Meridijani

Goma: Totalna panika

"U gradu je totalna panika. Borci su sada udaljeni svega pet kilometara od Rušturua", uplašenim glasom rekao je lokalni zvaničnik novinarima Rojtersa preko telefona. Vojska Konga saopštila je da se priprema za povlačenje iz grada na istoku zemlje dok pobunjenici napreduju. Pobunjeni Tutsi, lojalni odmetnutom generalu Lorentu Nkudi, krenuli su ka gradu Rušturu, udaljenom oko 100 kilometara od glavnog grada provincije Severni Kivu u sklopu ofanzive otpočete pre tri dana. "Situacija je vrlo ozbiljna, uskoro ću morati da odem odavde", kaže pukovnik Delfin Kahimbi, vojni komandant operacija u Severnom Kivu. Mirovne snage UN-a planirale su da evakuišu oko 50 svojih zaposlenih, ali ih je situacija pretekla. "Nećemo moći da se izvučemo s konvojem", kaže Ivo Brandau, portparol jedne od UN-ovih humanitarnih organizacija. "Blokirali su nas vojnici i narod. Bilo je pljački i napada na naše instalacije." UN je u ponedeljak poslao borbeni helikopter na Nkudine pristalice, a njihov portparol kaže da će upotrebiti sva raspoloživa sredstva kako bi zaštitili gradske centre, uključujući i Rušturu. Misija UN-a raspolaže sa 17.000 ljudi raspoređenih u istočnom Kongu. Navodi se da su pobunjenici napali selo Kibumba, udaljeno 20 kilometar od grada Goma, što je uvećalo ionako ogroman broj interno raseljenih lica. U oblasti Severni Kivu već dve godine traju međusobne borbe, dok je stanovništvo uglavnom bežalo na sever. Procenjeno je da se u izbeglištvu nalazi oko 850.000 ljudi, a da je 5,4 miliona poginulo.


Tbilisi: Novi premijer

Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili razrešio je dužnosti premijera Lada Gurgenidzea koji je na čelu Vlade Gruzije bio godinu dana. Sakašvili je u govoru koji je gruzijska televizija prenosila uživo rekao da je za novog premijera kandidovao gruzijskog ambasadora u Turskoj 35-godišnjeg Grigola Mgaloblišvilija. Prema rečima gruzijskog zvaničnika koji je zatražio anonimnost, Sakašvili će zatražiti saglasnost vlade za nominaciju Mgaloblišvilija na premijersku funkciju koji će zatim od parlamenta da zatraži saglasnost za formiranje novog kabineta. Premijer u ostavci Gurgenidze, bivši direktor banke, baviće se ubuduće onim čime se bavio dok je bio na premijerskoj funkciji, a to je privlačenje stranih investicija i održavanje visoke stope privrednog rasta. Sakašvili je izložen snažnoj kritici zbog rata sa Rusijom izazvanog krizom u Južnoj Osetiji i njegovim posledicama. Neki komentori smatraju da je Gurgenidze razrešen dužnosti pošto Sakašvili planira obračun sa opozicijom koja je najavila masovne proteste 7. novembra. Gurgenidze je došao na vlast u novembru prošle godine, kada je svrgnut Zurab Nogajdeli posle sukoba između policije i demonstranata na ulicama Tbilisija.


Damask: Tajna vojna akcija

U napadu američkih helikoptera na farmu Al Sulari u Siriji, nedaleko od granice sa Irakom, poginulo je osam civila među kojima je bilo žena i dece, saopštila je sirijska vlada. Prema nekim izvorima u toj akciji SAD ubijen je šef mreže za ubacivanje stranih boraca u Irak. Zvanične potvrde sporne akcije nema, Pentagon i Bela kuća ćute i odbijaju da potvrde ili da negiraju umešanost u taj napad. Pretpostavlja se da je meta napada bio Abu Ghadija, bivši zamenik nekadašnjeg lidera Al kaide u Iraku Abu Musave al Zaravija, ubijenog 2006. u američkog vazdušnom napadu. Navodno su američke vojne snage davale podršku CIA koja je izvela akciju. Ukoliko se i kada ova tajna akcija ipak obelodani, to će biti prvi napad američke vojske na teritoriji Sirije od invazije na Irak 2003. godine. Rusija je oštro reagovala optužujući Vašington da potpiruje tenziju na Bliskom istoku i izrazila "veliku zabrinutosti". Zabrinutost je zvanično iskazala i Francuska koja predsedava EU, kao i evropski izaslanik za spoljne poslove Havier Solana. Vlada Sirije ovaj napad okarakterisala je kao "ratni zločin" predsednika SAD Džordža Buša i "ilustraciju gluposti Bušove administracije" i odlučila da zatvori Američku školu i Američki kulturni centar u glavnom gradu Damasku.


Jerusalim: Izbori, pa pregovori

Dvojica izraelskih ministara pozvali su u utorak na zamrzavanje pregovora sa Sirijom i Palestinom do formiranja nove vlade Izraela sledeće godine, za kada su zakazani vanredni parlamentarni izbori. "Pregovori sa Palestinom i Sirijom ne mogu da napreduju tokom izbornog perioda u Izraelu i SAD", kaže ministar unutrašnjih poslova Meri Šiitrit, član stranke Kadima, odlazećeg premijera Ehuda Olmerta. "U trenutnoj političkoj situaciji, tranziciona vlada i parlament ne mogu da ratifikuju nijedan sporazum. Nema progresa, Sirijci i Palestinci to razumeju", objašnjava Šiitrit u radijskoj emisiji sa nacionalnom frekvencijom. Izbori u Izraelu najavljeni su za sledeću godinu nakon neuspeha formiranja koalicije između partije centra Kadima i ortodoksne Šamas partije, pošto je Olmerta podneo ostavku zbog optužbi za korupciju. Mirovni pregovori sa Palestinom formalno su počeli 2007. na konferenciji pod američkim pokroviteljstvom sa ciljem da se višedecenijsko neprijateljstvo okonča do kraja ove godine, ali je vidljiv rezultat izostao. U međuvremenu, Izrael se sprema za izbornu sezonu, a prema rečima zvaničnika Kadimena taj datum bi mogao da bude 3. februar 2009. godine.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST