Festival nauke >

Ajnštajn u muzeju Doma mladosti

Ispred Muzeja 25. maj u Beogradu, gde je održan drugi po redu Festival nauke, sva tri dana posetioci su, i pored kiše i hladnoće, strpljivo čekali u dugim redovima kako bi saznali i razumeli poneku od "tajni" koje su otkrivali predstavnici brojnih naučnih ustanova. Pored fakulteta i naučnih instituta, među izlagačima su bile i druge ustanove poput Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra MUP-a, čiji su predstavnici na "mestu zločina" govorili o forenzici i DNK analizi koja se primenjuje u srpskim laboratorijama, a tu su bili i Muzej nauke i tehnike, i domaćin Muzej 25. maj sa izložbom "Tito i NASA".

Na Festivalu se predstavio i nedeljnik "Vreme", kao jedina medijska kuća.

Posetioce je dočekivao Albert Ajnštajn od novinske hartije, skulptura u prirodnoj veličini koju je napravila pančevačka vajarka Ivana Rakidžić-Krumes. Na štandu je bio izložen izbor naučnopopularnih tekstova objavljenih proteklih godina u "Vremenu", a prikazivan je i film o Ajnštajnu i demonstracija njegove teorije relativnosti. Posetiocima smo poklanjali pilot-broj "Vremena nauke", budućeg naučnopopularnog časopisa koji pripremamo.

Festival je u petak 5. decembra otvorio ministar nauke i tehnološkog razvoja Božidar Đelić. Posetilo ga je oko 14.000 ljudi, uglavnom dece i omladine, od kojih su mnogi došli organizovano, sa svojim učiteljima, nastavnicima, profesorima i vaspitačima. Festival je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke i Sekretarijata za obrazovanje grada Beograda, uz podršku Ambasada SAD, Francuske, Austrije i Britanskog saveta. Generalni sponzor je, kao i prošle godine, bila Erste banka.





 


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST