Upotreba mornarčića

"Četiri zida"; VREME 972

Žao mi je što malo ko ovde uopšte shvata poentu gej-protesta. Čak mi se čini da ni vi u "Vremenu" niste načisto s tim. Recimo, u istom ovom broju, uz LGBT rečnik, objavili ste fotografiju s gej-parade u Berlinu i time potpuno "promašili temu" (fotografija s potpisom "Ponosno..."). Doprinosite stvaranju stereotipa. Pogrešnih stereotipa.

Homoseksualci najčešće nisu napuderisani mornarčići koji viču "iju-ju". To su obični ljudi koji imaju problem s okolinom koja ih najblaže rečeno ne razume. Stoga svoje opredeljenje ne mogu da prikazuju javno, moraju da se kriju i praktično da ga se stide. Zato se osećaju ugroženima i žele da protestuju. Gej parada je protest. Borba za ljudska prava.

U zemljama u kojima je taj "problem" prevaziđen, takva parada je jedno veliko opšte zezanje. Zabava. Stoga i mornarčići. Ali, drugim danima oni izgledaju isto kao i svi ostali. Jer i jesu kao svi ostali. Jer i vole kao i svi ostali.

Dve zaljubljene osobe svoju ljubav mogu ispoljavati između četiri zida ili nasred Kalemegdana, a to jednostavno ne treba da bude naša stvar. Kao ni to da li su "golupčići" istog ili različitog pola.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST