Ništa nisam tvrdio

"Pare na sunce"; VREME 929

U Vašem cenjenom časopisu "Vreme", u broju 929 od 23. oktobra 2008. godine, na stranama 30. i 31, objavljen je članak vašeg dopisnika iz Valjeva, gospodina Dragana Todorovića, pod naslovom "Pare na sunce".

Pri kraju članka autor je citirao delove moje izjave date u razgovoru s njim u vezi sa dešavanjima na poslednjem protestu valjevskih vojnih rezervista, i javnim osudama koje je na tom protestu vođa štrajkačkog odbora gospodin Ljubomir Bradić uputio na adresu Udruženja boraca rata od 1990. godine opštine Valjevo, i njegovog rukovodstva.

Sporan je deo teksta koji glasi: "Stanojević nastavlja da zna da je Bradić ratni vojni invalid, da mu to priznato, ali da ne zna kako mu je priznato jer je čuo da se povredio u vozilu kojim je išao u Ljuboviju, neko mu je pomogao da dobije invalidninu, to je nepošteno prema borcima, on izražava sumnju u tu invalidninu."

Pri formulaciji ovog dela teksta autor je, verujem, nenamerno napravio previd, pa je napisao da sam ja čuo da se Bradić povredio u vozilu kojim je išao u Ljuboviju pa mu je zbog toga priznat status ratnog vojnog invalida. Takva konstatacija nije tačna, jer sam ja izjavio da sam čuo da je Bradić išao sa nekakvim vozilom u Ljuboviju, i da ne znam kako mu je priznat status ratnog vojnog invalida, s obzirom da na teritoriji na kojoj se angažovao nisu izvođena nikakva borbena dejstva, niti je na njoj bilo neprijateljskih jedinica i vojnika.

U kontekstu tih činjenica izrazio sam sumnju, ali, ne i tvrdnju, da mu je, možda, neko pomogao da ostvari invalidninu, što bi u tom slučaju bilo nepravedno prema drugim borcima koji su u borbenim dejstvima izgubili ruku, nogu ili pretrpeli druga teška ranjavanja.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST