Meridijani

Jangon: Ciklon smrti

U tropskom ciklonu Nargis koji je prošlog vikenda zahvatio Mjanmar poginulo je više od 22.000 ljudi, prenele su svetske agencije saopštenje vojske te zemlje, dok je samo u jednom gradu (Bogalaj, na delti reke Iravadi) poginulo oko 15.000 ljudi. Glavni grad Mjanmara (bivša Burma) Jangon pretrpeo je takođe velike gubitke, dok je najveća šteta ipak načinjena u oblastima zasađenim pirinčem odakle se hrani otprilike 24 miliona ljudi, odnosno polovina stanovništva ove zemlje. Među pogođenim područjima su i bivša prestonica Rangun i grad Laputa, gde su veliki ljudski i materijalni gubici. Na satelitskim snimcima NASA snimnjenim u ponedeljak vidi se da je veliko parče jugoistočne teritorije Mjanmara pod vodom, uključujući i glavni poljoprivredni region sa poljima pirinča oko delte reke Iravadi. Agencije navode da je ovaj region i pre poplave bio jedan od najsiromašnijih na svetu, uprkos usevima kojima su bili okruženi – sav pirinač se izvozio u Šri Lanku. Broj poginulih neprestano raste, a prema najnovijim podacima vlasti u Burmi oko 30.000 ljudi vodi se kao nestalo, dok je preživelo stanovništvo u mnogim selima bez hrane, vode i skloništa ili su potpuno odsečeni od sveta, i preti im zaraza. Na razmere katastrofe ukazuje i to da su vlasti prihvatile pomoć u spasavanju stanovništva od međunarodnih organizacija, sa izuzetkom UN-a kome nije izdata dozvola. Međunarodni Crveni krst je bez zvaničnog odobrenja počeo raspodelu pomoći najteže pogođenom regionu, u delti reke Iravadi. Pomoć od tri miliona dolara poslali su EU, SAD (250.000 dolara), Japan i Indija, a prva dama Amerike Lora Buš optužuje burmanski režim da nije učinio sve što je trebalo kako bi upozorio stanovništvo na ciklon. "Iako su bili svesni pretnje, državni mediji Burme nisu na vreme upozorili stanovništvo da oluja dolazi", rekla je u Beloj kući, svesno ili nesvesno upotrebljavajući staro ime države. Isto misle i pojedini stanovnici Jangona: "Mogli su (vlada, prim. aut.) da nas upozore na razornost ciklona kako bismo se bolje pripremili", kaže vlasnik jedne bakalnice u Jangonu. Jangon je ostao bez struje i vode, ne rade mobilna telefonija i internet dok su zemaljske telefonske linije u funkciji od ponedeljka. Stanovništvo Jangona prigovara da je 400.000 vojnika čistilo samo one ulice gde živi elita, dok su ostali morali sami da se pobrinu za posledice katastrofe, uključujući i budističke sveštenike.


London: Najgrad na svetu

Grad London je izabrao novog gradonačelnika – kandidata opozicionih konzervativaca Borisa Džonsona, što je prema mišljenju analitičara iznenađujuće. Plavokosi Boris Džonson pobedio je na lokalnim izborima dosadašnjeg prvog čoveka prestonice, laburistu Kena Livingstona, koji je osvojio oko 140.000 glasova manje u uslovima "rekordne izlaznosti", kako navodi BBC, od 45 odsto. Po broju dobijenih glasova treći je bio liberal-demokrata Brajan Padik, dok je Šan Beri, kandidatkinja Zelenih, četvrta. Pobednik Džonson je pohvalio rad svog prethodnika Livingstona, rekavši da je kancelarija gradonačelnika njegova zasluga, kao i da je posle terorističkih napada pre tri godine nastupio u ime svih stanovnika Londona. Osim u Londonu, konzervativci su pobedili na lokalnim izborima u Engleskoj i Velsu koji su se održavali u isto vreme kad i izbor gradonačelnika Londona. Premijer Gordon Braun rekao je da je rezultat izbora "razočaravajući" za laburiste, koji su osam godina stolovali u Londonu. Analitičari tvrde da je to najgori izborni rezultat laburista u proteklih 40 godina. Novi gradonačelnik Londona je uveren da će dostojanstveno vladati Londonom, tim "najsjajnijim, najkosmopolitskijim, najvelikodušnijim i gradom s najviše rasa na svetu". Lokalni izbori su, prema mišljenju analitičara, neka vrsta testa za vladajuću stranku – birači pokazuju da su nezadovoljni i da svašta može da se desi na parlamentarnim izborima. Ali, jasno je da niko nije očekivao ovako loše rezultate laburista i da su zapravo svi iznenađeni. Neki su toliko iznenađeni i smatraju da je počela "nulta godina Borisova era" ("Gardijan"), koja je rizična koliko za London toliko i za njega, dok blogeri na internetu imaju mračna predviđanja: "čestitke novoj Moskvi", "gradu nelegalnog kapita, visokoj stopi kriminala, visokim cenama, lošem javnom transportu" i slično. Pored mnogobrojnih problema u prestonici, Borisa Džonsona čeka i organizacija velikog i skupog događaja – Olimpijskih igara 2012. godine. Novi gradonačelnik Londona je duhovit čovek i često je zasmejavao gledaoce u živim televizijskim emisijama, pa su zato mnogi mislili da je reč o šali kada je Boris Džonson objavio svoju kandidaturu. Njegov otac poručuje da Londonci mogu mirno da spavaju, jer kad je njegov sin uspeo da završi antički grčki i latinski, onda valjda može i da upravlja Londonom!


Peking: Enterovirus 71

Kinesko ministarstvo zdravlja izdalo je upozorenje povodom enterovirusa 71 (EV-71) koji je izazvao smrt 26 dece i inficirao oko 12.000 mladih osoba. Deset lekara i zvaničnika u Kini kažnjeno je zbog nepravilnog postupanja sa enterovirusom 71, koji izaziva bolest usta i ruku (u narodu: slinavka i šap), a prate je visoka temperatura i malaksalost. U centralnoj kineskoj provinciji Anhui ovim virusom zaraženo je više od 4500 dece, a najviše nastradale dece (22) je iz grada Fujanga. U svim većim gradovima, pogotovo u najmnogoljudnijem Šangaju, medicinske vlasti preporučuju ranu dijagnostiku i pojačanu higijenu u svim institucijama i domovima. Šangajska agencija za kontrolu zdravlja naredila je svim vrtićima i osnovnim školama da svakog jutra kontrolišu promene na rukama, stopalima i u ustima dece. Takođe, agencija je naložila školama da odrede specijalne lekarske timove koji bi pregledali decu u školama i kod kuće, vodeći evidenciju o izostancima učenika i izveštavali agenciju o eventualnim promenama kod dece. Ova bolest prenosi se putem sekreta iz nosa i usta, pa je zato neophodna stroga kontrola. Ukoliko dođe do komplikacija, enterovirus 71 može da izazove paralizu, moždani udar ili smrt, što se i desilo kod 26 dece. Hans Tredson iz Svetske zdravstvene organizacije kaže da očekuje povećanje broja obolelih, ali ne i sa smrtnim ishodom jer je to endemska bolest koja se javlja jednom godišnje širom Azije. Prema podacima agencije Sinhua, broj obolelih od slinavke i šapa u Kini u ovoj godini je 11.905, uključujući poslednje nastradale.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST