Dugi marš protiv šarlatanstva

"Slučaj dr Rosa"; VREME 972

Pročitavši članak o "dr" Rosu još jednom sam se uverio koliko je "Vreme" daleko ispred celokupne štampe u Republici.

"Slučaj dr Roso" nije jedinstven niti je pojava karakteristična samo za Srbiju.

Ja sam hematolog i onkolog u penziji i proveo sam trideset godina lečeći pacijente obolele od raka i malignih oboljenja krvi i krvotvornih organa.

Iako je nivo lečenja u SAD, gde sam bio na praksi, daleko viši od onog koji je dostupan obolelim od raka u Srbiji, imam nekoliko nedavnih slučajeva gde su me konsultovali poznanici o najefikasnijem načinu lečenja njihovih oboljenja tako da sam upoznat sa stanjem u onkologiji u Srbiji. Takoreći dnevno moje kolege i ja smo se suočavali sa problemom nadrilekarstva i šarlatanstva. Navešću kao primer lejetril, supstancu koja se dobija iz koštica kajsija.

Izuzev činjenice da je "dr" Roso šarlatan i da je pljačkao i vodio na stranputicu obolele od raka, ogorčila me je činjenica da su mediji u Srbiji bili njegovi saučesnici i dobrim delom mu pomogli da reklamira svoj način "lečenja" raka.

Kako sprečiti "dr" Rosa i njemu slične šarlatane problem je koji se može ublažiti (ne verujem iskoreniti) zajedničkim radom mojih kolega onkologa i vaših kolega novinara.

U vreme kad je NOVAC BOG, predstoji nam duga i naporna borba.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST