Vreme uspeha >

Biznis

U prvih šest meseci ove godine primanja budžeta Srbije iznosila su 281,7 milijardi dinara a izdaci 337 milijardi, tako da je deficit bio 55,3 milijarde dinara

Investicije: IGM Stražilovo, najveći proizvođač opeke u Srbiji

Obaveštenje čitaocima i partnerima

Čitaoce i partnere "Biznis dodatka" obaveštavamo da ova rubrika neće izlaziti do septembra.

Svečanim otvaranjem proizvodnog pogona fabrike opeke u Stražilovu (13. jul), Nexe Grupa iz Našica, jedan od vodećih proizvođača građevinskog materijala u regionu, dovršila je investicioni ciklus od 11,5 miliona evra u Industriju građevinskog materijala Stražilovo. Ulaganjem u IGM Stražilovo povećan je kapacitet fabrike sa 60 na 140 miliona jedinica. Time je IGM Stražilovo postao najveći proizvođač opeke i prvi proizvođač euro blokova velikog formata u Srbiji. Kapitalnim ulaganjem Nexe Grupe u ovu fabriku omogućeno je da se pored klasičnog programa u proizvodnju uvede i termo program, što je dovelo i do otvaranja novih 40 radnih mesta, tako da je sada u IGM Stražilovu zaposleno 112 radnika. U poslovni sastav Nexe, IGM Stražilovo ušlo je 2003. i od tada je u tu fabriku kompanija iz Našica uložila skoro 16 miliona evra. Novi proizvodni pogon IGM Stražilovo otvorio je ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, a događaju su prisustvovali i predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić i ambasador Hrvatske Željko Kuprešak.


Igre: Završen Volks Street 2

Volksbank je nakon uspešne prošlogodišnje prve virtuelne berzanske igre u Srbiji, građanima ove godine ponovo ponudila priliku da isprobaju svoje sposobnosti investiranjem virtuelnog novca. Pobednik Volks Streeta 2 i dobitnik prve nagrade, putovanje na Kubu za dve osobe, je Ivan Nikodijević, diplomirani ekonomista iz Beograda. Drugu nagradu, put u Lisabon za dve osobe, osvojio je ekonomista iz Beograda Srđan Mladenović, a dodeljeno je i sedam nagrada u zlatnicima i 14 novčanih. Berzanska igra Volks Street 2 je trajala četiri meseca, ukupno je preko hiljadu takmičara trgovalo virtuelnim evrima, a novac koji je Volksbank prikupila od slanja SMS poruka za učestvovanje u igri biće poklonjen u dobrotvorne svrhe. Treća virtuelna berza kreće na jesen.


Dokapitalizacija: Uspešna VI emisija

AD za osiguranje Takovo iz Kragujevca, putem Javnog poziva za upis i uplatu običnih akcija VI emisije, ukupne nominalne vrednosti 25 miliona dinara, odnosno 25.000 akcija pojedinačne nominalne vrednosti hiljadu dinara, uspešno je sprovelo započetu dokapitalizaciju. Mereno brojem upisanih i uplaćenih akcija, uspešnost emisije je 68,7 odsto. To se ocenjuje kao pozitivno i predstavlja izraz poverenja akcionara u poslovni model Takova i u ostvarivanje planiranih ciljeva u 2009. o jačanju kapitala i drugih finansijskih kapaciteta u uslovima svetske finansijske krize.


PORED POKLONA BAMBI-BANATA: Porodica Krstić

Nagrade: Nezamenljiva Plazma

Ljubitelji Plazma keksa bili su u prilici da podele vesele trenutke sa srećnim dobitnici nagradne igre "Nezamenljiva Plazma porodična avantura" na Adi Ciganliji u Beogradu. Koncern Bambi-Banat svečano je uručio vredne nagrade: prvu – porodični auto Volkswagen Touran osvojio je šestogodišnji Nemanja Krstić iz Bele Palanke, dok će porodice Benka, Matušić i Jovkić ovog leta, po izboru, putovati u London, Pariz ili Barselonu. Dodeljeno je i deset porodičnih šoping kartica u vrednosti od 50.000 dinara.


Akcije: Besplatan internet

Stanovnici najvećeg studentskog naselja na Balkanu, Studentskog grada u Beogradu dobili su svoj Internet park sa besplatnim Telenorovim internetom koji će moći da koriste naredne dve godine. Park je otvoren u okviru zajedničkog projekta kompanije Telenor i Ministarstva prosvete. Na klupama ili na travi, u hladu krošnje drveta, aktuelne i korisne informacije sada su dostupne svakom od 4500 stanovnika ovog naselja. Brzi internet su već oprobali i učesnici Univerzijade i tako za nekoliko sekundi bili u toku sa svim aktuelnostima.


Projekti: Siguran grad

Telekom Srbija i opština Novi Pazar predstavili su 8. jula zajednički projekat "Siguran grad", čiji je cilj povećanje bezbednosti u saobraćaju primenom modernih tehnologija. Reč je o uvođenju sistema za video-nadzor saobraćajnica koji će omogućiti efikasniju kontrolu poštovanja propisa i efikasnije sankcionisanje prekršaja. Novi Pazar je prvi grad u Srbiji u kome će u naredna tri meseca eksperimentalno biti primenjen ovakav sistem kontrole saobraćaja, a sve u cilju smanjenja broja nesreća, ljudskih žrtava i materijalne štete. Sistem je u potpunosti digitalizovan, omogućava visok stepen zaštite podataka i obezbeđuje pristup snimcima isključivo ovlašćenima licima.


Poslovno geslo: Podeliti iskustvo sa drugima

Piše: Kostin Bork, generalni direktor Lafargea, Beočin

Uvek se trudim da iskustvo i znanje koje sam stekao u životu podelim sa svojim okruženjem. Naprosto, mislim da sam srećan čovek, imao sam priliku da vidim i naučim mnoge stvari koje drugima nisu bile dostupne. Stoga na neki način smatram i svojom obavezom da to podelim sa drugima koji nisu imali takvu šansu.


 

Anketa »Vremena«: Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Anketa »Vremena«: Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Dušan Vasiljević, šef tima za pravne reforme The Urban Institute, Beograd: Gradovi i opštine zavise od lidera

DOBITNICI: Opštine koje su imale povoljan geografski položaj i uspešnu privatizaciju najznačajnijih društvenih preduzeća. Ipak, to nije bilo moguće sprovesti bez vizionarskog vođstva lidera lokalne samouprave. Neki sposobni čelnici su uspeli i nepovoljan geografski položaj da pretvore u razvojni resurs.

GUBITNICI: Gradovi i opštine bez takvih lidera.


Marija Sladić, direktorka Habit Pharm, Ivanjica: Stranci su kupili veliki deo budućnosti

DOBITNICI: Najveći u srpskoj tranziciji su stranci koji su za mali novac kupili veliki deo srpske prošlosti i budućnosti.

GUBITNICI: Svi koji smo zaglavljeni u onome što je ostalo od Srbije – u sadašnjosti ovakvoj kakva jeste.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

Banke: Odlučni u podršci srpskoj ekonomiji

Banke: Odlučni u podršci srpskoj ekonomiji

Piše: Georgios Papanastasiou, predsednik Izvršnog odbora Alpha banke

Alpha banka je jedna od prvih banaka koja je pristupila Bečkoj inicijativi i obavezala se da u toku 2009. i 2010. godine održi iznos izloženosti prema Srbiji na nivou sa kraja prošle godine. Da podsetimo, banke potpisnice Bečke inicijative preuzele su obavezu da zadrže nivo plasmana u Srbiji od 12 milijardi evra. Svojom podrškom, banke su doprinela postizanju sporazuma o novom aranžmanu Srbije sa MMF-om u ukupnom iznosu od oko tri milijarde evra. Isto tako, Alpha banka se obavezala da će održavati i nivo adekvatnost kapitala i nivo likvidnosti u Srbiji. Osim toga, doprinos merama za očuvanje finansijske stabilnosti u Srbiji Alpha banka daje i učešćem u programu Vlade Srbije za suzbijanje posledica globalne finansijske krize.

Mere Narodne banke Srbije su doprinele očuvanju stabilnosti bankarskog sistema u Srbiji u uslovima globalne finansijske krize. Alpha banka stoga podržava ove mere i shvata ih kao poziv NBS-a na veću transparentnost, što je jedna od osnovnih vrednosti kojima se rukovodi naše svakodnevno poslovanje. Međutim, veoma je važno naglasiti da je pitanje kamatnih stopa vezano za nekoliko značajnih faktora, među kojima su posebno važni rizik zemlje, cene izvora sredstava i visoke kamatne stope na štedne uloge, koje su u Srbiji značajno porasle. U narednom periodu poslovnim bankama i Narodnoj banci Srbije predstoji značajan posao iznalaženja mogućnosti da se otklone uzroci koji dovode do povećanja cene lokalnih izvora sredstava, a samim tim i kamatnih stopa na kredite. U tom smislu Alpha banka očekuje i dalje konstruktivan pristup Narodne banke Srbije i poslovnih banaka.

Extreme

NAJVEĆI: Slovenačka kompanija Merkur će u oktobru na Karaburmi u Beogradu otvoriti svoj do sada najveći trgovački centar u koji je investirala 25 miliona evra, a zaposliće više od sto ljudi.

PRVI: Kragujevačko preduzeće "Vulović transport" promovisalo je svoj i ujedno prvi srpski niskopodni autobus na prirodni gas, prevozeći učesnike Univerzijade u Beogradu.

RASKID: Država je raskinula ugovor o privatizaciji sa Zlatkom Kadićem, od 2007. vlasnikom leskovačkog drvnog kombinata Leskodrvo, jer nije plaćao radnike i napravio je dug od oko 400 miliona dinara.

BANKROT: Trgovinski sud u Čačku pokrenuo je stečajni postupak nad Voćar-produktom iz Guče zbog bankrota, a njegova imovina će na zahtev poverilaca biti prodata kako bi se namirio bar deo dugova.