Likovni konkurs >

Ostavite cigarete

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv duvanskog dima, 31. januara, Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici organizovao je likovni konkurs na temu – štetnost duvanskog dima. Prvu nagradu osvojila je Jovana Ilić, a drugo mesto su podelile Marija Erdelji i Laura Limburger. Devetnaest radova svih osam učesnika konkursa biće izloženi u holu Instituta narednih mesec dana u okviru projekta "Humanizacija instituta", čiji je cilj stvaranje edukativnog, humanijeg i prijatnijeg okruženja za pacijente.

"Pušenje je jedan od glavnih uzroka oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti i zato je odustajanje od te štetne navike prvi korak u očuvanju zdravog srca. Odgovornim ponašanjem prema svom zdravlju svaki pojedinac može pomoći u zajedničkim naporima na prevenciji bolesti srca i krvotoka, kao i drugih teških oboljenja. Podizanje svesti u javnosti o rizicima oboljevanja i zdravim načinima života jedan je od vrlo važnih zadataka kardiovaskularnog Instituta u Kamenici, koji pridaje poseban značaj prevenciji", rekla je prof. dr Nada Čemerlić-Ađić, direktorka IKVBV-a na otvaranju izložbe radova.

Ostavljanje cigareta preduslov je za očuvanje zdravog srca i krvotoka, a ako se ima u vidu da od kardiovaskularnih bolesti godišnje umire više od 60 odsto građana Srbije, mobilizacija celokupnog društva u borbi protiv

duvanskog dima nameće se kao prioritet. U Srbiji je skoro dve trećine to jest 61,7 odsto odraslih stanovnika izloženo duvanskom dimu kod kuće, 44,5 odsto na poslu, a 77 odsto mladih uzrasta između 13 i 15 godina živi sa nekim ko u njihovom prisustvu puši.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST