Formula 1 >

Koplja u trnju

Ne samo zbog pet pobeda u prvih šest trka već i zbog superiornosti na stazi malo ko veruje da sadašnji lider na tabeli neće to biti i na kraju sezone

Veoma mi se dopao komentar Erla Aleksandra (F1-live.com), koji je posle trke za Veliku nagradu Monaka napisao: "Taman smo zaboravili Šumahera, kad ono..." Pravo u centar! Isti čovek koji je napravio šampionski Ferari, a kojim je Šumi žario i palio godinama, sada je skockao svoj tim BronGP i bolide kojim Dženson Baton i Rubens Barikelo deru ostale ko male mačiće. E sad, pravo pitanje je – da li je monotono kao onomad? Neeee, daleko od toga!

U kvalifikacijama na ulicama Monte Karla Baton je sa samo dve stotinke sekunde prednosti bukvalno oteo prvo startno mesto Kimiju Raikonenu (Ferari), koji je pak bio bolji od Rubinja, koji je, opet, za zeru bio brži od Fetela, a ovaj za dlaku isprednjačio Masi (Ferari), koji je bukvalno oteo peto startno mesto malom Rozbergu (Vilijams) i tako redom. E sad, u Monaku je epilog trke obično onakav kakav je raspored na startu, pa nije čudo što su Dženson i Rubens postigli još jednu duplu pobedu, ali je statistika tokom trke pokazala da jedini razlog pobede jesu uske ulice Monte Karla na kojima je obilaženje gotovo nemoguće (uf što mrzim opšta mesta!), a da su najbrže krugove i po sektorima i u celini tokom trke postavljali vozači iz čak četiri tima! Bio je to povod da malo pročešljam i statistiku ostalih pet trka i rezultati su manje više slični. Šta se hoće kasti? Pa to da su neki timovi, poput Red Bula ili Ferarija, uglavnom zbog sopstvenih brljotina propustili šansu da po bodovima budu bliži vodećim. Setite se samo Fetelovih "egzibicija" ili glupsona iz Ferarijevog boksa koji su Felipeu sipali manje goriva pa se jedva dovukao do cilja. I u Monaku su bukvalno poklonili Rubinju drugo mesto jer su prilikom drugog svraćanja u boks Kimija Raikonena više od dvadeset sekundi petljali oko zadnjeg desnog točka. Nedopustivo!

Ono što je ohrabrujuće, sa stanovišta mene/vas ljubitelja, jeste da su na redu trke na stazama koje po konfiguraciji ne odgovaraju nikom posebno ili odgovaraju svima, kako vam drago. Uz to, u poslednjih šest trka videlo se ne samo da su Tojota ili Red Bul gotovo egal sa Bron GP-om već i koliko su drugi brzo napredovali, poput Ferarija i Vilijamsa, a i Reno kao da se vadi iz hibernacije. Doprinelo je tome i raščišćavanje tehničkih zavrzlama o čemu sam pisao, pa sad svi znaju na čemu su kad su u pitanju KERS, stabilizatori ili difuzeri (ono ispod motora što izgleda kao kredenac moje pokojne bake samo bez fioka). Sva je prilika i da će odluka o ograničenju budžeta timova važiti tek od sezone 2011, jer je pretnja velikih timova da će napustiti takmičenje bila više nego ozbiljna, pa se ta packa pokazala kao odlično pedagoško sredstvo za Maksa Mouzlija i šefove FIA čiji su potezi ličili na mahanje "lopatom iz Crne Reke".

Idemo dalje... Ne treba smetnuti s uma da ni Ros Bron neće sedeti skrštenih ruku i da će pokušati da smisli nešto što će ga i u nastavku sezone zadržati u vrhu, a ogromna motivisanost lidera na tabeli vozača, Džensona Batona, karta je koja dobija. Lično mislim da će biti teško ugroziti ga, ali sve je moguće, teoretski, jedanaest trka je jedanaest trka, a videli smo već koliko skupe mogu biti "sitne" greške. Sam Bron se najviše pribojava Fetela i Vebera jer, kako kaže: "Staze koje slede su mesta gde mi nismo brzi kao Red Bul." Kimi je pokazao da nije izgubio fajtersku oštricu i prvi put posle duže vremena Ledeni se posle trke smejao! "Važno je da imamo brzinu, rekao je između ostalog, što je štampa u Italiji, po sistemu "Što je babi milo to joj se i snilo", shvatila kao "pretnju" ostalima.

Malo pikanterija... Na zahtev vozača, pre samih kvalifikacija uklonjen je jedan – bilbord! Naime, na kraju kratkog pravca posle ukosnice, dve krivine pre tunela, nalazila se veeeelika fotografija lepe devojke koja reklamira Martini. "Svaki put kad izađem iz krivine imao sam utisak da gleda pravo u mene", rekao je tim povodom Dženson Baton. To je, dakle, dekoncentrisalo ne samo njega pa su organizatori makli bilbord. Džesika Pejs, tako se zove djevojka koja je i sama bila u Monaku, rekla je, nemam podataka da li je tom prilikom oborila okice i zatreptala sitno, da bi se "osećala užasno da je neko stradao" (zbog toga). Sirota Džesika, mislim ja, od reklame je dobila sopstvenu reklamu i siguran sam da će dvadesetdevetogodišnje "lice" to znati da iskoristi. A u šest saveznih država Nemačke zabranjeno je novo energetsko piće koje reklamiraju čak četiri bolida Formule 1 – "The Cola from Red Bul" – tvrdeći da je analiza napravljena u zvaničnoj laboratoriji Severne Rajne, Vestfalije, pokazala da u njemu ima – kokaina! Red Bul se, za sada bezuspešno, vadi da je metod korišćenja lišća koke široko rasprostranjen metod i bezopasan. Inače, Red Bul energetski napitak je već zabranjen u Danskoj, Norveškoj i Urugvaju.

Da ne zaboravim, dakle, na cilju je izgledalo ovako – Baton, Barikelo, Raikonen, Masa, Veber, Rozberg, Alonso i Burde (Toro Roso). Sledeća trka je 7. juna na stazi u Istanbulu za Veliku nagradu Turske.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

Poredak vozača

1. Baton (Bron GP)........51
2. Barikelo (Bron GP).....35
3. Fetel (Red Bul).......23
4. Veber (Red Bul)..........19,5
5. Truli (Tojota).........14,5
6. Glok (Tojota)........12

Poredak timova

1. Bron GP......86
2. Red Bul..........42,5
3. Tojota.........26,5
4. Ferari..........17
5. Meklaren.........13
6. Reno.........9