Bez jasnog plana

"Kreativno i hazardno"; VREME 944

Nije baš najjasnije što je autor članak naslovio "kreativno i hazardno" pošto u biti program vlade nije ni jedno ni drugo. Kreativnost je pozajmljena od drugih, a hazardnost je već više puta manifestovana i viđena na ovim prostorima čije posledice hazarderi nisu nikada osetili već samo pučanstvo koje je na sve to već toliko naviklo da i ne oseća šta ga je snašlo i šta će ga još snaći. Na kraju, sam zaključak sve nam pojašnjava i, valjda, umiruje; sve su to trikovi kojim kreatori ove surove ekonomske zbilje kupuju vreme te i dalje ostaju, nekažnjeno, na vlasti.

Iz čitavog tog galimatijasa predloženih mera, oni nemaju jasno kvantificirani plan šta će ko dobiti – koliko će se i kojih radnih mesta sačuvati, koliko i koja preduzeća će u tome učestvovati, čak se jasno ne vidi koje su to firme najugroženije (Delta, Ist Point i njima sl., ili se žele sačuvati i razviti male i srednje?), da li su poenta, pažnja i briga okrenuta proizvodnji za izvoz ili direktno izvoznicima koji, verovatno, i stoje iza svih dosadašnjih povećanja kursa evra.

Procena da je iz zemlje izneto 600 miliona evra, što kao osnovni ulog što od oplodnje kroz kamate jasno govori o sigurnosti, s jedne strane, i trenutne atraktivnosti zainteresovanosti za investiranja na našem tržištu.

Od svega, zamena starog za novo, čemu su neke zemlje pribegle još više godina ranije, što kao što vidimo predlaže i Angela Merkel u Nemačkoj, oslobodiće Srbiju nekoliko hiljada krševa i naravno biće dobrodošla radnicima Zastave da sklope par hiljada vozila više.

Što se nas tiče, svako mora da se posebno preračuna. Nema druge kada se i bogati debelo preračunavaju.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST