Formula 1 >

Poljuljana imperija

Da li je reč o krizi motivacije posle odluke da Meklaren bude isključen iz šampionata, tek Ferari je dominirao u Belgiji

Da li je šef tima Meklaren Ron Denis plakao kao u Monci kad je čuo odluku komisije FIA da njegova ekipa bude najurena iz ovogodišnjeg šampionata, da se brišu svi osvojeni bodovi i pride plati sto miliona dolara – nije mi poznato. Ja bih zacmizdrio, majke mi, makar malo. Jes’ da je to tek petina godišnjeg budžeta ekipe, ali sto keka je sto keka! I mada su vozači "amnestirani" – ostali su im bodovi i šansa da završe šampionat – ipak je Maks Mozli, predsednik FIA, ovakvu odluku jetko prokomentarisao rečima: "Advokati koji su u sastavu komisije smatrali su da Hamiltonu i Alonsu treba oduzeti sve bodove na osnovu sumnje da su imali nezasluženu prednost nad konkurentima, prednost koju nisu smeli da imaju. Ipak pobedili su ‘sportisti’ koji su smatrali da bi takvom odlukom bio uništen šampionat jer njih dvojica vode veliku bitku za titulu."

E sad, da li zbog tog događaja, odluke FIA, ili ko zna zbog čega, ali i Fernando Alonso i Luis Hamilton su bili sporiji na treningu od Ferarijevih Kimija Raikonena i Felipea Mase taman toliko da startuju iza njih, iz drugog reda. Bez obzira na to što dugačka staza Spa Frankošamp na kojoj se vozi trka za Veliku nagradu Belgije odgovara Ferarijevim motorima, ovakav epilog kvalifikacija bio je iznenađenje. Iz prostog razloga što je i staza u Monci isto više "ležala" Ferariju, ali ih je Meklaren relativno lako pobedio.

Razlog vidim u tome što su netrpeljivost vozača i svađa u Meklarenu već postale toliko javne da su na neki način morale da se odraze i na tim i na oba vozača. Hamilton je otišao na zasedanje komisije FIA da pruži "moralnu podršku" Ronu Denisu, Alonso nije. Oba vozača imaju zasebne ekipe mehaničara. Hamilton više nema pristupa kompjuterskim podacima o Alonsovim performansama i finesama u podešavanju bolida. Rečju, loše! E pa kad se sve ovo sabere onda je neminovan i pad u motivaciji tima, utoliko pre što neke kalkulacije govore da ih do kraja sezone niko ne može preteći i da pitanje šampiona treba da, uz pomoć njihovih "zasebnih" timova, reše trkajući se između sebe.

Upravo zbog toga malo se ko iznenadio kada je posle samog starta Alonso malo mario za to da do prve krivine i u prolasku kroz nju prestigne Kimija ili Masu, već se iz petnih žila potrudio da oštrom "sečom" blokira a potom u prvoj krivini i izgura Hamiltona sa staze. Srećom, prostor za izletanje sa staze nije nasut rastersitom zemljom što bi značilo sigurno odustajanje Luisa, već je zaliven asfaltom pa se Karibijac lako vratio na drum ne izgubivši pri tom nijedno mesto!

"Ne znam da li sam bio ispred njega, ali mislim da je bilo dovoljno prostora za obojicu da prođemo potpuno čisto. Samo je odjednom krenuo prema meni i sigurno je znao da sam na toj strani staze", rekao je Hamilton posle trke i gotovo setno dodao: "Teško mi je da shvatim da neko ko se stalno žali kako drugi prave nepoštene poteze i stalno traži fer borbu, neko ko mi je uzor, da me taj izgura sa staze koliko je god mogao."

Tokom "šetnje" pored staze Hamilton je izgubio sasvim dovoljno da Alonso "pobegne" čak dve sekunde što je transparentno ukazivalo na veliku verovatnoću da tako ostane i na kraju trke. Za to vreme Ferarijev dvojac je respektabilno isprednačio pa je već tada bilo jasno da od borbe timova nema ništa. Kimi je u početku trke vozio najbrže krugove, povećavao razliku u odnosu na Masu, pomalo doduše, ali sasvim dovoljno da onima koji su gledali trku postane jasno da među njima neće biti trkanja. Tako je ostalo do kraja, i kada je reč o vozačima Meklarena i kada je reč o vozačima Ferarija.

E ono što se dešavalo iza bilo je relativno zanimljivo. Jes’ da su prva sedmorica ostala na svojim mestima, ali je bilo jako uzbudljivo gledati kako, kao iznenađenje trke, Mark Veber (Super Aguri) pretiče na samom startu Kovalainena (Reno) i otima mu sedmo mesto, a potom i kako ga pretiče Hajdfeld (BMW), a onda i kako se za osmo mesto trkaju Kubica (BMW) i Kovalainen. Poljak i Finac su tako vrebali jedan drugoga, pa pokušavali da ulove grešku jedan drugom, da je to bila pokazna vežba onima koji su tek počeli da uživaju u ovom sportu da vide dve potpuno različite tehnike vožnje, različit stil ulaska i "sečenja" krivina... Ma prava stvar! Na kraju trke je pobednik ovog duela ipak bio Kovalainen koji je optirao strategiju od jednog svraćanja u boks i tako isprednjačio i na cilj stigao osmi i pokupio poslednji bod. Kubicqa je tako ostao "veliki gubitnik", ali mlad je, ima vremena za njega, he, he, he...

Ipak, u ovoj trci izostalo je više uzbudljivosti i "preticanja u boksu" prilikom dolivanja goriva i promene guma, ali je većina timova izabrala strategiju od dva svraćanja u boks pa je sve, uz pomenuti izuzetak, bilo nekako... Kao očekivano. Hajdfeld je bio peti, Rozberg (Vilijams) je bio šesti, pokazavši da nekoliko dobrih rezultata ove sezone nisu bili iznenađenje, baš kao ni Veberov rezultat koji je pravi šamar za fabrički tim Honde jer im "privatnjak" sa istim motorom već u nekoliko navrata drži lekciju i ostavlja ih iza sebe. Sledeća trka je za dve nedelje na stazi Suzuka za Veliku nagradu Japana.

Da, imam i tužnu vest za kraj. Veliki reli šampion Kolin Mekre i njegov petogodišnji sin poginuli su kada se na samo osamsto metara od njihove kuće srušio helikopter u kome su bili. Tokom skoro deceniju duge blistave karije pobedio je na dvadeset pet vrhunskih relija širom sveta, a na ostalim mestima na postolju je bio četrdeset i pet puta.


 

Poredak vozača

1. Hamilton (Meklaren) 97
2. Alonso (Meklaren) 95
3. Raikonen (Ferari) 84
4. Masa (Ferari) 77
5. Hajdfeld (BMW) 56

Poredak konstruktora

1. Ferari 161
2. BMW 90
3. Reno 39
4. Vilijams 28
5. Red Bul 18


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST