Tenis >

Ana, princeza i ubica

Prošlogodišnji Rolan Garos bio je proglašen "srpskim", ovaj sad sportskim i drugim novinarima pruža priliku da se pozabave "fenomenom" srpskog tenisa. A nema tajne

Ana Ivanović je svetski reket broj jedan: to je postala već u polufinalu, igrajući protiv Jelene Janković. Taj meč bio je najbolji na turniru u Rolan Garosu. Da je Jelena pobedila, ona bi bila prva. A ni najnovija lista najboljih teniserki sveta ne obećava nam sladostrasni užitak da se u finalu Vimbldona, koliko za desetak dana, nađu naše dve, Ana i Jelena.

Ana Ivanović (20) je profesionalac od 2003. Na Rolan Garosu gubila je do sada u trećem kolu (2006) i finalu (2007), na Vimbldonu u trećem (2005) i četvrtom kolu (2006), odnosno polufinalu (2007). Novinar britanskog "Indipendenta" zaključuje da recept za pravljenje teniskog šampiona glasi: "Bacite ih duboko u bazen." Činjenica da su neki sadašnji najbolji svetski (srpski) teniseri vežbali na dnu praznog bazena Sportskog centra "11. april" sad je globalno poznata; Ana Ivanović je, primajući pobednički pehar, u priču uvela i bicikl kojim se vozila na treninge, usput sanjareći o sebi kao pobednici. I, eto.

Drugo popularno objašnjenje eksplozije srpskog tenisa – "Najveće zasluge za razvoj naših tenisera imaju njihovi roditelji. Znam da im je svima bilo teško da pronađu novac da bi pokrili troškove treninga, opreme, putovanja... U Srbiji je život bio veoma težak kada su počinjali da se bave tenisom, ali je to bio i način da se izađe iz krize" (Jelena Genčić) – podleže sumnji u nekom pogledu, sami birajte da li je reč o roditeljskoj zloupotrebi dece, političkoj nekorektnosti ili privatnom preduzetništvu. Možda je – u svakom smislu – bolji odgovor Janka Tipsarevića: "Ne verujem da smo borbeniji od Engleza ili Francuza zato što smo kao deca bili siromašni." Ni zato što smo vežbali pod uranijumskim NATO bombama – ali tu njegovu šalu nekako nisu razumeli.

DOČEK: Beograd, 10. jun

"Na svakom turniru razmišljam samo o tituli. Razumljivo je da će sada svaki moj suparnik da gleda da protiv mene odigra meč života. Ali, smatram da imam velike šanse na Vimbldonu. Ja mnogo radim, a iz tog rada proizilaze rezultati", kaže Ana Ivanović. "Morate da imate instinkt ubice da biste osvajali najvrednije trofeje."


 


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST