Konferencija >

Kako do bolje reputacije

U Subotici je, od 15. do 17. oktobra, održana prva međunarodna konferencija na temu "Kreiranje imidža i upravljanje reputacijom", u organizaciji Društva Srbije za odnose sa javnošću i uz podršku Vlade Republike Srbije.

Na konferenciji su se okupili vodeći stručnjaci iz domena odnosa sa javnošću, koji su razmenili iskustva o veštinama komunikacije u savremenom društvu, sa posebnim naglaskom na kreiranju imidža, identiteta i reputacije u korporativnom i javnom sektoru. Konferenciju je otvorio Oliver Dulić, ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje u Vladi Republike Srbije.

U okviru skupa održana je i panel diskusija na temu "Kako do bolje reputacije Srbije", u kojoj su učestvovali: Sonja Liht, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Srđan Šaper, direktor McCann Ericksona Beograd, Goran Ješić, predsednik Opštine Inđija, i Andrea Brbaklić, direktor Sektora komunikacija Erste banke. Panel diskusiju je moderirao Miloš Đajić, predsednik Upravnog odbora Društva Srbije za odnose sa javnošću.

Otvarajući diskusiju o načinima poboljšanja reputacije Srbije, Sonja Liht je istakla važnost uloge svakog pojedinca i neophodnost promišljanja šta svaka izjava i individualni čin mogu da izmene na tom polju, što će stvoriti više mogućnosti da i male građanske inicijative pridobiju veću pažnju javnosti. Srđan Šaper, direktor McCann Ericksona Beograd, smatra da Srbija ima velike šanse da prebrodi probleme sa kojima se suočava i ponudi konkretna rešenja, budući da ima najviše izbalansiranih građanskih inicijativa od svih zemalja u regionu. Međutim, Šaper je naveo da ne možemo imati dobru reputaciju u svetu ako je nema i u samoj zemlji, a to se postiže ličnim primerom i dugoročnim akcijama.

Goran Ješić, predsednik Opštine Inđija, istakao je da naš cilj predstavlja brži tempo evropskih integracija i bolji kvalitet života građana, posebno na lokalnom nivou. Ješić je naveo da na nivou političkih elita postoji jasna percepcija o tome šta bi Srbija trebalo da bude, ali da je neophodno napraviti dobar proizvod u javnom sektoru u Srbiji, a to su reforme i povoljna klima za privlačenje stranih investicija. Andrea Brbaklić, direktor Sektora komunikacija Erste banke, uverena je da bi sami građani Srbije prenošenjem pozitivnih poruka trebalo da budu najbolji promoteri svoje zemlje u inostranstvu. Ugled Srbije bi trebalo unaprediti na neutralan način objedinjenim delovanjem u okviru partnerstva između poslovnog, javnog i civilnog sektora, kako bi se ostvario opšti interes. Brbaklićeva je napomenula da prvo treba stvoriti osnovu za brendiranje a posebno je istakla važnost izgradnje dugoročnog ugleda konkretnim delima.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST