Radionica >

Umetnost za integraciju

Organizacija "Zajedno zajedno" napravila je 15. decembra prezentaciju rezultata projekta "Naše ruke stvaralačke" i projekta "Ovo je za nas". Projekti su sprovedeni u Kancelariji za mlade GO Novi Beograd sa grupom romske dece iz novobeogradskih, neformalnih naselja, koja potiču iz porodica interno raseljenih sa Kosova.

Na projektu "Ovo je za nas" radila je radioničarka Marija Urošević, a radionice su osmišljene tako da se kroz njih pruži psihosocijalna podrška kako bi kroz podsticanje komunikacije i izražavanja osećanja podigli samopouzdanje i olakšali integraciju romske dece.

Profesorka Neda Smolović vodila je radionice projekta "Naše ruke stvaralačke", koje su se bazirale na likovnom radu kao i osposobljavanju dece u osmišljavanju i pravljenju nakita. Radionice su se odvijale u relaksiranoj atmosferi, koja je pružila deci osećanje sigurnosti, omogućila ispoljavanje emocija i samoisticanje, bez opterećenja ishodom, gde deca mogu slobodnije da misle i rade.

Organizaciju "Zajedno zajedno" su osnovale nezaposlene žene različitih profila sa željom da kroz saradnju sa domaćim i stranim fondacijama i korporativnim sektorom upotrebe svoje znanje i iskustvo u pružanju pomoći i podrške pojedincima i grupama u cilju podizanja njihovih kapaciteta.

Za dve i po godine kontinuiranog rada kroz 13 različitih, mahom obrazovnih i psiho-socijalnih programa "Zajedno zajedno" je podržalo i osnažilo više desetina starijih osoba, preko stotinu interno raseljene dece RAE zajednice (Romi, Aškalije i Egipćani), kao i više od 300 žena različite dobi i etničke pripadnosti u ostvarivanju njihovih prava i uspešnijoj socijalizaciji u lokalnoj zajednici.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST