Navigator >

Top tip

Da nema interneta, ova kriza bila bi mnogo teža. Ovo nije prazno naklapanje već suva činjenica, pod uslovom da internet umete da iskoristite na pravi način. Recimo, da na Guglu potražite najnoviji antikrizni servis po imenu Tip Jar, odnosno Bakšiš tegla. To je ona tegla u koju ubacujete sitniš, bilo da se nalazi u vašoj kući ili za šankom neke kafane. Posle određenog vremena sav taj nebitni, mali novac se nakupi do neke respektabilne cifre sa kojom se već nešto može uraditi.

Slično je i sa "tipovima" na internetu, inače novoj onlajn modi. Neka vrsta krizne socijalne mreže. Ideja je da korisnici razmenjuju savete o tome kako se snaći u krizi. Neki su prozaični, recimo da uzimate knjige iz biblioteke umesto da ih kupujete ili da gasite svetlo u prostorijama u kojima ne boravite. Neki su potpuno neprimenljivi za ljude u Srbiji jer svedoče o različitoj kulturi života. Recimo savet da se odreknete pretplate na magazine ili da svoje mesečne troškove unosite u Eksel tabelu i tako ih analizirate. Neki su vrlo u skladu sa idejom bakšiš tegle. Na primer, da svaki dan u teglu ubacite dvadeset ili trideset dinara i da u roku od godinu dana na taj način formirate "fond za hitne intervencije" od desetak hiljada dinara. A neki vas prosto vuku da ih isprobate, na primer onaj da u kupovinu uvek idete punog stomaka jer će to umanjiti vaš potrošački apetit i nećete kupovati nepotrebne gluposti.

Sajt je podeljen na kategorije, savete za posao (ponesi sendvič, uštedi na ručku), kola, stan, ekologiju, finansije i sl. Projekat je još uvek u beta fazi i možete ga naći na www.google.com/tipjar.

To nije sve kada su tipovi i kriza u pitanju. Tip džoj (tipjoy.com) je internet bakšiš. Reč je o servisu povezanom sa vašim računom u banci, najbolje je ako je u pitanju PayPal (koji, doduše, ne funkcioniše u Srbiji). Služi za nagrađivanje sadržaja na internetu koji vam se posebno dopadaju. Na primer, pročitate neki dobar post na nekom blogu i na dnu strane pronađete dugmence na kojem piše "tipjoy". To znači da vas autor poziva da mu ostavite bakšiš, što činite krajnje jednostavno, kliknete na dugme, upišete iznos kojim "tipujete" i bakšiš se sa vašeg preseli na njegov račun.

Tipdžoj je potpuno nov projekat, ali zbog svoje jednostavnosti i usmerenosti mogao bi biti hit. Pre svega, mogao bi da se primenjuje u humanitarnim akcijama, gde je danas SMS primaran. I blogeri će u njega svakako polagati velike nade; bude li uspešan, blogiranje bi moglo postati ozbiljna profesija ili barem zgodna tezga u teška vremena. Ni u suprotnom slučaju blogeri nemaju šta da izgube sem vremena utrošenog na pisanje. A i taj gubitak nije više tako dramatičan, vreme je i dalje novac, samo mu je vrednost znatno opala zbog ove krize.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST