foto: s. mirić / blic

Lokalni izbori >

Za evropske Odžake

Pobeda Demokratske stranke (DS), visoka izlaznost i skupa kampanja – glavni su utisci vandrednih lokalnih izbora održanih u Odžacima. Posle osamnaest godina "vladavine" u ovoj vojvođanskoj opštini, Srpska radikalna stranka (SRS) je spala na 9,9 odsto glasova i tri mandata.

Koalicija "Za evropske Odžake – Boris Tadić", okupljena oko DS-a (LDP, SPO, DZVM, DHSS), osvojila je 34,6 odsto glasova i deset mandata, što znači da je blizu 7000 Odžačana na glasačkom listiću zaokružilo tu opciju. Bojan Pajtić je ovaj rezultat nazvao istorijskom pobedom DS-a. Na drugom mestu je Srpska napredna stranka (SNS) sa sedam mandata i 22 odsto biračkog tela. Sledi Koalicija "SPS-PUPS-JS Ivica Dačić" i radikali sa po tri mandata. Dva odbornika imaće Demokratska stranka Srbije (DSS), a po jedno mesto zauzeće G17 plus i Demokratska stranka Roma. Vlast će formirati DS, SPS, G17 plus i Demokratska stranka Roma koje imaju 15 od ukupno 27 odborničkih mesta.

Po prvim reakcijama reklo bi se da su u Demokratskoj stranci oduševljeni, u ostalim partijama zadovoljni, a jedini ožalošćeni je SRS.

Skupština Odžaka ne radi duže od godinu dana, a Vlada Srbije uvela je privremene mere početkom septembra prošle godine. Do blokade skupštine je došlo kada su socijalisti odlučili da napuste koaliciju sa SRS-om.

Kampanja je bila žestoka. Delile su se kese sa uljem, šećerom, kobasicama i krompirom. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je tri dana pre izbora uručio pripadnicima policijske stanice u Odžacima vatrogasno vozilo vredno 200.000 evra. Bojan Pajtić je, na primer, potpisao protokol o izgradnji dve eko-česme u Odžacima.

Većina stranaka se utrkivala sa poklonima, a u štabu Narodne partije Maje Gojković (nisu prešli cenzus) tvrde da je neko kupovao glasove, a da je cena navodno bila 3000 dinara. I u ostalim opozicionim partijama čulo se da je bilo podmićivanja i trgovine glasovima. A da po onom rimskom receptu o hlebu i igrama, ne ostane samo na hlebu, pobrinuli su se razni muzičari.

Kako piše dnevni list "Blic", "posle napornog izbornog dana u kome su u svim strankama najveći teret poneli mladi, u sportsko-poslovnom centru održan je koncert Električnog orgazma i orkestra "Bobana Markovića". Ulaznica za ovaj koncert bio je "svetleći prst" sa glasanja.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST