Vreme uspeha >

Biznis

 

Stočarstvo u Srbiji je na najnižem nivou od 1985. godine: broj goveda smanjen je za 41 odsto, svinja i ovaca za po 28, a živine za 27 odsto

GLAVNA NAGRADA IDE U SOMBOR: Škoda Superb

Nagrade: Završena zimska OMV igra

Dojčin Stojanović iz Sivca kod Sombora dobitnik je glavne nagrade Škode Superb u zimskom izdanju OMV nagradne igre. Dobitnički kupon je izvučen među 200.000 kupona skupljenih tokom trajanja igre. U poslednjem, trećem mesečnom kolu nagradne igre automobil Škoda Fabia dobio je Nikola Trmčić iz Beograda, a krstarenje Nilom za dve osobe pripalo je Beograđaninu Vladimiru Kneževiću. OMV, vodeća naftna i gasna grupacija centralne Evrope, pokrenula je 1. novembra ovu nagradnu igru tokom koje je vernim mušterijama podelila više od 1300 nagrada. Mesečne nagrade su se izvlačile svakog 5. u mesecu za prethodni mesec, i tako sve do 5. februara kada je izvučena i glavna nagrada. Svi kuponi koji nisu osvojili neku od mesečnih nagrada, učestvovali su u izvlačenju glavne.


Akcije: Podrška od 30.000 evra

Banka Intesa i dnevni list "Blic" drugu godinu zaredom izabrali su najboljeg preduzetnika u Srbiji iz kategorije malih i srednjih preduzeća. Za "Blic preduzetnika 2008" proglašena je dr Snežana Đorđević, vlasnica Agrounika iz Inđije. Banka Intesa obezbedila je nagradu od 30.000 evra, a dobitnici su nagradu uručili ministar ekonomije Mlađan Dinkić, zamenik predsednika IO Intese Đankarlo Miranda i glavni i odgovorni urednik "Blica" Veselin Simonović. Još četiri preduzeća koja su ušla u uži izbor nagrađena su sa po 2000 evra. To su Nutritel, PS Tech, Selma i Podrum "Radovanović". "Za bankare je velik izazov da rade sa malim i srednjim preduzećima jer tada procenjujemo ljude, njihove ideje i vrednosti. Tako i banke postaju preduzetnici i dele njihove strasti i uspehe. Veoma je teško izabrati najperspektivnije, a ova tradicionalna nagrada ima za cilj da promoviše privatni biznis i pomogne dobitnicima da razviju i unaprede poslovanje", istakao je Đankarlo Miranda. Neki od kriterijuma kojima se žiri rukovodio pri izboru nagrađenih su profitabilnost, produktivnost, likvidnost, izvozni potencijal, broj zaposlenih i broj proizvoda.


Usluge: Štednja bez poreza

Na početku godine koju su najavili kao tešku, bankari se trude da privuku klijente novim uslugama. Tako je Volksbanka 2. februara klijentima ponudila nove uslove za oročene depozite u evrima sa dospećem poslednjeg dana u godini. Klijenti mogu oročiti sredstva po stimulativnoj kamati od 6,5 odsto. Volksbanka je izašla na tržište sa posebnim depozitnim proizvodom koji omogućava klijentima da ostvare maksimalan efekat oročavanja sredstava bez poreza. Sva oročenja se računaju na broj dana u godini, a sredstva će klijentima biti raspoloživa poslednjeg dana 2009.


IZ BAMBIJA: Notte sa lešnikom

Promocije: Nova poslastica

Bambi-Banat je lansirao novu poslasticu Bambi Notte. Kako kažu u ovom koncernu, reč je o savršenoj kombinaciji hrskavih, vazdušastih vafla i ukusnih kremova, prelivenih sa najfinijom mlečnom čokoladom sa seckanim bademima, lešnicima ili kikirikijem. Poručuju da će svaki od ovih vafla učiniti dan slađim i pružiti dragocene trenutke uživanja, bilo da ste u kancelariji, na putu, u šopingu ili kod kuće. Promociju ove poslastice koncern je imao prošle nedelje na pretpremijeri filma Neobičan slučaj Bendžamina Batona, organizovanoj za novinare.


PRVI U SVETU: Mobilni kao ručni sat

Noviteti: Telefon-sat

LG Electronics je predstavio GD 910, prvi 3G HSDPA mobilni telefon – ručni sat koji podržava i video pozive. Korišćeni su materijali i stilski detalji vrhunskih proizvođača i dizajnera s namerom da se uređaj može nositi u svakoj prilici. GD 910 ima blago zaobljenu staklenu površinu i okvir od visokokvalitetnog metala. Može da šalje tekstualne poruke, ima imenik, stereo Bluetooth i zvučnik za MP3 fajlove, kao i kameru koja omogućava video pozive i snimanje klipova. Prvi u svetu touch watch phone GD 910, sa mogućnošću 3G video telefonije, pojaviće se na tržištima tokom 2009.


Manifestacije: Godišnji skup kupaca

Forma Ideale, lider u industriji nameštaja u Srbiji i jedan od lidera u regionu, na godišnjem skupu kupaca – Idealizacija 2009, održanom od 28. januara do 2. februara u hali Šumadija sajma u Kragujevcu, ugostila je preko 600 poslovnih partnera, privrednika, ambasadora, predstavnika javnog i kulturnog života i medija. Na preko 1500 kvadrata izložbenog prostora, Forma Ideale je domaćim i inostranim poslovnim partnerima prezentovala celokupan asortiman svojih proizvoda. Forma Ideale u martu počinje izgradnju 30.000 kvadrata skladišno-distributivnog prostora u Lapovu, koji će, uz Kronospanovu fabriku iverice u tom mestu, u potpunosti obezbediti brzu i pouzdanu isporuku nameštaja.


Banke: Strateški prioriteti bankarskog sistema

Piše: Filipos Karamanolis, predsednik Izvrsnog odbora Eurobank EFG

Glavni izazov za srpsku privredu u 2009. biće da zadrži pozitivnu stopu rasta, iako će ona biti manja nego poslednjih godina (procene analitičara već govore da će iznositi oko dva odsto). U ovome, banke će imati veoma važnu ulogu kroz obezbeđivanje odgovarajućeg nivoa kredita za stanovništvo i poslovni sektor. Da bi ovaj cilj bio ostvaren, bankarski sektor u Srbiji treba da ostane stabilan i jak, kakvim se pokazao na vrhuncu krize u poslednjem kvartalu 2008. Tokom perioda umanjenog rasta, prioriteti treba da budu očuvanje kvaliteta kreditnog portfelja i smanjenje operativnih troškova poslovanja. Usporena ekonomska aktivnost, u kombinaciji sa nedavnom depresijacijom dinara, mogla bi da izazove privremene teškoće za korisnike kredita (stanovništvo i kompanije) u pogledu servisiranja njihovih dugova. Banke treba pažljivo da prate rezultate svog kreditnog portfelja i da zajedno sa svojim klijentima rade na pronalaženju rešenja – kao što je restrukturiranje dugova, kako bi im pomogle u prevazilaženju ovih poteškoća. Još jedan od prioriteta u ovom periodu je upravljanje likvidnošću, s obzirom da je spoljno finansiranje ograničeno u poređenju sa prethodnim godinama. S tim u vezi, bilo bi odlično ako bi se značajan deo depozita stanovništva, koji je povučen iz bankarskog sistema tokom oktobra i novembra, postepeno vratio u banke. Jedan od najneophodnijih preduslova za to je da javnost zadrži poverenje u bankarski sistem, te su zato mudro upravljanje i strog nadzor koji vrši Narodna banka Srbije od ključne važnosti. Mi u Eurobank EFG – koja je po bilansnoj veličini peta banka u zemlji – potpuno smo spremni i posvećeni da nastavimo da podržavamo naše klijente i srpsku privredu u ovim izazovnim vremenima, poslujući odgovorno i efikasno.


Poslovno geslo: Uživajte u razvoju i uspesima

Piše: David Banjai, generalni direktor Ball Packaginga, Beograd

Duboko verujem da su u organizaciji ljudi ti koji presudno utiču na uspeh ili neuspeh poslovanja. Ukoliko uspostavite transparentne i fer odnose, motivišuću atmosferu, ukoliko ljudima date slobodu da preuzmu odgovornost ali da čvrsto stoje iza svojih odluka, oni će biti stvarni vlasnici procesa i poslovanja. Tada je uspeh neminovan. Oformite kvalitetan tim, ulažite u njega konstantno, izlažite ga izazovima ali budite stalno pokraj njega, i onda uživajte u njegovom rastu, razvoju i uspesima.


 

Extreme

DRUGA: Slovenački proizvođač komponenata za električne uređaje Elrad počeće na proleće da gradi svoju drugu fabriku u Vlasotincu u kojoj će zaposliti oko 150 ljudi.

INVESTITOR: Holcim Srbija namerava da u naredne tri godine u svoju fabriku u Novom Popovcu uloži 85 miliona evra i da poveća proizvodnju cementa za sto odsto.

STEČAJ: Posle tri neuspele tenderske privatizacije, fabrika celuloze i papira Matroz iz Sremske Mitrovice otišla je u stečaj a 1050 njenih radnika na tržište rada.

PROFIT: Subotički “Suncokret” prodaje tegle svog putera od bundevinog semena distributeru u Engleskoj za tri do četiri evra, a on za njih od marketa zdrave hrane dobija po 20 funti.

KRAJ: Nekad najveći proizvođač viskoznih vlakana na Balkanu, loznička Viskoza ovog meseca će objaviti stečaj.

Anketa »Vremena«: Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Anketa »Vremena«: Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Stanko Radić, generalni direktor Grand Motorsa: Prepoznati trenutak za partnerstvo

DOBITNICI: Najveći su kompanije koje su, poput Grand Motorsa, prepoznale trenutak za povezivanje sa inostranim partnerima i u saradnji sa njima donele u Srbiju nove poslovne ideje, nove načine razmišljanja i rada.

GUBITNICI: Loše poslovanje pojedinih kompanija je povezano sa njihovom inertnošću, nefleksibilnošću i nemogućnošću da se prilagode promenama. Najčešće su zastareli način razmišljanja i zatvaranje očiju pred nadolazećim modernim principima privređivanja uzrokovali njihov pad.


Spasoje Spasojevic, generalni direktor Kondive d.o.o., Zbevac-Bujanovac: Prolaze poslednji vagoni tranzicije

DOBITNICI: Smatram da je to celokupna društvena zajednica koja će možda uspeti da preko tranzicije uhvati priključak sa produktivnim i naprednim procesima u svetu.

GUBITNICI: Oni koji zbog svojih navika ne žele da sebe menjaju, žive u prošlosti, a za budućnost su kratkovidi, idu u suprotnom smeru dok pored njih prolaze poslednji vagoni tranzicije.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST