Intervencionistička »nevidljiva ruka«

"Mi i prva četvrtina XXI veka"; VREME 936

Ne ulazeći u raspravu da li je jedina postojeća ekonomska škola neoliberalna, moram primetiti da meni nije poznat nijedan vodeći ekonomista u Srbiji neoliberal.

Državni intervencionizam na (neo)liberalnim tržištima ovih dana (u doba najdublje finansijske krize proteklih decenija) postaje manje više prihvatljiv. Ali to je zbog krize.

Državni intervencionizam našim vodećim ekonomistima je svakodnevni način razmišljanja, okvir ekonomske misli. Uz ogradu što oni uplitanje države u sve ekonomske tokove nazivaju slobodnim tržištem pod uslovom da je tržište slobodno od uticaja drugih. A svoj bi uticaj nazvali "nevidljivom rukom" o kojoj priča Adam Smit.

Deklarativnih liberala (pa ponešto i neoliberala) među ekonomistima imamo na broju. Onih koji su spremni da se odreknu državnog intervencionizma u praksi još nema (verovatno je i ostatak, kao i ruka, postao "nevidljiv").

U svakom slučaju, sigurno je da se naša elita (politička i ekonomska) ne priprema za dolazak krize kao što je sigurno i da vodeći ekonomisti (svi iz, jedine postojeće, neoliberalne škole) nemaju nikakvih ideja, osim starih koje ne funkcionišu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST