Vreme uspeha >

Biznis

 

Devizne rezerve NBS-a dostigle su krajem jula 9,3 milijarde evra, što obezbeđuje pokrivenost novčane mase od 351 odsto, dok su rezerve poslovnih banaka iznosile 427,2 miliona evra

Ugovori: Evropska linija Privredne banke

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uključila je Privrednu banku Beograd u svoj program stimulativne trgovine i odobrila joj kreditnu liniju od dva miliona evra na godinu dana. Ugovor o ovom prvom aranžmanu dve banke potpisali su 3. avgusta njihovi predstavnici Kurt Gajger i Čedo Petrović. "Ovo će biti najpovoljnija kreditna podrška na srpskom tržištu, jer će naši klijenti moći da finansiraju uvoz repromaterijala i opreme uz kamatu do samo četiri odsto godišnje, i to uz odloženo plaćanje od 90 do 180 dana", rekao je predsednik Privredne banke Petrović. On je najavio mogućnost da se taj kredit EBRD-a obnovi do vrednosti od deset miliona evra, ali i novu liniju: "Završili smo sve pripreme za otvaranje nove kreditne ponude banke – za finansiranje stambene izgradnje i za kupovinu stanova, za šta će nam uskoro EBRD odobriti deset miliona evra na 11 godina." Uz dobrodošlicu Privrednoj banci u porodicu EBRD-a od stotinak banaka, Gajger je poželeo i klijentima ove beogradske institucije da iskoriste otvorena vrata za poslovanje sa međunarodnom zajednicom.

Usluge: Telenorov eShop

Telenor je prvi mobilni operater i jedna od prvih kompanija u Srbiji koja svojim korisnicima pruža mogućnost kupovine putem interneta. Onlajn prodavnica, eShop, najbolji je način da Telenorove postpejd usluge i "Džinovska ponuda telefona" budu na raspolaganju 24 časa dnevno, i u vreme najvećih vrućina i bez čekanja u redu. Telenorov eShop na jednom mestu nudi izbor novih postpejd tarifnih paketa, pretplatničkog broja i telefona, pregledna i detaljna objašnjenja i cene, uz isporuku na adresu korisnika najkasnije u roku od dva radna dana. Kupovina se obavlja jednostavno i brzo sa Visa, Maestro ili MasterCard platnom karticom. Kompletno procesiranje i transakcije obavljaju se u saradnji sa Intesa bankom. Cilj Telenorovog eShopa je da svojim korisnicima olakša kupovinu, uštedi vreme i učini svoje usluge uvek dostupnim.

Festivali: U ritmu Tuborg Green Beata

Kraj leta u Beogradu, po drugi put, obeležiće Tuborg Green Beat festival i dobar provod na Kalemegdanskoj tvrđavi. Kompanija Carlsberg Srbija, u saradnji sa Skupštinom grada Beograda, najavila je prošle sedmice ovaj muzički spektakl elektronske muzike, koji će biti održan 24. i 25. avgusta na terenima Košarkaškog kluba Partizan. Nastupiće svetske zvezde: Bookashade Live, Hernan Cateo, Džejms Zabiela, Rozin Marfi, Gus Gus, Tommyboy i Nik Voren. Njima će podršku pružati najbolji domaći didžejevi. "Trudili smo se da pratimo svetske trendove i da približimo Srbiju Evropi. Ovo je naš mali doprinos da budemo u centru kulturnih zbivanja, u kojima će uživati domaći, ali i posetioci iz inostranstva", kazao je zamenik generalnog direktora kompanije Carlsberg Srbija Aleksandar Radosavljević. Ovu manifestaciju, koja je nastala sa ciljem da se Beograd uvrsti u atraktivne destinacije za strane posetioce, prošle godine posetilo je 4000 fanova elektronskog zvuka.

Investicije: Proizvodnja betona

Najveću proizvodnu halu u jugoistočnoj Evropi (23.000 kvadrata), od beogradskog Lola sistema kupilo je za 148 miliona dinara zajedničko preduzeće firmi Slovenija ceste i tehnika i Caričin grad Montaža. Novi vlasnik najavljuje da će početkom iduće godine u toj hali pokrenuti proizvodnju prenapregnutog betona, u šta će uložiti oko 20 miliona evra, kao i da će zaposliti 200 radnika.

Sponzorstva: "Knjaz" u Guči

Dva simbola Srbije – "Knjaz" i Guča – i ove godine obezbediće najjače letnje osveženje i nezaboravan provod. Gazirana mineralna voda "Knjaz Miloš" zvanična je voda 47. Sabora trubača. Za Sabor je napravljena posebna serija majica "Knjaz u Guči". Cilj je da se svima koji posete Sabor, i na ovaj način, pokaže najbolje iz Srbije – tradicija, humor, toplina ljudi, otvorenost i šarm. Uz to, kompanijia "Knjaz Miloš" dodeliće nagrade za najlepšu žensku i mušku narodnu nošnju. Ova nagrada uvod je u veliki projekat koji "Knjaz" planira za Sabor 2008, kada će biti organizovan karneval u Guči. U "Knjazu" se nadaju da će karneval prerasti u saborsku tradiciju.

Banke: Dobre vesti iz Srbije

Piše: Stavros Joanu, predsednik Izvršnog odbora Eurobank EFG Štedionice

Menadžment Eurobank EFG Štedionice zaista ima razloga za zadovoljstvo postignutim rezultatima u prvoj polovini godine. Uspeh na nivou cele Eurobank EFG Grupe rezultat je odličnog poslovanja u Srbiji, Bugarskoj, Rumuniji, Poljskoj, Ukrajini i Turskoj. Profitabilnost cele Grupe porasla je za 31 odsto u odnosu na isti period prošle godine, na 417 miliona evra u odnosu na prošlogodišnjih 318 miliona evra. Zahvaljujući tome, Grupa beleži rekordnu profitabilnost, postavljajući novi standard za ukupni profit u 2007. na 820 miliona evra, daleko iznad prvobitnih procena analitičara. Profiti od poslovanja u pomenutim zemljama su se učetvorostručili i sada iznose 42 miliona evra (u odnosu na 9,7 miliona evra prošle godine).

Uporedo, ukupni dobici Grupe porasli su za 22,6 odsto, tačnije na 1,3 milijarde evra u odnosu na 1,1 milijadu evra u istom periodu prošle godine. Intenzivan rast i proširenje poslovanja u tzv. Novoj Evropi doveli su do porasta ukupnih prihoda u ovom regionu za čak 85 odsto, odnosno na 258,4 miliona evra. Učešće ukupnih prihoda u ovim zemljama u prihodima Grupe poraslo je na 19,3 odsto u odnosu na 12,8 u 2006. godini.

Spajanjem Eurobank EFG i Nacionalne Štedionice, stvorili smo novu – Eurobank EFG Štedionicu – sa mrežom od 102 poslovnice koja pruža najkvalitetnije proizvode kako fizičkim licima tako i korporativnim klijentima. Tokom prve polovine godine, zaključen je i ugovor o kupovini 74,16 odsto Prospera Securities brokerske kuće.

Za našu banku u Srbiji, jednog od najdinamičnijih predstavnika Grupe, ovo su odlične vesti jer je doprinos Srbije Grupi u prvoj polovini godine bio izvanredan, a u planu je dalje širenje mreže i usavršavanje poslovanja.

Poslovno geslo: Svaki se rad isplati

Piše: Nebojša Nedeljković, generalni direktor Aerodroma "Nikola Tesla"

Oduvek sam smatrao da se svaki rad (učenje, trening, vežba i slično) kad-tad isplati i da čovek vredi onoliko koliko zna i ume. U životu treba raditi iz zadovoljstva, a ne zbog ispunjenja nečijih očekivanja.

Kada su u pitanju pravila u poslovanju primenjujem srpske narodne poslovice. Prosto je neverovatno koliko su one primenjive u svakodnevnom poslovnom životu (na primer: Ko rano rani, dve sreće grabi, Prvo skoči, pa reci hop, U laži su kratke noge i drugo).


 

Extreme

PRODAT: Novi vlasnik niškog Tabaka je rumunska firma Tender SA, koja je kapital ovog izdavačkog preduzeća platila 90 miliona dinara.

TENDER: Na tenderu za prodaju čačanskog prometnog preduzeća Šumadijalek pobedila je grčka kompanija Veterin, ponudom od dva miliona evra za kapital plus milion evra za investicije.

KUPAC: Vlasnik novosadske Tehnogradnje i poljoprivrednog gazdinstva "Omoljica" kupio je i proizvođača građevinskog materijala Ravnaju iz Malog Zvornika, za 430 miliona dinara.

RAČUNICA: Bugarska kompanija Čestijem kupila je za 91 milion dinara fabriku hartije "Božo Tomić" iz Čačka, uz obavezu da poveriocima isplati dug od 505 miliona i da investira 52 miliona dinara.

Anketa "Vremena": Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Željko Novaković, vlasnik Umetničke radionice nameštaja "Novaković", Novi Sad: Neki su džabe dobili bogatstvo

DOBITNICI: Ovi naši lopovi iz bivšeg komunističkog vremena i njihovi sinovi, sadašnje nazovi demokrate, koji su gori od očeva. Ti malobrojni imali su poziciju da džabe dobiju ono što nije njihovo, a napravljeno je u socijalizmu.

GUBITNICI: Običan čovek, radnik u firmi bez funkcije, koji nije imao ni mogućnost niti akcije preduzeća da bi nešto stekao.

Rade Pribićević, direktor za korporativne poslove Danube Foods Group: Novih gubitnika nema

DOBITNICI: Postoje dve vrste. Jedni su iskoristili svoj položaj i okolnost da se zateknu u pravo vreme na pravom mestu i tako su profitirali. Drugi su imali preduzetnički duh, ideju, hrabrost i spremnost da rizikuju. Ovi drugi se ne boje konkurencije i hoće i umeju nešto da rade, oni imaju budućnost.

GUBITNICI: Uslovno rečeno, gubitnika nema, jer je tranzicija pozitivan i neminovan proces. Realno govoreći, to su svi koji nisu u stanju da uhvate korak sa vremenom, ali oni su bili gubitnici i pre tranzicije, samo toga nisu bili svesni.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST