Formula 1 >

Od uzbuđenja do dosade

Lišeni straha od kiše, timovi su na stazi Šakir zaigrali na kartu strategije i, dok su neki izvukli džokera, drugi su ostali tropa

Subotnja kvalifikaciona jurnjava pred Veliku nagradu Bahreina belodano je pokazala da su svi, ali baš svi timovi mislili kako će na samoj trci postići svoj najbolji rezultat u dosadašnjem delu sezone. Vozači Tojote, Jarno Truli i Timo Glok su premijerno osvojili prvi startni red, novopromovisani favoriti su se relativno dobro plasirali, a među prvih deset su se umuvali i Luis Hamilton (Meklaren), koji je bio peti, Fernando Alonso na sedmom mestu i Kimi Raikonen (Ferari), koji je startovao sa osme pozicije. Sam start i prvih nekoliko krugova su me prosto zakovali za fotelju, malne nisam ni treptao da nešto ne propustim jer tako dinamičan početak trke nisam gledao odavno. Tu se nije znalo ko koga obilazi, a ko kome uzvraća i sve to, uglavnom, čisto ko suza, ma trkanje par excellance!

E pošto se još pre trke znalo ko je koliko težak, ko koliko ima goriva, moglo se pretpostaviti da će uzbuđenja potrajati i posle prvih svraćanja u boks, pogotovo što su timovi optirali različite setove guma. Kad ono – cvrc! Što smo dotad videli, to je bilo sve. Trkanje na stazi je prestalo i sva očekivanja da će biti nekih iznenađenja pala su u vodu. Buć! Već na trećini trke uspostavio se raspored koji je uz male izuzetke bio kao i u kvalifikacijama, pa je malte ne izgledalo kao da vozači otaljavaju svoj posao bez ambicija da učine nešto više. E sad, ako već nismo gledali trkanje, videli smo impozantnu količinu gluposti baš u boksovima, pre svega kod timova koji su slovili za favorite. U Tojoti su delovali kao da su se uplašili od same mogućnosti da trijumfuju, pa su strategija i izbor guma više delovali kao da im to određuje konkurencija, a ne oni sami. Treće mesto na cilju za Trulija je slaba uteha za šansu koju su prokockali, pa su i Jarno i Timo, koji je trku završio kao sedmi, posle trke oklembesili noseve jer im je verovatno tek tada postalo jasno kakvu su priliku propustili. Uz to, smem da kažem da je malo falilo da Hamilton obiđe Gloka, hoću kasti da bi se to zicer dogodilo da je Luis bar dva-tri kruga ranije krenuo u napad. Ovako je Hamilton na cilj stigao četvrti i doneo nove bodiće timu kome je posle afera u koje su bili upetljani zimus svako ohrabrenje više nego dobrodošlo.

Pobednik trke, Dženson Baton (Bron GP) samo je potvrdio da je reč o timu koji i dalje prednjači u tehničkim rešenjima i pouzdanosti bolida što se najbolje videlo po superiornosti kojom je obilazio dojučerašnje šampione na početku trke. Da nije ekstremno loše startovao i dozvolio da ga lako obiđe nekoliko vozača, Barikelo (Bron GP) bi se možda i bolje plasirao, ali imam utisak da je "veliki mag" u letu promenio strategiju i Rubinja stavio na režim od tri svraćanja u boks na promenu guma i dolivanje goriva pa je epilog ipak bio razočaravajući, tek peta pozicija na cilju. Posebna priča su vozači Ferarija Raikonen i Masa, koji je delovao kao da je pre trke jeo bunike. Potpuno nepotrebno je pokušao da obiđe Kimija u prvoj krivini posle starta, kao da ne zna da Ledenog ne treba čačkati jer retko popušta, pa je posle sitnog, ali ipak čukanja, Felipe morao u boks, čime je šansa da osvoji neki bodić praktično bila protraćena. Kimi je tokom trke izvukao iz svog bolida bukvalno sve što je imao na raspolaganju i šesto mesto na cilju, i prvi bodovi za njega i tim, više je nego dobar plasman imajući u vidu činjenicu da Ferari ozbiljno zaostaje za vodećima što se videlo i po lakoći kojom su ga oni obilazili u prvom delu trke. Upravo "iznenađenje sezone", Sebastijan Fetel (Red Bul) tu je vrstu superiornosti demonstrirao ne samo na Kimiju već i inače, ali su se za upropašćavanje šanse da ugrozi pobednika pobrinuli njegovi mehaničari, koji su petljajući oko zadnjeg levog točka prilikom poslednjeg svraćanja u boks protraćili gotovo tri sekunde koje su u odnosu na pobednika bile nenadoknadive. Ipak, drugo mesto na cilju ostavlja Fetela u ozbiljnoj borbi sa Rubinjom u generalnom plasmanu vozača, gde zaostaje samo jedan bod. Epilogom trke može biti zadovoljan i Fernando Alonso (Reno), koji je na cilj stigao osmi i osvojio jedan bod, ali je za šefa tima Flavija Brijatorea sigurno mnogo važnije da su bolidi sve brži i pouzdaniji, pa će u narednim trkama biti veoma zanimljivo gledati da li će se uzlazna linija nastaviti, pogotovu što je Nelsinjo Pike posle ribanja da ne "isporučuje očekivano" vozio odlično, mada je na kraju ipak ostao bez bodova.

Ostali, šta da ti kažem dragi čitaoče... Kao i obično i kao što se očekivalo, zaostaju za liderima, čak veoma, jer je u Bahreinu viđeno iberundovanje (obilaženje za čitav krug) koje je delovalo, bar meni, pomalo ponižavajuće. Videla se veeeelika razlika u kvalitetu. Neki od pomenutih timova sada plaćaju ceh zbog toga što su više vremena u zimskoj pauzi posvetili nadgornjavanju da li su neka rešenja favorita legalna ili ne nego što su potrošili na pripremu za obe vrste epiloga te tehničke zavrzlame. S obzirom na to da nas iskustvo uči da se sezona zahuktava tek pošto počne trkanje na stazama u Evropi, za očekivati je da će već od sledeće trke za Veliku nagradu Španije u Barseloni, koja je na programu 8. maja, trkanje postati još zanimljivije. Ako ne baš svakoga sa svakim, a ono u najmanju ruku trkanje "po komisijama" – favorita sa favoritima, ostalih sa ostalima. Malo li je to na ovu krizu?


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

Poredak vozača

1. Baton (Bron GP)....31

2. Barikelo (Bron GP)....19

3. Fetel (Red Bul).....18

4. Truli (Tojota)......14,5

5. Glok (Tojota)......12

Poredak timova

1. Bron GP.......50

2. Red Bul......27,5

3. Tojota......26,5

4. Meklaren.......13

5. Reno......5