Ruma – radikalsko-demokratski klinč >

Vlast i pečati

Demokrate, sa radikalskim prebezima, imaju većinu u rumskoj SO, to potvrdilo i Ministarstvo, urađen i novi pečat, ali džaba bilo kad radikalski predsednik opštine drži banku

GRADSKA KUĆA: Ruma

Sve počelo kad su tri radikalska odbornika napustila SRS i omogućila da opozicija, što će reći demokrate, dobiju većinu u opštinskoj skupštini. Sa ta tri odbornika demokrate izabrale novog, svog predsednika Skupštine opštine, i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu potvrdilo novo stanje stvari, ali stara, radikalska skupština zamenila tri odbornika i nastavila da radi. Bilo tu i guranja, ćuškanja, pretnji, policije, TV kamera, ali obe skupštine se sastaju i donose odluke. Pošto novi saziv skupštine nije uspeo da dođe do skupštinskog pečata, pojavio se i novi pečat, i sad obe strane udaraju pečate na svoje odluke, iz Ministarstva se nešto ne javljaju, a obe strane vele da su strogo za zakon i da sve rade u interesu ti’ građana.

JE L’ PALITE: Ruma preko Save, u Sremu. Po ovom snegu i kijametu, vele i inače, i nije za gledati. Gradska kuća u centru, u prizemlju portir, ljubazan, pita, imamo li zakazano, šalje nas na sprat. Na spratu sekretarica predsednika opštine, isto ljubazna, predsednik na kolegijumu. Upućuje nas da sačekamo u prostoriji, lođi, preko puta. Kafe-kuvarica ljubazno ode po kafu, sednemo, baštenska garnitura, pletena i plava, ko da je farbana, u vitrini pehari i diplome, biljke zelene, u prozoru balon, plavi, kafe-kuvarica donosi kafu, pita, Je l’ palite, donosi pikslu.

Potraja taj kolegijum, eto ti i čoveka, i za Sremca rumen, Srđan Nikolić, predsednik opštine, kad ču kako je reporteru ime i prezime, prosto mu bide milo. Sednemo u kancelariju naspram predsedničke, Nikolić odma’ poteže fasciklu sa dokumenti, pozva onog portira o’zdo, jednu službenicu u suknju, da se pusti CD, sve ima snimljeno, za svaku reč ima dokument. Uze objašnjava, sednica SO Ruma od 12. septembra, opozicija tražila, i dobila sednicu, tačke, razrešenje predsednika SO-a i imenovanje drugog. Na ekranu galama, Nikolić komandova da se to zaustavi. Nastavi, posla službenicu po još dokumenata, da se to kopira, pa reče da su tri odbornika radikala podnela ostavke na mandate, to prošlo kroz pisarnicu, komisija konstatovala, ali ovi se pojavili na skupštini, sednica postala konfuzna, opšti haos, odbornici povukli ostavke, a to ne može, pokazuje ostavke, druge spise.

DVA PREDSEDNIKA: Nenad Borović...

I šta bilo, predsednik skupštine Ljubivoje SRS Jezdimirović prekine sednicu, radikali i socijalisti izađu, ovi što su ostali, sa ti bivši odbornici, smene predsednika i imenuju Nenada Borovića iz DS-a za predsednika SO-a. Ne može to tako, nelegalno, vadi papire, poslovnik, statut, citira članove, član 21, 47, interesantan i član 62. Upitamo, kako da ih napuste odbornici, kako, jednom malterisali kuću, promenili stolariju, obećali pos’o, Ružica Divnić tražila 1000 evra da joj se dâ za lečenje oca, bude referent za uvoz gasa, da joj se dâ plac za fabriku, rek’o da ide u banku i digne kredit, eto kako, kad nije prošlo kod njega, te pare, plac, pos’o, otišla ‘de će prođe.

...i Srđa Nikolić

JA SAM PREDSEDNIK: I ništa nije bilo, ali 2. oktobra stigne dopis iz Ministarstva za lokalnu samoupravu, iz to njihovo ministarstvo, koje skroz kontroverzno, i koji nije ni naredba ni odluka. Pokazuje, čitamo, Prestanak mandata odbornicima nije konstatovan po zakonu, neophodno da razrešeni predsednik, kao i svi organi i službe, bez ikakvog odlaganja, omoguće da Nenad Borović, novoizabrani predsednik SO Ruma nesmetano preuzme i vrši svoju funkciju. Sve su to lepe želje, kaže predsednik opštine Nikolić, šalje službenicu da donese još dokumenata.

Šta onda bilo, kad stig’o dopis iz Ministarstva, sutradan, Borović i Smiljanić dođu u gradsku kuću da uzmu pečat SO, uzmu i stave u džep, ali sekretar vik’o, Vrati pečat, on pozove policiju, kaže im da će biti saučesnici u nelegalnoj radnji, policiji sine sijalica, i pečat ostane. I 18. oktobra, baš kad je on bio na sahrani majke Vojislava Šešelja – jer on je Srbin, saradnik Šešelja, sa njim sedeo za istim stolom, nisu pili, Šešelj sok od paradajza, on od jabuke – ovi dođu, opet po pečat, naredi, portir pusti snimak, guranje, gušanje, ost’o pečat. Pustiše dalje snimak, to je, kaže Nikolić, 26. oktobar, na snimku policija, Nikolić koji viče, Pustite me da uđem, ja sam predsednik opštine. Nikolić uze da prenosi snimak, svuda policija, ja dolazim, neće me puste, tražim starešinu, pojavljuje se oficir policije iz Beograda Slađan Mladenović, tražim papir, tražim napismeno, on kaže neće da ga slikaju kamere, ja kažem neka stavi čarapu na glavu, i šta je bilo, tražili pečat, sekretar nije dao, nastavlja da prenosi, Eno ga Borović, eto ga taj Mladenović, eno te žene za koju kažu da je iz Ministarstva.

Šta još bilo, policija otišla neobavljena posla, ne uzeše pečat, bilo ih na svakom metru, to je teror, svima napis’o krivične prijave, ono žensko donosi papire, prijava protiv sedam lica, plus protiv N.N. ženske osobe. Ali sutradan, ili naksutradan, Borović i njegovi imali sednicu, sve smenili, postavili, i tukli neki pečat, ali to je sviranje k...., napravili nov pečat koji nije ni blizu originalu, vadi dokumenta, kopije original i novog pečata, novi pečat nema redni broj, umesto njega zvezdice, poteže Zakon o pečatu, čita član 8.

I šta sad, ništa, ta njihova skupština je sve smenila, ali su uspeli, i to nezakonito, bez konkursa, da postave jedino direktorku Doma zdravlja, u ostala javna preduzeća nisu uspeli da uđu, oni sa starom skupštinom normalno rade, usvojili rebalans budžeta, doneli druge odluke, ubeđen da su u pravu, od one policije od Republike nema glasa, zna da su u pravu, neka sud odluči, poštovaće sud, ne može to na silu. Prelazimo u predsedničku kancelariju da ga fotografišemo, staje pod Šešeljevu fotografiju, veli, nije on fotogeničan, ponavlja da su u pravu.

FUNKCIONERI U NEMANJINOJ: Odlazimo na razgovor sa Nenadom Borovićem, po Ministarstvu za lokalnu samoupravu, legalnim predsednikom SO Ruma. Nalazimo se u zgradi u koju su smeštene partije, levom stranom dominira zastava SRS-a, desno, do prozora, znak i zastava DS-a, leva strana kapije izlepljena Šešeljevim plakatima. Prostorije DS-a na spratu, sedamo za okrugli konferencijski sto, Borović kaže da se radikali odavno osipaju, mogli su i ranije da preuzmu skupštinsku većinu, to se desilo u septembru, kada su na njihovu stranu prešla tri odbornika DSS-a i odbegli radikali koji su nastupali kao nezavisni odbornici. Šta je bilo, stari predsednik SO-a, pre sednice, konstatov’o da su radiklaskim odbornicima prestali mandati, ovi za govornicom izjavili da su to njihove blanko ostavke, uostalom odbornici su vlasnici mandata, radikali prekinuli sednicu, oni nastavili da rade, Ministrstvo reklo da je sve legalno. Drže se stava Ministarstva, ali, realno, od tada traje bezvlašće, ili samovolja i svovlašće predsednika opštine Nikolića. Imali su dve sednice, smenili direktore javnih preduzeća, ali jedino u Domu zdravlja došlo do primopredaje dužnosti, ostali direktori postupaju po uputstvu predsednika Nikolića da je jedino stara skupština legalna.

Pokušavali da dođu do pečata SO-a, ali ne daju ga, on lično dobio i suzavac u lice, bila i policija, 26. oktobra, da asistira pri pokušaju da se uzme pečat, nisu uspeli, smenjeni sekretar nije dao pečat. Na tome se završilo, sve bilo po zakonu, poilicija bila korektna, izradili novi pečat, stari, u "Službenom glasniku" oglasili nevažećim. Međutim, ne znaju kako da nove ljude uvedu u dužnost, očekuju da se oglasi Ministarstrvo, da se stave van snage odluke stare skupštine, podneli su i prijave protiv direktora koji neće da napuste položaje.

Ne veruje da je Ruma, možda, žrtva neke nagodbe, gore, sa radikalima, rešenje se mora naći, politička nestabilnost odbija investitore, oni se rukovode interesima građana, pa radikali su sve upropastili, zapošljavaju samo svoje, šest vozača na tri vozila, primili 50 ljudi u opštinu, prosek – nezavršena srednja škola.

A što predsednik opštine kaže da su kupili radikalske odbornike, taman posla, nema reči o tome, dve gospođe su sad kod njih, obe bez posla. Pa kako radikalke postaše demokratkinje, ne vidi problem u tome ako nisu bili neki ekstremi, pa radikali su ih isključili, otkud on zna koji motivi teraju čoveka na to, to je, ipak, priča za sebe.

Lično privatnik, vlast ga ne interesuje zbog vlasti, već zbog građana, DS je, i kao opozicija, iz Pokrajinskog fonda za investicije, povukla u Rumu preko 190 miliona dinara, sad kao legalna većina u Skupštini traže sredstva za asfaltiranje ulica. Lično očekuje da Ministarstvo preseče ovo bezvlašće, o svemu obaveštavaju ministarstva, nema potrebe da obaveštavaju stranku jer su sad stranački funkcioneri u Nemanjinoj, njihova skupština je legalna, imaju papir, ali ne mogu da sprovedu odluke, neće ništa na silu, bolje i da sve ovo traje malo duže, nego da se pogreši.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST