućeg"; "Vreme" br. 854

Za poštovanje je pokušaj da se o nenormalnim stvarima piše normalno, ali se time u "javnom govoru" ne dobija mnogo, niti će "normalan govor" uticati na razumno ponašanje obesnih političara, niti će čitaocima doneti pravu sliku onoga što se događa. Sad, šta je vama važnije?

Formiranje ovakve vlade koja samo služi V. Koštunici da preživi na ovaj ili onaj način do sledećhih izbora nema veze ni sa kakvim planovima o poboljšanju života u Srbiji, poboljšanju uslova života, i zato je takva vrsta analize neprimerena jer može da postoji tamo gde vlada zaista postoji.

"Ovo" je vlada u onoj meri u kojoj se to moglo govoriti o "vladi" u doba Miloševića, dakle, virtuelna institucija koja nema sistemsko utemeljenje i mehanizme da ostvari ono što je u javnom interesu. Shavatam da je možda neumesno napisati da je to brlog, svinjac, birtija, ali, to je to. Ovako, opet trošimo smisao, da tako kažem.

Naravno da "vremenom" može da dođe do preokreta koji će omogućiti da ova družina vlada četiri godine i takve situacije nisu nepoznate u istoriji, ali to ne znači da se od početka treba služiti tolikom dozom opreza u iznošenju istine.

U ovom trenutku, ili u ovom kontekstu, to nije vlada i "ono" nije skupština jer njihova aktivnost nije u skladu sa načelima koja proklamuje demokratski sistem. Oni su prevarili građane koji su glasali i zato je bilo nužno "da ih se izvede" još jednom na izbore, pa da vidimo šta bi se desilo. Siguran sam da bismo posle novih izbora imali daleko jasniju situaciju.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST