Koncert – Diana Krall, 21. XI 2009, Sava centar, Beograd >

Na srebrnoj tacni

Odlična pijanistkinja i pevačica, pažljivim izborom saradnika i repertoara, u vrhunskoj produkciji ponudila je mlađoj i široj publici džez na srebrnoj tacni: glatko i pitko, ubedljivo prvoklasno, zavodljivo romantizovano, elegantno i seksi

Tamo gde plavušama priznaju pobedu (nad Mujom & Hasom) samo u vicevima, uspeh jedne ovakvog izgleda mogu da ‘objasne’ isključivo time što je ljubavnica velikog gazde, majka tajnog tajkunovog deteta, zgodan paravan šefovih monopola i slično. Ali, Kanađanka Dajana Krol (Diana Krall, r. ‘64) nije odavle, i u proteklih desetak sezona postala je vodeća ženska zvezda džeza, sa značajnim uplivom i u pop-tržište. Odlična pijanistkinja i pevačica, pažljivim izborom saradnika i repertoara, u vrhunskoj produkciji ponudila je mlađoj i široj publici džez na srebrnoj tacni: glatko i pitko, ubedljivo prvoklasno, zavodljivo romantizovano, elegantno i seksi kao što retko nalazimo i kod pop/rok zvezda. Onda nikakvo čudo da njeni albumi, posebno otkad su s prestižnom/istorijskom etiketom ‘Verve’ (When I Look In Your Eyes ‘99, The Look Of Love 2001, The Girl In The Other Room 2004, From This Moment On 2006. – kod nas donedavno dostupni kroz Universal-Multimedia), ‘probijaju’ i top-liste gde džeza nikad bilo nije. Nagrada je već dobila toliko da će je možda pozvati i na Beogradski džez festival, a otkad je svoju vezu s britanskim, nekad novotalasnim velikanom Elvisom Kostelom (Elvis Costello) krunisala brakom i blizancima, teško da je ostalo išta za čim žudi. Tako da opušteno, šarmantno radi to što voli i u čemu je najbolja; kao što vam je "Vreme" (br. 919.) i predstavilo leta 2008.

Na svetskoj turneji kojom promoviše svoj proletošnji CD Quiet Nights (Verve) i po tzv. tranzicionim zemljama, gđa Krol napunila je i beogradski Sava centar, s ulaznicama do plafona cena (3-5.000d.). Iako bar studijski sve češće radi s orkestrima, imali smo zadovoljstvo da ovde nastupa u svom kvartetu – značajno ne samo jer je to postava bliska jednom od njenih glavnih uzora (kome je posvetila treći album, All For You: A Dedication to the Nat King Cole Trio, ‘96, Impulse!), nego i jer je D. Krol pre svega muzičar(ka). Prvenstveno pijanistica, naknadno otkrivena (kao i N.K. Kol) i od svojih džez-mentora ubeđena da javno i peva, svirački jedva da se izdvajala iz četvorke gde je briljirao njen dugogodišnji gitarista Entoni Vilson (Anthony Wilson). Nije imala bitno duže solaže čak ni od odlične, akustične ritam-sekcije, pa je delu pristunih novajlija i zasmetalo što ne ‘iskače’ kako se od zvezda očekuje.

SUPTILNO: Mladolika Kanađanka započela je koncert ukazujući na svoje uticaje: prvo Pegi Li (Peggy Lee), kojoj bar malo duguje valjda svaka pametna plavuša na sceni, pa nezaboravni strajd (engl. stride) klavirista/pevač i zabavljač Fets Voler (Fats Waller), s čijim se radom masivne levice doduše pomučila. Spontana i duhovita Dajana besprekorno je šetala kroz standarde (Fly Me To The Moon, Cheek To Cheek), s onim gotovo ne džezerski svetlim svingom i stilom kakav ponekad iskažu i vrhunski kantri izvođači, npr. njena vokalna mentorka Rouzmeri Kluni (Rosemary Clooney). Ipak neki od najupečatljivijih trenutaka večeri zgusnuli su se u balade, kao brodvejsku I’ve Grown Accustomed To His Face (posvećenu suprugu,...koji kod kuće pazi klince i kuva,...jer prodaje manje svojih rokerskih izdanja nego ona džez?) ili soul Walk On By, gde diva briljira prateći se samo dirkama, dok bi se bend eventualno priključio u završnici, suptilno.

Kontralto Dajane Krol opet je došao do vrhunskog izražaja u Žobimovoj (Jobim) Quiet Nights/Corcovado, retkoj verziji ove nebrojeno puta obrađivane bosa nove koja tu pesmu povlači s plaže i seli na sever, čak ka pacifičkoj, zapadnoj obali Kanade gde je Dajanino rodno ostrvo Vankuver. Kul, doslovno, ne gubeći ni trunku lepote pod difuznim svetlom sivog svoda. Drugim rečima, gđa Krol ni svoj "brazilski album" nije napravila kao sada već često opšte mesto komercijalnih karijera, i to je na bis potvrdila i verzija Boy From Ipanema. A do bisa je doslovno proletelo sat i po odličnog muziciranja, ljudima iza mene kod odjave se – pre nego su pogledali na sat – otelo: "Pa ovo je tako kratak koncert..."

Za najprobirljivije, Dajana Krol i njen mali sastav izvanredno su obradili Jockey Full Of Bourbon Toma Uejtsa (Tom Waits), kao da je on nastavio napuštenom stazom ka džezu, i divnu baladu A Case Of You Džoni Mičel (Joni Mitchell), visoko cenjene kantautorke takođe naklonjene ovoj vrsti muzike. Tako su ovacije zaslužili – i dobili – i od onih koji to najređe pokažu.

A Beograd je u svega nekoliko godina doživeo koncerte sve tri u džezu važne Dajane: Šur (Diane Schuur), Rivs (Dianne Reeves) i Krol.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST