Sramotno sporo

"Internet na metar"; VREME 955

Čudi me da gospodin Stanojević ovako olako prihvata i nama prenosi zaključke o opterećenju interneta velikim protokom podataka.

Ako igde može da se primeni ona "kad je na putu velika gužva, sagradi još jednu traku", to je onda internet. Od početka je ova kompjuterska mreža rasla s potrebama korisnika i jednostavno nema razloga da ne raste i dalje. Čudno je da se provajderi nisu setili da umesto 20, pod opravdanjem povećanja kapaciteta prvo podignu "flet-fi" cenu na, recimo, 30 dolara, a ne da uvode "pakete".

Nije, dakle, problem u "skidanju" filmova sa neta. Zapravo, nema tehničkih problema u njihovom preuzimanju kad je ono legalno: verujem da ste upoznati sa IPTV tehnologijom koja koristeći baš internet infrastrukturu neprekidno dostavlja digitalnu sliku visoke definicije na vaš kućni TV, a istovremeno u kući imate i jako brz internet link.

Ne, problem nije legalno preuzimanje. Ono što muči velike igrače na svetskoj medijskoj pozornici je nelegalno daunloudovanje audio i video sadržaja, a ova i slična ograničenja najviše idu na to da se suzbiju tzv. P2P mreže. U tom smislu, u pripremi je uvođenje novih "pravila igre" i u evropskom zakonodavstvu. Nije poenta što će internet postati skuplji, nego što će postati manje slobodan.

Što se "naše situacije" tiče, kod nas je internet i dalje sramotno spor i šteta je što se o tome ne piše, a priča se o američkim tarifnim paketima.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST