Navigator >

Osam minuta

Ako ste zaljubljenik u filmove nastale po knjigama Dena Brauna, rastužiće vas vest da će film Anđeli i demoni kasniti šest meseci, i to zbog interneta. Zapravo, kasniće zbog štrajka dramaturga u Americi, a taj štrajk je pokrenut jer su pisci nezadovoljni što ne dobijaju svoj autorski udeo za filmove i serije koje se objavljuju na internetu i na DVD-jevima. Pre samo nekoliko godina ovo bi se smatralo šalom koju je smislio upravo neki od pisaca. Danas se to smatra vrlo ozbiljnim pitanjem jer internet u Americi sve više postaje medij na kojem se neke stvari objaljuju i premijerno.

Dobar primer je serija Kvoterlajf (www.quarterlife.com, u prevodu Četvrt veka). Nastala je kao internet projekat. Reč je o životima grupe dvadesetpetogodišnjaka, otud i ime serije. Zapravo predstavlja ekranizaciju bloga glavnog junaka. Epizode traju u proseku osam minuta, radnja je prilično ubrzana, reklo bi se da mogu da je prate samo generacije za koje je i daljinski upravljač televizora prespor. Kamera je nemirna, dakle podseća na filmove sa Jutjuba, a publika se poziva da bloguje na sajtu, što mnogi i čine popularišući seriju na taj način.

Serija je bila ozbiljan projekat od početka, a sada je postala još ozbiljnija jer je TV mreža NBC potpisala sa autorima ugovor o prebacivanju sa interneta na televiziju. Naravno, u promenjenoj formi i verovatno uz dosta uticaja menadžmenta televizijske mreže iako autori tvrde da će zadržati pravo na kreativno upravljanje serijom. Zauzvrat autori mogu da računaju da će konačno videti lepe pare, što se na internetu još ne dešava. Mada, kažu da će dobiti manje nego što uobičajeno dobiju TV serije koje emituju velike mreže u Americi.

Konačno, ove nedelje se pojavio i elektronski "čitač knjiga" kompanije Amazon. Reč je o uređaju veličine džepne knjige koji učitava elektronska izdanja i potom ih ispisuje na ekranu digitalnim mastilom. Sprava može da učita oko 200 knjiga, a zgodna je i za čitanje elektronskih izdanja novina, za blogove ili za fajlove prikačena na i-mejl poruke pod uslovom da su u vord ili PDF formatu. Zove se Kindl i košta oko 400 dolara.

Kindl radi 30 sati sa jednim punjenjem baterija. Ima mogućnost da knjige u sebe prima bežičnim putem, ali preko mreže koja se koristi uglavnom u Americi, te su male šanse da bude interesantan u Evropi, barem dok se ne izbaci izdanje za ostatak sveta. Na Kindlu možete uvećavati slova do veličine koja vam je prijatna za čitanje, teži manje od jednog kilograma, a knjigu koju ste jednom kupili možete ponovo spustiti u spravu, ako se slučajno obriše ili ako vam neko ukrade aparat. Ima i jednu manu, knjige se više ne mogu pozajmljivati prijateljima na čitanje.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST