Novi Sad >

Zavet policajca Grandića

Ukoliko se obećanja najviših predstavnika Republike Srbije ispune, ubistvo policajca Vladimira Grandića mogao bi da bude događaj koji je pokrenuo široku akciju policije i tužilaštva u borbi protiv organizovanog kriminala. Prisustvo gotovo kompletnog državnog vrha na sahrani poginulog Grandića i izjave koje se mogu čuti od najviših državnih zvaničnika ukazuju da se od pravosudnih institucija, ukoliko se dokaže odgovornost počinilaca, očekuju najstrože zatvorske kazne.

Šerif sa Ade

Vladimir Grandić (1978) beogradskoj javnosti poznat je kao saobraćajni policajac koji je na motociklu najčešće patrolirao Adom Ciganlijom. U oktobru 2008. godine Grandić se preselio u Novi Sad, gde je trebalo da se oženi trudnom verenicom Tamarom. Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će država voditi računa o njegovom nerođenom detetu. Grandićev otac takođe je bio saobraćajni policajac i poginuo je 1986. godine dok je bio na dužnosti.

Podsećamo, u subotu 11. aprila oko 14 časova na policijsku poteru pokrenutu nakon oružane pljačke zlatare u Zrenjaninu otvorena je vatra i tom prilikom smrtno je ranjen policajac Vladimir Grandić. Neposredno posle ranjavanja policija uspeva da savlada četvoricu mladića među kojima su i Danijel T. (1990) i Nenad M. (1982) za koje se osnovano sumnja da su direktno odgovorni za ubistvo. Jedan od najiskusnijih advokata krivičara Vladimir Horovic tvrdi da ne treba sumnjati u najave da će državne institucije u ovom slučaju biti maksimalno stroge. Horovic, kao jedan od pravnih zastupnika saučesnika u poslednjem ubistvu policajaca u Novom Sadu s kraja sedamdesetih godina, tvrdi da treba očekivati visoke zatvorske kazne. "Ukoliko se dokažu navodi optužnice, neki od privedenih pored presude za ubistvo službenog lica mogu biti osuđeni i za krivično delo teškog razbojništva i neovlašćenog nošenja vatrenog oružja. Ukratko, velike su šanse da sud pojedinim članovima ove grupe odredi maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina", tvrdi Horovic. Međutim, pitanje svih pitanja u ovom trenutku nije da li će država biti rigorozna prema privedenim počiniocima, već dokle će u najavljenoj borbi protiv organizovanog kriminala stići? Prema dosadašnjim informacijama (utorak uveče) čini se da policija i tužilaštvo neće stati samo na "slučaju Grandić". Boris Tadić, predsednik Republike Srbije, tvrdi da će se lično zalagati za borbu bez kompromisa. "Mogu da kažem da će organizovani kriminal biti uništen i od toga nećemo odustati", poručio je Tadić srpskoj javnosti posle sahrane ubijenog policajca. Ministar policije Ivica Dačić otišao je i korak dalje ukazujući na povezanost kriminalnih grupa koje deluju na teritoriji Srbije. Naime, Dačić otvoreno spekuliše da su privedeni počinioci u vezi sa tzv. Valjevskom kriminalnom grupom koja je nedavno uhapšena i koja se sumnjiči za niz kriminalnih dela (više o Valjevskoj grupi na strani 28). Tokom ponedeljka policija je privela još tri osobe za koje se sumnja da su u indirektnoj vezi sa slučajem Grandićevog ubistva. Među privedenima je i jedan suspendovani policajac. Ukoliko se potvrde iznete sumnje, Vladimir V. (1984) bio bi drugi pripadnik policijskih snaga koji se dovodi u vezu sa teškim krivičnim delima koja Specijalno tužilaštvo stavlja na teret tzv. Valjevskoj kriminalnoj grupi. Prisustvo policajaca, ali i brojnost počinjenih krivičnih dela u slučaju samo jedne kriminalne grupe, a spekuliše se da ih na teritoriji Srbije ima desetak, govore o složenosti posla sa kojim će se suočiti policija i tužilaštvo. Svojim činom policajac Vladimir Grandić pokazao je da su volja, hrabrost i lična požrtvovanost osobine koje su u toj borbi nezamenljive.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST