Umesto odgovora glavnog urednika

Nevreme u "Vremenu"; VREME 946

Poštovanje, g. Dobrosavljev, dozvolićete mi da pokušam da odgovorim na poneko postavljeno pitanje glavnom uredniku "Vremena" i nama čitaocima u vezi sa sadržajem lista i autora-neistomišljenika.

Prvo, kao redovan čitalac već ste predložili rešenje – hajde da kupimo "Vreme" – a iskoristili ste i jednu od predloženih mogućnosti: napisali ste protest!

Ali, verujte mi da ja, evo, pišem pozdravno pismo. I – šta ćemo? Predlažem rešenje, malo Teofila Pančića malo Đorđa Vukadinovića, red Smajlovićke red Živkova, malo pisanija Žarkovića malo, neka pametuje i Tijanić ako mu otkažu gostoprimstvo na RTS-u.

Jer, vašem čuđenju što redakciji ne pada na pamet da im publika, kako kažete, ‘nije sklona čitanju’ NSPM, nema mesta. Ja, na drugom tasu od vašeg (a i Milošević i Tadić podjednako vrednuju pisma radnika/seljaka i akademaca, tj. Sinoda ili vas i mene), jesam sklon raznovrsnom mišljenju kako bih mogao što bolje i potpunije svoje sopstveno da oblikujem.

Volim, čak, kad se živciram na stroga i lingvistički uvrnuta spočitavanja Bogoljubova (na Pančića mislim, naravno) nekom tamo seljoberu ili, možebiti, i većem građaninu od njega samog, volim staloženu mudrost Žarkovićevu, makar i grešio u sitnicama, mislim da g. Antonić, na primer, ima ponekad izuzetno jake argumente. Znači, ukratko, niste jedini!

Usput, zar nekog politički mislećeg može da ne interesuje profil Tomislava Nikolića, jednog od najuticajnijih političara na našoj sceni, bez obzira na njegovu provenijenciju?!

Obaška, ako je "građanski pogled na svet" to da se nipodaštava pop-kultura, da se ignorišu argumenti, da se ide ad hominem, da se a priori odbacuje stav samo zbog izvora, onda, dragi g. Dobrosavljev, ili vi niste građanin ili sam ja tolerantni seljak.

Koraks, sa svojom isključivošću, opsesivnom fiksacijom za jednu jedinu temu – bilo Sloba ili Koštunica Dr Voja – nije deo "Vremenovog" pogleda na svet. To bar misli ovaj, jedan, čitalac.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST