KO JE KOGA IZABRAO: Džon Smit, GM-ov pregovarač sa Opelom

Detroit >

Spinovanje auto-industrije

Ne obraćajte mnogo pažnju na kukanje iz Nemačke zbog odluke Dženeral motorsa jer, na kraju krajeva, to održava njihovu Opel GmgH jedinicu. Zato što je podsticaj iz Evropske unije od Holanđana, Belgijanaca i Britanaca omogućio nemačkoj vladi da dâ novom bordu direktora GM-a šansu za izvlačenje kada im to zatreba. To govori mnogo o upravi kompanije pod rukovodstvom Eda Vitakera, kao i o nemačkoj osobini da monitra igru sa Opelom i da okrivi druge – na primer Amerikance, ako se stvar raspadne.

U stvari, spoljni direktori optuženi za prekomorsko postbankrotstvo voljni su da menjaju svest kolektiva u promenjenim uslovima. Šta je sa starim rukovodstvom? Spremni su da se drže originalne odluke, da postavljaju sporna pitanja i provedu još par godina u poricanju svega što se desilo. Debakl sa Fijatom SpA, vredan dve milijarde dolara, pada mi na pamet, kao i akvizicija Hamera, investicija u Saturn, kao i maskarada sa Pontijakom.

Sve je to prošlost. Ali kao što svaki pametan poznavalac istorije zna, prošlost često svoje utemeljenje nalazi u sadašnjosti i budućnosti. U slučaju Opela, postoje jasni dokazi da je rukovodstvo GM-a spremno da se prilagodi promeni okolnosti, bilo da su one finansijske, političke ili strateške, što je u slučaju te kompanije odlično. GM-ovi direktori su prošlog ponedeljka intenzivno raspravljali o budućnosti Opela, a sutradan su glasali o zadržavanju auto-proizvođača iz Nemačke. Nekoliko ljudi je ovu diskusiju opisivalo kao "veoma aktivnu" debatu među nekolicinom direktora, među kojima su većina novi u odboru. Saopštenje upravnog odbora kompanije govori još nešto: spremni su da zadrže Opel, restrukturiraju ga i uklope u globalnu GM mrežu. Osim toga, odluka novog odbora je potvrda poverenja i sposobnosti da završe posao.

Zauvek? Ne. Za sada? Da, s tim što postojeća uprava može da očekuje postbankrotsvo u uslovima neizvesne ekonomske situacije i nestabilnog tržišta automobila. Ništa nije zauvek. "Uslovi su se promenili, ali mi znamo da možemo to da uradimo. Sada to možemo da uradimo", rekao mi je jedan neimenovan ali pouzdan izvor. Danas, stariji članovi uprave GM-a očekuju da će se prevazići planirano restrukturiranje Opela, a proizvođači automobila očekuju da će trošiti manje novca. U danima koji dolaze, predstavnici GM-a uskladiće svoje planove sa planovima evropskih vlasti, uključujući Nemačku, Španiju, Poljsku, Austriju i Veliku Britaniju.

Nije stvar u tome šta su Nemci tačno želeli, već kako su doprineli da se postigne dobar ishod upornim nastojanjem da zavrte priču.

Denijel Hjuvs


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST