windows 7

Novi operativni sistem >

Šest stvari koje bi trebalo da znate o Windowsu 7

U Srbiji i svetu prošle nedelje pušten je u prodaju novi operativni sistem Windows 7. Prvo smo ga detaljno isprobali, a onda saslušali šta o njemu ima da kaže Microsoft, a šta IT eksperti i korisnici. Odabrali smo nekoliko najvažnijih stvari koje morate da znate o novom Microsoftovom čedu

Brzina

Lakoća i brzina rada Windowsa 7 može se uporediti sa u svetu još uvek najomiljenijim Windowsom XP. U odnosu na Vistu – koju mnogi pokušavaju da zaborave jer se od "fancy" i potpuno drugačijeg operativnog sistema sa jedva nekoliko mana, čak i uz milion dorada, pretvorila u komplikovanog i sporog daveža – ovaj novi Windows radi neke proste i bazične stvari koje su nam nedostajale: brzo "diže" sistem, brzo gasi kompjuter i ume da momentalno izađe iz "sleepa". Osim toga, drugačiji način korišćenja memorije računara (uvek zauzima sve raspoložive resurse, iako mu možda ne trebaju) omogućio mu je da brže obavlja zadate operacije, ali tako da ne ometa druge procese koji se paralelno dešavaju.

Zahtevnost

SRBIJA U WINDOWS 7: Fotografije naših autora u lokalnoj verziji

Pre tri godine, kada je lansiran prethodni operativni sistem Windows Vista, za njegovo instaliranje bio je potreban računar daleko boljih performansi od prosečnog računara u Srbiji, s tim što su se i ti računari "zadovoljavajućih" karakteristika mučili s Vistom. Danas nam možda procesor koji radi na 1 GHz i 1 GB RAM-a zvuči smešno, ali pre tri godine većina ljudi morala je da kupi novu konfiguraciju da bi imali Vistu. Iste zahteve (1 GB RAM, 1 Ghz procesor) ima i Windows 7, samo što su to danas "low cost" računari i što je sada u prodavnicama teško naći kompjuter sa manje od 1 GB RAM-a, a da ne pominjemo procesor.

Šta još

Windows 7, kažu u lokalnoj kancelariji kompanije Microsoft, štedi bateriju laptopa, uglavnom zato što se (ako mu dozvolite) ekran brzo zatamni pošto se odmaknete od njega i tako štedi energiju (poznato je da su ekrani najveći potrošači). Podaci koji su na hard diskovima računara indeksiraju se u "slobodno vreme", a ne kad je računar zauzet i zato indeksiranje ne koči rad, a pretraga podataka je brza. U Windows 7 ubačeno je nekoliko detalja koji pokazuju da se Microsoft prvi put posle dosta vremena bavio željama korisnika. Na primer, možda jeste sitnica, ali da biste ugasili računar, više ne morate da idete na Start, pa na Turn Off Computer, pa opet na Turn Off, već za gašenje postoji jedno dugme. Grafika novog operativnog sistema je pomalo retro, nekakva mešavina XP stila i momenata koji liče na Vistu, poput transparentnih prozora. Mogućnosti personalizacije PC-ja su ogromne, od izgleda do toga da možete da "objasnite" računaru koliko ste napredan korisnik, i da u nekim situacijama zaista ne mora da vas maltretira, kao što je to tvrdoglavo radila Vista.

Da li mi treba

Dakle, kupovina Windowsa 7, za razliku od Viste, ne mora nužno da ide uz nov kompjuter, ali stručnjaci ocenjuju da će on odigrati veliku ulogu u pokretanju IT sektora koji je u poslednjih godinu i po dana, kao i drugi, pretrpeo veliku krizu. Taj zamah se već vidi jer su najpre proizvođači hardvera i softvera prilagođavali svoje proizvode Windowsu 7, a onda su od prošle nedelje i svetske, ali i srpske radnje dale ogromne popuste na prodaju kompjutera sa ovim operativnim sistemom.

Šta ćete da dobijete sa Windowsom 7? Teško je naći stručnjaka koji će vam danas preporučiti da kupite nov računar sa Vistom, a ne sa Windowsom 7. Za početak, ovaj drugi je brži, bolji i bolje prilagođen hardveru i softveru koji će biti u opticaju narednih nekoliko godina, a na njemu uglavnom rade i "praistorijski" komadi softvera za koji im u Visti nije bilo pomoći.

Da li postoji razlog da na starom računaru sa Vistom instalirate Windows 7? Ta nadogradnja operativnog sistema nije besplatna, a da li vam treba, zavisi od toga kako se slažete sa Vistom.

Da li treba XP da zamenite Windowsom 7? Ne nužno, svi znamo da XP imate zato što je dobar. Međutim, Windows 7 će na iole novijim računarima ukupno gledano raditi brže, on ima lepšu grafiku, moderan je, udobniji za korišćenje i mnogo intuitivniji. Prelazak na Windows 7 sa XP-a ili Viste je bezbolan – i jednim i drugim korisnicima izgledaće poznato, ali bolje.

Kako je i zašto napravljen

Kako je objašnjeno na lokalnoj promociji Windowsa 7 za novinare, pre nego što se bacio na pravljenje operativnog sistema, Microsoft se ovog puta dobro raspitao kod svojih korisnika šta žele od novog Windowsa. Priznali su i da su sa Vistom "želeli da promene standard, a da pri tome ne pitaju korisnike šta zaista žele". A kada su ih pitali, ovi su rekli "Želim da radi". I tako je nastao. Prodaja Microsoftovih operativnih sistema poslednjih nekoliko godina od kada se pojavila Vista nije išla previše dobro, a kompanija je veoma glasno kritikovana, što je sigurno bila dobra motivacija da se ovog puta napravi prava stvar.

Šta govore stručnjaci, kupci i Microsoft

Popularni američki magazin "PC World" najpre tvrdi da je Windows 7 gotovo bez mane, ali zaključuje da je "skromna, ali potpuno praktična nadogradnja koju ste čekali – s manama i svim ostalim". "Wall Street Journal" piše da je Windows 7 "veoma dobar i svestran operativni sistem, koji treba da pomogne Microsoftu da sahrani sećanja na Vistu i usreći korisnike personalnih računara". I drugi cenjeni IT časopisi, kao i ozbiljniji magazini i dnevna štampa, jednako hvale Windows 7, a retki su oni koji su mu pronašli neku konkretnu manu. Rojters, međutim, podseća da je baš kao sada Windows 7, i Vista takođe dobila dobre ocene pred lansiranje, da su analitičari hvalili njen vizuelni dizajn, a da su na kraju baš hvaljene stvari postale najveće mane.

"PC World" još piše da je u Velikoj Britaniji pretprodaja Windowsa 7 pretekla Harija Potera. Dan pred lansiranje, Amazon je objavio da je novi operativni sistem postao najbolje prodavan proizvod u pretprodaji svih vremena. Mada precizne brojke nisu iznete, dovoljna je informacija da je u ovoj zemlji za prvih osam časova od početka pretprodaje, 15. jula, prodato više kopija nego Viste za kompletan period pretprodaje koji je trajao nekoliko meseci. Tome su, naravno, doprineli i ogromni Microsoftovi popusti. U poslednja tri meseca, jedini proizvod koji je prodat na Amazonu u više kopija od Windowsa 7 jesu romani Dena Brauna.

Microsofta ovih dana ima svuda, a teško je ne steći utisak da je kompanija ponosna na svoj novi proizvod. Toliko, da ga na svom sajtu reklamiraju komentarima sa Twittera u kojima se hvali Windows 7. Osim toga, računaju i na profit ostvaren što pretprodajom onima koji žele da upgradeuju svoj sistem sa Viste na Windows 7, što kroz prodaju uz nove računare. Velika preduzeća, ona koja kupuju na hiljade kopija, još malo će da se strpe. O kupovini Windowsa 7 presudiće nešto kasnije, kad sve čuju i detaljno izvagaju.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST