Formula 1 >

Dosada u najavi

Nije problem u tome što je Dženson Baton opet pobedio, već je problem razlika koju je tokom trke napravio

Između dve trke, one u Monte Karlu i prošlonedeljne u Istanbulu, za Veliku nagradu Turske, vodio sam u nekoliko navrata žestoku raspravu povodom konstatacije iz prošlog teksta da Dženson Baton (BronGP) jeste superioran, ali da trke nisu dosadne kao onomad kad je stazama harao Šumi. Neću ići u detalje, ali moja i argumentacija oponenata bile su u najmanju ruku – egal. Posle onoga što se dešavalo na poslednjoj trci javno priznajem da mi sve više ponestaje aduta, a najjači udarac zadali su mi Fetel i njegovi šefovi iz Red Bul tima. Posle treninga na kome je Nemac osvojio prvo startno mesto jedva sam čekao da sa mojim oponentima prokomentarišem razvoj situacije u svetlu aktuelnih rezultata na terenu sa posebnim osvrtom na brzinu na pravcima, ali avaj, očekivano trkanje u nedelju trajalo je samo nešto više od pola kruga jer je Fetela mala nepreciznost u jednoj krivini, a sve to na prljavoj stazi, koštala vodećeg mesta koje mu je ‘ladno oteo Baton. E sad, sve bi to bilo OK, mislim šta je tu je, sve je to za ljude, idemo dalje, trkamo se, kad ono – cvrc! Ne samo da nije bilo trkanja, već ode Dženson ko brzi voz, tokom trke je imao razliku i odskora dvadeset pet sekundi u odnosu na drugog. Za to vreme lumeni iz tima Red Bul ponašali su se kao da se ništa nije desilo i ostavši na strategiji da Sebastijan tri puta tokom trke svrati u boks na zamenu guma i dolivanje goriva upropastili su ne samo šansu da eventualno stigne Batona, već je siroti Fetel izgubio i drugo mesto pa Rosov pulen već sada može reći da mu je vrabac (titula) na domak ruke.

"Super rezultat za njega, ali vrlo, vrlo loše za šampionat", kiselo je šef F1 Berni Eklston prokomentarisao Batonovu šestu pobedu na sedam održanih trka, što je u istoriji ovog sporta pošlo za volanom samo Džimu Klarku i već pomenutom Mihaelu Šumaheru. Uz pomenuto, veliki mag Berni je imao još razloga za sekiraciju jer se od negdašnjih sto hiljada duša na tribinama, ove godine oko staze u Istanbulu jedva skupilo trideset i pet hiljada gledalaca.

Rekoh već, Fetel je na cilj stigao treći, a drugi je bio njegov timski kolega Mark Veber. Ni po jada da ga je Australijanac tokom trke obišao, ali jok! Tim je za njega imao strategiju od dva svraćanja u boks!

"Posle prvog dela trke bilo je jasno da sam kratak s gorivom i zato me čudi što su (šefovi tima) ostali pri strategiji od tri svraćanja u boks, a pokazalo se da sam ‘uhvatio’ Batona baš pred drugi ulazak u boks. Zbog toga me je i Mark pretekao i sve u svemu mislim da posao nismo najbolje obavili", neskriveno ljutito je posle trke komentarisao svoj i nastup tima u Istanbulu. Uz pomenuto, pred kraj trke su Fetelu javili iz boksa da ne jurca za Veberom jer je "Mark brži", što em u tom trenutku nije bilo tačno, em je ponukalo Fetela da cinično kaže: "Kad izgubiš prvo mesto posle starta, shvatiš da imaš lošu strategiju i nisi na poziciji na kojoj želiš da budeš, poslednja stvar koju želiš da čuješ je – da usporiš." Pravo u centar! Ipak, stručnjaci smatraju da je Fetelova brljotina najviše uticala na njegov rezultat u Istanbulu pa tako španski dnevnik "Marka" piše da je "vozačkom greškom dao Batonu pobedu kao na srebrnom poslužavniku", a italijanska "Gazeta" najpre konstatuje da je "sve sam upropastio svojom četvrtom greškom ove sezone" i zaključuje da je Fetel "još zelen da bi bio šampion".

Posebna priča je Rubens Barikelo (BronGP) koji je bio treći na startu, ali je komično izgledao kada je dat znak za početak trke. Verujte mi na reč, podsetio me je na detinjstvo kada smo se drugari i ja trkali kolicima, daska na metalnim kuglagerima, niz staze Karađorđevog parka, na ono kad na vrhu ‘vatamo zalet pa i nogama i rukama i telom guramo napred što više možemo. E sad, čemerni Rubinjo bi verovatno radio isto da nije čvrsto vezan pojasevima, bar tako sam protumačio govor tela gledajući usporeni snimak starta snimljen kamerom na Barikelovom bolidu uz depresivnu sliku gomile bolida koji ga obilaze.

"Imao sam problem sa kvačilom", objasnio je posle Rubens. "Oni (tim) su potpuno omašili kalkulaciju, a tokom trke mi se limiter motora uključivao na pravcima pa nisam mogao da obilazim. Ne kritikujem tim, ali mislim da bi morali da povedu više računa u pripremi mog bolida, loša sreća mi se i suviše često dešava."

Iako sam nevoljno priznao da je trka bila dooooosadna, bar je bila indikativna. Mislim, Tojota se vraća u formu, Truli je bio četvrti, a Glok osmi, Niko Rozberg (Vilijams) je imao odličnu trku i stigao na cilj peti, šesto mesto za Masu (Ferari) najviše je što su on i tim mogli da učine jer su kuburili i sa menjačem i sa ležanjem bolida na stazi, a sedmo mesto za Kubicu i BMW je nagoveštaj "buđenja" ovog tima. Sledeća trka je 21. juna na stazi u Silverstonu za Veliku nagradu Engleske i teško mi je da predvidim da li će na poslednjoj predstavi na stazi koju vozači inače ne vole, Batonu domaći teren i publika biti prednost ili će imati "olovne točkove". Uz pojačanu motivaciju konkurenata ohrabrenih dobrim rezultatima očekujem zanimljivu trku, a pošto neki gore od onoga što su pokazali ne mogu, valjda će biti dinamičnije i u trkanju "ostalih". Uostalom, nije li šampion Luis Hamilton u utorak izjavio da će "bar jednom u ovoj sezoni pobediti Batona".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

Poredak vozača

1. Baton (Bron GP).......61

2. Barikelo (Bron GP).....35

3. Fetel (Red Bul).......29

4. Veber (Red Bul)........27,5

5. Truli (Tojota).......19,5

6. Glok (Tojota)......13

Poredak timova

1. Bron GP........96

2. Red Bul.........56,5

3. Tojota...........32,5

4. Ferari.........20

5. Meklaren..........13

6. Reno........9