Rubens Barikelo je pobedio u Valensiji. foto: reuters

Formula 1 >

Čovek u problemu

Pobeda "starca" Rubinja na uličnoj stazi u Valensiji samo je deo začina koji su pred finiš sezone i ostali vozači dosuli da se ukrčka čorba ovogodišnjeg šampionata

Posle fantastičnih kvalifikacija kada su vozači Meklarena Luis Hamilton i Heiki Kovalainen osvojili prva dva startna mesta i samo potvrdili da dobri rezultati nisu slučajnost, kada su iza sebe ostavili oba bolida BronGP, Barikela i Batona između kojih se uklještio Sebastijan Fetel (Red Bul), a svima pretio Kimi Raikonen kome je dugačak startni pravac bio idealan za korišćenje KERS-a, očekivalo se da takav raspored bude ključan za spektakularnost trke na izuzetno dosadnoj uličnoj stazi luke u Valensiji. Malo morgen! Dosadna trka, na kojoj se sve dešavalo u vreme svraćanja bolida u boks na promenu guma i dolivanje goriva. Bilo, ne ponovilo se. A vala i neće jer je sada već izvesno da se trka za Veliku nagradu Evrope neće voziti u Valensiji. Ćao, nema više, što bi rekao pokojni Minimaks.

Posle starta na kome je Kimi polzovao i stigao do četvrtog mesta, a Baton opet zeznuo stvar i pao na devetu poziciju, pa onda još dva-tri kruga mlitavih pokušaja vozača da kao nešto učine, sve se to razvuklo i pretvorilo u sijestu. Samo su falili sangrija, šunka i vino, pa da svi lepo dremnemo dva sata, do kraja trke. Tek tokom prvog pit stopa desilo se nekoliko zanimljivih stvari. Bronova ekipa je Barikelu obavila posao rutinski, nešto oko sedam sekundi potrošili su da promene gume i doliju gorivo, ali je dobio poklon od ekipe Meklaren koji su katastrofalno loše obavili isti posao. Bilo je komično glavinjanje sirotog mehaničara koji je nosio prednji desni točak prilikom ulaska Hamiltona u boks. Najpre je krenuo na pogrešnu stranu i to od pozadi, onda se gurao sa kolegom u pokušaju da se vrati, pa je kao da igra "lastiš" preskakao creva da stigne do "nosa" bolida – sve u svemu skoro četrnaest sekundi za pit stop! Dovoljno da Barikelo isprednjači. Pa ipak...

"Morali smo kasno da ga (Luisa) pozovemo u boks, bila je to operativna greška", rekao je posle trke šef tima Martin Vitmarš. "To ipak nije razlog što smo ispustili pobedu. Ionako nismo imali pravi trkački ritam."

Elem, Rubinjo je posle pet godina (tada je vozio Ferari), osvojio desetu pobedu u karijeri, malo je cmizdrio kad je prošao kroz cilj, pobedu posvetio povređenom drugaru i zemljaku Masi, a izjave su se uglavnom svodile na to da je "uzbuđen", oduševljen", da "zahvaljuje svima u ekipi", ma kao u emisijama "Želje i pozdravi"! Drugi je bio Luis Hamilton, koji je bez obzira na kontroverze povodom razloga za izgubljenu pobedu rekao da je "zadovoljan rezultatom".

"Nemamo za čime da žalimo, naprotiv, treba da budemo zadovoljni rezultatom koji smo postigli", izjavio je Luis. "Već sam rekao da još uvek nemamo najbolji bolid i da imamo još posla, ali dobro je da verujemo da vodeće možemo da stignemo."

Raikonen je takođe "kroz boksove" prestigao Kovalainena i nije mu na pamet padalo da juri Hamiltona jer je to bila "nemoguća misija", baš kao što ni Heiki nije hteo da se kocka sa četvrtim mestom jer je ovakav plasman vozača, a posle očajnog starta sezone prava premija za tim Meklaren. Mali Rozberg je odlično vozio, ali je peto mesto verovatno najviše što je uspeo da izvuče iz svog bolida. Baš kao i Fernando Alonso (Reno), koji je kuburio sa kočnicama, ali je ipak dogurao do šestog mesta i tri boda.

Bivši šampion Niki Lauda dobro je opaučio Džensona Batona, koji je i dalje vodeći u šampionatu, ali je u Valensiji kroz cilj prošao tek kao sedmi.

"Čovek je u problemu, mora da su mu se pomešale stvari u glavi (slobodan prevod D. R.). Ipak se nadam da će sam naći rešenje." Bivši vozač Formule Martin Brandl je zloslutniji i kaže da "bez obzira na bodovnu prednost Baton može da izgubi prvo mesto", a slično misli još jedan veteran, Dejvid Kultard. Sam Dženson se okrenuo samokritici i posle trke rekao u intervjuu za londonski "San" da je "na trci po prvi put imao odlično pripremljen bolid, a da nije uspeo iz njega da izvuče maksimum".

"Na sledećoj trci biću mnogo agresivniji. Tim traži od mene da forsiram što jače ukoliko želim da osvojim titulu", zaključio je Baton.

Poslednji bodić, onaj za osmo mesto, osvojio je Robart Kubica u, kako je objavljeno, poslednjoj sezoni fabričkog tima BMW u Formuli 1.

Katastrofalan vikend za ekipu Red Bul. Još u subotu ujutru je prolupao motor u bolidu Sebastijana Fetela pa je prosipao ulje bar na dva kilometra staze, a belim cementom kojim je brljotina potom posuta Milanče i Laza su mogli da nadzidaju bar još pola potkrovlja! Mehaničari su uspeli da zakrpe mašinu do kvalifikacija na kojima je Fetel bio četvrti, a Mark Veber tek deveti. Na samoj trci Fetelov motor je izdahnuo posle dvadesetak krugova, a Mark je kroz cilj prošao deveti. Mala je uteha Fetelu što je glavni šef Renoa Fabris Lom trku okarakterisao kao "noćnu moru", izvinio mu se "zbog nepouzdanosti motora" i dodao da "daju sve od sebe da se tako nešto ne ponovi". Cvrc!

Ipak, ovakav rezultat dosadne trke je dobar za finiš sezone jer se zakuvalo u generalnom poretku vozača pa se sprema scena za predstavu u kojoj svako svakog može da dostigne. Sledeća trka vozi se već u sledeću nedelju, za Veliku nagradu Belgije, 30. avgusta na stazi u Spa Frankošampu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST