foto: m. milenković

Politika, budžet i stanovi >

Malo skromnosti

U utorak popodne, pred slanje ovog broja "Vremena" u štampu, šuškalo se o ostavci ambasadorke Srbije pri Unesku Zorice Tomić. Vest da država Srbija na njen stan u Parizu mesečno izdvaja 7000 evra šokirala je najveći deo građana Srbije, dok su drugi posle proračuna i procena zaključili da to baš i nije skupo, bar kada je reč o Parizu, i o toj kvadraturi. Opet, prema informacijama iz okolnih zemalja, Srbija izdvaja mnogo više novca na svoje aktivnosti vezane za Unesko

Posle mnogo nagađanja kako je Tomićka u septembru prošle godine uopšte došla na taj položaj (da li preko školskog drugara i predsednika Srbije Borisa Tadića ili sopstvenim zaslugama), da li je bilo potrebno mnogo ubeđivanja i urgiranja da joj odobre toliku sumu za stan, i šta je ambasadorka od tada uradila za Srbiju, reakcija je stigla čak i iz predsedničkog kabineta u kom tvrde da predsednik nema nikakve veze sa stanom i da slučaj treba ispitati.

U Ministarstvu spoljnih poslova na novinarska pitanja odgovorili su detaljno: stan od 7000 evra je zapravo službena rezidencija, u celosti opremljena i koristi se u svrhe redovnih diplomatskih aktivnosti koje podrazumevaju prijeme, organizaciju različitih skupova, večera i sl. Tih 7000 evra pokriva, osim stana i nameštaja, i troškove u vezi sa uslugama za sve stanare zgrade (održavanje lifta, zajedničke troškove, troškove vode, centralnog grejanja i dr.).

Osim toga, saznalo se i da je iz budžeta za prošlu godinu, za troškove zakupa i održavanja diplomatskih objekata izdvojeno oko 7.000.000 evra.

Politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Borko Stefanović objasnio je da je započeta revizija svih dosadašnjih zakupa i troškova diplomatsko-konzularne mreže u inostranstvu, uključujući i ovaj stan u Parizu.

"Ono što je činjenica jeste da se u ovom slučaju sve uradilo po propisima, mada to ne znači da će ova situacija ostati. Jer, kao što sam rekao, Ministarstvo će da proceni opravdanost svih troškova, ne govorim o nekom posebnom, već o svim, pa će doneti i odgovarajuće zaključke", objasnio je Stefanović.

Vatroslav Vekarić, član Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova Srbije rekao je za "Večernje novosti" da je "doza skromnosti poželjna", ali da se mora paziti i da "prostorije potrebne našoj diplomatiji imaju zadovoljavajući nivo". Svuda gde se može uštedeti neki dinar to treba da se uradi.

Vesna Pešić, član skupštinskog Odbora za inostrane poslove i nekadašnja ambasadorka u Meksiku, tvrdi da iz ličnog iskustva zna da su "ambasadori skupi", ali nju "više zabrinjava argumentacija koja kaže da je našoj ambasadorki potreban stan za prijeme. Kakve prijeme? Fondovi za reprezentacije su mali, a Srbija je mala zemlja, na čije prijeme retko, ili nikako, dolaze važne ličnosti", rekla je Vesna Pešić.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST