Vreme uspeha >

Bizins

 

Ukupan prihod od do sada privatizovanih 1811 preduzeća u Srbiji vredi 2,3 milijarde evra, a sa prodatim kapitalom iz portfelja Akcijskog fonda 2,9 milijarde evra

Modernizacija: e-Government rešenje za lakši život Beograđana

Na prezentaciji održanoj krajem februara u prostorijama SO Zvezdara, šira javnost je dobila priliku da više sazna o tome kako funkcioniše Microsoftovo e-Government rešenje, čije je uvođenje u toku u svim institucijama Grada Beograda. Zahvaljujući ovom rešenju, građani će moći da brže i lakše dolaze do važnih ličnih dokumenata kao što su izvod iz matične knjige rođenih, venčanih i umrlih i uverenje o državljanstvu. Javnost je, osim građana, uključivala najviše zvaničnike gradske uprave, kao i ambasadora SAD Kamerona Mantera. "Uvođenjem novih rešenja u informacioni sistem Grada Beograda, izrađenih u saradnji sa Microsoftom i šest lokalnih partnera, građani će moći na jednom šalteru u bilo kojoj od opština da završe sve poslove vezane za dobijanje ličnih dokumenata i potvrda. Proširenjem dometa ovog sistema i na druge gradove i opštine u Srbiji stvoriće se jedinstven sistem elektronske uprave u Srbiji", objasnio je Slobodan Karanović, direktor gradskog Zavoda za informatiku i statistiku.


Priznanja: Prva "Aurea" za fabriku robota

Investicioni portal eKapija.com prvi put je dodelio nagradu "Aurea 2009" za najbolju investiciju u protekloj godini. Priznanje je pripalo kompaniji ICM Electronics za projekat izgradnje prve fabrike robotskih linija u Srbiji. "Nominovane kompanije predstavljaju nadu da Srbija ima ljude sa idejama i preduzetničkim duhom. U godinama koje dolaze važno je da izvozimo proizvode za XXI vek i one u koje je ugrađeno znanje", istakao je Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije, koji je uručio nagradu dobitniku. Kriterijumi za izbor investicije godine bili su inventivnost, isplativost, originalnost i društvena korisnost. Ovom prilikom dodeljene su i dve specijalne nagrade. Priznanje za korisnu investiciju pripalo je firmi Kuće Beodom za projekat niskoenergetskih zgrada, a za inovativnu investiciju preduzeću "Milinković Company" za izgradnju fabrike prefabrikovanih ferocementnih elemenata.


Konkursi: Cvet uspeha

Udruženje poslovnih žena objavilo je poziv za prijave na konkurs za godišnje nagrade "Cvet uspeha za ženu zmaja", koje će u junu 2009. biti dodeljene po treći put. Nagrade će biti dodeljene u kategorijama: najevropskija ženska firma i najmodel zapošljavanja žena, kao i u potkategoriji samozapošljavanje žena. "Dodeljivanjem ove nagrade, Udruženje želi da učini vidljivijim doprinos žena u razvoju privrede naše zemlje", rekla je predsednica UPŽ Sanja Popović-Pantić. Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić istakla je da su ove nagrade inspiracija za mlade žene u biznisu i primer da nema granica kad poslovne žene žele nešto da ostvare.


Proizvodnja: Stiže Amstel

U okviru svoje zvanične posete Srbije, generalni direktor Heinekena Žan-Fransoa van Boksmer sastao se 6. marta sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i izrazio nadu u dalje jačanje saradnje između ove kompanije i naše zemlje. Van Boksmer je s ponosom objavio da su, imajući u vidu sposobnosti i tehničke kapacitete pivare u Novom Sadu, United Serbian Breweries (Ujedinjene srpske pivare) upravo u procesu dobijanja dozvole za proizvodnju Heinekenovog drugog najvećeg internacionalnog brenda – Amstela.


Promocije: Saveznik imuniteta

Imlek je lansirao nov ukus Viva-imunoformule sa brusnicom i borovnicom. Ovaj fermentisani mlečni proizvod namenjen je očuvanju i pospešenju zdravlja, a već dokazano pozitivno dejstvo imunoformule obogaćuje sadržaj i ovog napitka kombinacijom BB 536 (Bifidobacterium Longuma 536) i Inulina. BB 536 je prirodni probiotik koji dovodi do poboljšanja lokalnog i opšteg imuniteta, dok dijetalno vlakno Inulin, zbog stvaranja povoljne bifidogene mikroflore u crevima, ima zdravstveno nutritivni značaj.


Usluge: Internet veleprodaja Deltin veleprodajni lanac DelvelPRO, koji se bavi prometom prehrambenih i neprehrambenih proizvoda pokrenuo je internet prodaju na adresi www.delvel-pro.rs. Ovaj servis pruža mogućnost profesionalnim kupcima da svoje nabavke obavljaju 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, a naručena roba se isporučuje u roku od 24 sata na teritoriji cele Srbije. Robu preko interneta mogu da naruče svi profesionalni kupci – samostalne trgovinske radnje, hoteli, restorani, kafei, firme, a u ponudi je kompletan asortiman sa više od 10.000 prehrambenih i neprehrambenih proizvoda. DelvelPRO veleprodajni centri nalaze se u Beogradu, Subotici, Zaječaru, Čačku i Nišu.


Banke: Godina razvoja i investicija

Piše: Fransoa-Eduard Drion, predsednik izvršnog odbora Meridian banke Credit Agricole grupe

Ova godina biće puna iskušenja za bankarski sektor. Kako bismo bili spremni na sve izazove koji nas očekuju, ali i za realizaciju svih postavljenih poslovnih ciljeva, pomaže nam i sama činjenica da je Meridian banka deo Credit Agricole grupacije, po jačini druge u Evropi i pete u svetu. Uspeh naše grupacije zasnovan je na izuzetno čvrstim temeljima, kako u Francuskoj tako i na svim ostalim tržištima gde poslujemo. Grupa uvek stoji iza nas i daje nam, ne samo finansijsku podršku već i siguran oslonac u godinama koje su pred nama. S obzirom na to da se svi suočavamo sa posledicama svetske finansijske krize, treba istaći da je Credit Agricole grupa jedna od najsolventnijih bankarskih grupa u svetu, što dodatno uliva poverenje našim klijentima i u Srbiji. Tendencija investiranja i razvoja grupe doveli su do značajnog porasta kapitala, te je u cilju daljeg razvoja na srpskom bankarskom tržištu Credit Agricole grupacija početkom godine investirala i uvećala kapital Meridian banke sa dodatnih 16 miliona evra i još jednom potvrdila svoje dugoročne planove razvoja u Srbiji. Osim toga, u novu poslovnu godinu zakoračili smo spremni za širenje i unapređenje mreže svojih filijala, te smo i u Novom Sadu, nakon Beograda, otvorili još jednu filijalu koja je dizajnirana prema najvišim svetskim standardima. Meridian banka će, u periodu koji sledi, nastaviti širenje mreže svojih visokostandardizovanih filijala i nastojaće da, uprkos tendencijama krize na svetskom finansijskom tržištu, 2009. bude godina uspešnog poslovanja kroz razvoj banke sa više aspekata, a sve sa ciljem stabilne i sigurne budućnosti za sve naše klijente.


Milan Bjelić

Poslovno geslo: Opstaju najsposobniji

Piše: Milan Bjelić, vlasnik Bomex Holdinga, Beograd

Naša strategija daljeg razvoja ogleda se u našoj sposobnosti da budemo bolji od konkurencije i da iskoristimo sve naše komparativne prednosti. Ako se ima u vidu da Bomex radi na svetskom tržištu, onda je jasno da su naša konkurencija fi rme iz čitavog sveta. Takva strategija je posebno važna u ovim godinama krize, jer svetsko tržište neće nestati, već će se znatno smanjiti i zato će opstati samo najsposobniji. Mi ćemo se još više okrenuti tržištu velike Rusije, gde Bomex ima dobre pozicije i dosadašnji razvoj je i ostvario zahvaljujući upravo tom tržištu.


 

Extreme

NIKO: Ni na drugi javni poziv za prodaju jagodinskog Yuhora za 1,1 miliona evra niko se nije odazvao.

KUPAC: Jedinu ponudu za kupovinu 86,5 odsto kapitala Fabrike automobila “Priboj” iznela je ukrajinska kompanija Lvivski autobusni zavodi iz Lavova, čiji je vlasnik Igor Čurkin zainteresovan i za kupovinu Prve petoletke iz Trstenika i “14. oktobra” iz Kruševca.

STOP: Izvoz fabrika Zastava oružje iz Kragujevca i Slobode iz Čačka u vrednosti 50 miliona dolara stopiran je jer nadležna ministarstva već mesecima odugovlače sa davanjem dozvola.

NAJVEĆA: Novosadska kompanija “Aleksandar gradnja” počela je drugu fazu gradnje stambeno-poslovnog centra u Novom Sadu na 50.000 kvadrata, najveće zgrade u Vojvodini i trenutno najveće investicije u toj pokrajini vredne 35 miliona evra.

Anketa »Vremena«: Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Anketa »Vremena«: Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Danilo Bašić, predsednik Skupštine opštine Palilula: Mnogi nisu uspeli

DOBITNICI: Svi koji su odlučili da idu u susret promenama i produkt svog rada, bilo da je to usluga ili proizvod, prilagode sve zahtevnijem tržištu i oštrijoj konkurenciji.

GUBITNICI: Mnogi koji, nažalost, nisu uspeli da odgovore izazovima tranzicije, te izmene način razmišljanja i poslovanja iako se svet oko njih bitno promenio. Odgovorna država mora pronaći mehanizme kako bi tim ljudima pomogla da se adaptiraju i postanu kompetitivni u budućnosti.


Branko Majinski, direktor prodaje Zorka keramike, Šabac: Srbiju vode ambiciozni stručnjaci

DOBITNICI: Novi, mladi, obrazovani i ambiciozni stručnjaci koji danas Srbiju vode kroz tranziciju, dobitnici su teškog istorijskog procesa kroz koji prolazimo. Dobitnici će biti i sve buduće generacije koje “sutra” srpsku privredu budu predstavljale u Evropi.

GUBITNICI: Oni naši sugrađani koje je tranzicija zatekla nespremne, bez želje ili mogućnosti da se sa njom na bilo koji način suoče.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST