Scena

 

Poslednja pobuna 2

U četvrtak 20. marta u beogradskoj galeriji "Magacin" u Kraljevića Marka 4 biće otvorena izložba "Poslednja pobuna 2 – Vizuelne vrednosti 1979–1984, Fanzini, plakati, fotografije". Izložbu je organizovao Dom omladine kao deo programa obeležavanja 30 godina nju vejva i panka u Beogradu i svojevrstan je nastavak izložbe "Poslednja pobuna" koja je nedavno održana u istom prostoru sa fotografijama Goranke Matić iz ovog perioda. Ovoga puta posetioci će moći da se upoznaju sa autentičnim grafičkim materijalom koji je nastao kao deo pank i nju vejv scene u Beogradu – plakatima, fanzinima, isečcima iz štampe, fotografijama, ulaznicama, tekstovima pesama i drugim dokumentima koji svedoči o tome koliko je čak i najjednostavniji vizuelni izraz bio značajan deo novotalasne i pank scene. Ova izložba otkriva nesvakidašnju i do sada malo poznatu likovnu zaostavštinu iz ovog vremena, sačinjenu od proizvoda samih aktera muzičke scene – članova grupa, autora fanzina, plakata i dokumentarnih fotografija. "Nju vejv i pank su predstavljali prvi pravi prodor našeg autentičnog rokenrola u kulturni život Beograda, a suštinski novi kvalitet kulturnom životu Beograda koji su pre trideset godina doneli sa sobom, dao je temelje modernom kulturnom životu kakvog smo znali osamdesetih", kaže o razlozima čitavog projekta Dragan Ambrozić, koji je zajedno sa Gvidom Obradovićem i koautor ove izložbe. "Nikakav povratak ovim temeljima savremenog građanskog života kod nas nije moguć, ako se ne uspostavi odnos sa osnovnom maticom iz koje su direktno proistekla sva ključna supkulturna gradska zbivanja u poslednje tri decenije."

Poljubac je susret najveći na svetu

U beogradskim galerijama "Dar-Mar" (Kralja Petra 44) i "Antiqart" (Strahinjića Bana 17) u petak 21. marta biće otvorena zanimljiva tematska autorska izložba 16 slikara, vajara, keramičara i jednog kaligrafa, nazvana "Poljubac je susret najveći na svetu".

Podsticaj za ovu izložbu bilo je proleće, koje po kalendaru počinje upravo 21. marta. Izložba sadrži po dva rada svakog umetnika (Aleksandar Dodig, Aleksandar Cvetković, Vladimir Dunjić, Živko Đak, Damjan Đakov, Željko Đurović, Ljubodrag Janković Jale, Srđan Đile Marković, Stojan Milanov, Milan Miletić, Branko Miljuš, Dušan Otašević, Dejan Prendić, Tamara Rakić, Milan Stašević, Zoran Tešanović). Ideja pokretača izložbe "Poljubac je susret najveći na svetu" Mladena Maraša bila je da našim poznatim umetnicima dâ podsticaj da se izraze, svaki na svoj način, na temu poljupca. Izložba će biti otvorena do 6. aprila 2008.

Stankovski u Americi

Ovih dana u Americi je objavljena knjiga kariikatura Snapshots: The Big Picture, autora Džejson Lava, performera stand-up komedije i kolumniste iz Kalifornije (izdavač BookSurge Publishing).

Karikature je ilustrovao Vladimir Stankovski, grafički dizajner "Vremena".

Lav i Stankovski više od sedam godina zajedno rade ovu seriju novinskih karikatura koje su periodično objavljivane u nekoliko stotina američkih novina, magazina i na internet stranicama, a objavljena knjiga je autorov izbor od više od hiljadu do sad urađenih karikatura.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST