foto: reuters

Formula 1 >

Furiozni come back

U poslednjim minutima kvalifikacija Masa je jurio dobro vreme i u jednom trenutku se našao dvadesetak metara iza Rubensa Barikela kome je pri prolasku kroz jednu od poslednjih krivina otpao deo amortizera. E, to kilo metala je pogodilo baksuznog Felipea pravo u glavu

Dobro, hvala, cveće ne treba, dres nemojte da cepate, jedini mi je... Hoću reći, jesam predvideo povratak Ferarija i Meklarena u vrh, ali ne na ovakav način i ne ovako brzo, već na trci za Veliku nagradu Mađarske. Kvalifikacioni trening u subotu ipak nije ostao upamćen po ogromnom iznenađenju, pol poziciji Fernanda Alonsa (Reno), ni po četvrtom mestu za Luisa Hamiltona (Meklaren), petom za Nika Rozberga (Vilijams) i sedmom za Kimija Raikonena (Ferari), već po bizarnoj nesreći u kojoj umalo ostadosmo bez Felipea Mase (Ferari). Naime, u poslednjim minutima kvalifikacija Masa je jurio dobro vreme i u jednom trenutku se našao dvadesetak metara iza Rubensa Barikela (BronGP), kome je pri prolasku kroz jednu od poslednjih krivina, verovatno zbog vibracija koje prouzrokuje rebrasti ivičnjak, otpao deo amortizera. E, to kilo metala je pogodilo baksuznog Felipea pravo u glavu! Način na koji je njegov bolid nastavio, prava putanja sa malo kočenja, sugerisala je da je vozač možda bez svesti, a dramatično je podsetila na nedavnu smrt Henrija Sartisa, sina slavnog Džona, koga je tokom trke Formule 2 na stazi Brends Heč u Engleskoj pogodio u glavu i na mestu ubio točak koji je otpao sa jednog slupanog bolida. Kvalifikacije su prekinute, kola hitne pomoći i pokretna ambulanta su veoma brzo došle do slupanog bolida, a vreme koje su doktori proveli uz nesrećnog vozača nije obećavalo ništa dobro. Crne sumnje pojačane su kada je Masa prevezen do helikoptera i prebačen u vojnu bolnicu u Budimpešti. Pa ipak, prvo saopštenje ljudi iz tima Ferari da je Masa pri svesti, da komunicira sa doktorima, malo je umirilo sve, a dodatni optimizam doneo je i Barikelo pošto je posetio Masu u bolnici.

TRAGEDIJA: Felipe Masa

"Ima veliku posekotinu na glavi, ali je svestan, pomera ruke i noge, razgovarali smo, a doktori sada utvrđuju stepen povrede", izjavio je Brazilac po povratku na stazu.

Posle snimanja glave skenerom pokazalo se da su stvari kudikamo ozbiljnije nego što se na prvi pogled činilo. "Posle kompletnog pregleda ustanovljeno je da (Masa) ima posekotinu na čelu, povrede kosti lobanje i kontuziju mozga. Sve to zahteva operaciju posle čega će biti prebačen na odeljenje intenzivne nege gde će njegovo stanje biti pod stalnom opservacijom", stajalo je u zvaničnom saopštenju. Potom su se ređale informacije u kojima je potencirano da je njegovo "stanje ozbiljno ali stabilno", a direktor bolnice Peter Gazo rekao je novinarima da su nalazi "u okviru očekivanih za povrede te vrste". Masu su operisali pošto su ga najpre podvrgli proceduri "izazvane kome" u bolnici koja je, inače, nedavno renovirana i čija neurohirurgija važi za jednu od najboljih u Evropi.

"Masa je sada u akutnoj fazi i život mu je i dalje u opasnosti", izjavio je posle operacije doktor Gazo. "Kako će se njegovo stanje dalje razvijati za sada ne možemo sa sigurnošću reći, važno je da prevaziđemo fazu životne ugroženosti."

U međuvremenu se oko Masine bolesničke postelje okupila familija koja je stigla iz Sao Paula, otac, brat i supruga Rafaela, koja je, inače, u drugom stanju. Postoperativna slika na skeneru pokazala je zadovoljavajući rezultat, a snimak ultrazvukom koji je načinjen da bi se utvrdilo da li ima i drugih, unutrašnjih povreda "nije pokazao ništa što bi izazvalo zabrinutost". Međutim, tokom operacije, doktor Robert Vereš je konstatovao i povredu levog oka, tačnije očnog nerva, ali "još ne može da utvrdi obim oštećenja". Štampa je odmah krenula u spekulacije o tome hoće li se Masa uopšte vratiti trkanju, na šta im je predsednik Ferarija Luka de Montezemolo odbrusio: "Najvažnije je da se oporavi čovek, a ne vozač!" Novinari su se potom okrenuli doktorima, a na njihovo pitanje o Masinoj profesionalnoj budućnosti doktor Vareš je rekao da je "još rano davati tu vrstu prognoze", neimenovani doktor koji je bio u operativnom timu je rekao da "se Brazilac sigurno neće vratiti za volan u ovoj godini", dok je Barikelo preneo novinarima da je "kao neko ko se ne razume u medicinu pitao doktore o tome i da su rekli da će se (Masa) stoprocentno oporaviti". Iz njihovih usta u Božje uši.

U ponedeljak uveče počele su da stižu ohrabrujuće vesti iz bolnice u Budimpešti. Najpre da Felipea neće više vraćati u stanje "indukovane kome", pa onda da je "pri svesti i da je prvi put progovorio", a potom je Šef hirurgije Lajoš Žiroš rekao novinarima da je "Masa pospan, ali da daje jasne i spontane odgovore na pitanja koje mu postavljamo".

"Skinuli smo ga sa aparata za veštačko disanje i uklonili dren sa rane na lobanji", dodao je Žiroš.

Brazilčev otac Luis Antonio je rekao da će njegov sin "biti otpušten sa odeljenja intenzivne nege već u četvrtak" i najverovatnije prebačen u neku od bolnica u Parizu, dok je njegova žena u izjavi za brazilski "Globo" navela da se njen muž "oporavlja i da će uskoro prirediti svima radost vozeći ponovo na pisti svoj mali crveni auto". Putujući doktor Formule 1 Gari Harstin je bio kud i kamo oprezniji rekavši za "Gazetu de lo sport" da će "proći nedelje, ako ne i meseci pre nego što sa sigurnošću budemo mogli da kažemo kako teče (Masin) oporavak". Kako bilo da bilo, najvažnije je da je glava na ramenima, a za ostalo ima vremena, pa i za trkanje.

POBEDNIK: Luis Hamilton

E sad, o samoj trci... Dakle, za desetu pobedu u karijeri Luis Hamilton najviše može da zahvali dugom startnom pravcu na stazi Hungaroring koji je učinio da KERS dođe do punog izražaja. Karibijac se prosto katapultirao na startu i obišao oba Red Bulova vozača, Fetela i Vebera, zaseo iza vodećeg Alonsa, koji je startovao lakši i za koga je bilo izvesno da će imati pit-stop više od ostalih. Sam početak trke, nekih desetak krugova, bili su potpuno atipični za inače dosadnu i prašnjavu stazu u mađarskoj pusti na kojoj se ranija "dešavanja" mogu izbrojati na prste jedne ruke. Ovoga puta za trkanje su se, osim Luisa, pobrinuli i Kimi koji je takođe imao KERS i manirom na ivici bezobrazluka prosto razgrtao vozače oko sebe, ćuškajući ih i sleva i sdesna i "potpisujući" im se gumama po karoseriji. Dobro, uzvratili su mu i Luis i Veber, ali je poslastica za gledaoce bila slađa i zato što je bila neočekivana. E, kada je Alonso, očekivano, rano otišao u boks na zamenu guma i dolivanje goriva paceri u boksu kao da su ga namerno sabotirali. Loše zašrafljena guma otpala je posle nekoliko krivina i prosto im se ne bi našao u koži kada furiozni Brijatore počne da ih pegla. Da, odnos prema svom drugom vozaču, Pikeu mlađem, pokazao je time što je pola sata pre kraja trke – otišao sa staze!

Kad je zaseo na prvo mesto, Hamilton se ponašao kao da krize u timu nema, kao da je sve onako kako je bilo dok je prošle godine jurio šampionsku titulu. Obarao je rekorde staze, pokazivao superiornost i delovao kao neko ko prosto uživa što je ponovo na vrhu. Iza njega trajala je borba Vebera i Raikonena, ali je bilo jasno da će Kimi probati najpre da ga "prestigne kroz boksove", pa ako to ne uspe onda će probati preticanje u direktnom trkanju. E kada su njih dvojica ušli istovremeno u boks na promenu guma i dolivanje goriva, dobili smo još jednu poslasticu jer su Ferarijevi mehaničari posao obavili taman toliko brže od ekipe Red Bul da Kimiju daju pola bolida prednosti što je drčni Finac pretvorio u direktno trkanje u boksu i – obišao Australijanca. Potom je bilo jasno da Veber nema šanse da se dokopa drugog mesta jer je obići Kimija kad mu bolid radi kao sat na stazi kakva je Hungaroring – mislena imenica. Ipak, doživeo sam pravi stres kada je posle druge promene guma i dolivanja goriva Kimi umalo ugasio motor u boksu. Fala Bogu, sve se dobro završilo i Raikonen je kroz cilj prošao kao drugi i potom razultat "posvetio Masi". Mali Rozberg je trku završio kako je i počeo, na četvrtom mestu, odličan peti bio je Meklarenov drugi vozač Kovalainen, a Tojotin tandem Glok–Truli je obradovao gazde šestim i osmim mestom. Sedmi je bio Dženson Baton (BronGP), što je mala uteha za tim koji je sjajno krenuo sezonu, a onda počeo da stagnira, dok su drugi, evidentno, napredovali i brže nego što se to očekivalo.

Sledeća trka je za Veliku nagradu Evrope, 23. avgusta, na stazi u Valensiji.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST