Burek je pitac

"Braća"; VREME 897

Prije svega, komplimenti za sve dosad napisano rukom Tamare Skrozze. Stvarno, uživam čitati njene članke, jer su puni sentimenta i samim tim me vraćaju u neka ljepša vremena. Svi smo mi imali ili imamo svoje Muje, svoju Braću, svoje ćevabdžije... samo... zapara mi oko dio priče o "bureku od sira, bureku od mesa, slatkom bureku...".

Pošto sam rođen u Bosni i Hercegovini i svoje prve dvadeset i četiri godine proživio tamo, kompetentan sam dati svoje mišljenje o bureku. "Sve su pite pitice a burek je pitac."

Jedan je burek. On se spravlja sa mljevenim mesom i ostalim dodacima, po volji majstora.

Ostalo su pite. Tako imamo pitu od sira ili sirnicu, pitu od bundeve ili bundevaru, pitu od krompira ili krompirušu... a slatke pite su od višnje ili višnjevača (što se podudara i sa imenom likera od višanja), jabukovača... Mogu biti savijene ili slagane.

Čitajući divni opis bureka kod Braće, ogladnio sam. Samo, ovdje u Holandiji nema bureka, nema Braće. Ostale su samo uspomene na okus i miris, na te naše drage ljude, koji su nas doživotno "zarazili" svojim delicijama i dijelom odredili živote.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST