Pristalice. foto: dragan todorović

Skup opozicije na Mestu gde je udaren Velja Ilić >

Važan je prvi milion

Aktivisti prisutnih stranaka, mirno, kulturno i dostojanstveno, sve sa zastave i buketi zastava balona plus veliki zastava portret Onog što udaren, školski i srpski napredno demonstrirali kako se potpisuje peticija za vanredne izbore

Prošle nedelje je napravljen kratak i historijski dogovor SNS-a, što je Srpska napredna stranka, i NS-a, što je ta Nova Srbija, da se zajednički, kako rek’o SNS Vučić, suprotstave bahatim, oholim i osionim vlastima. U to ime, na Mestu gde je udaren Velja Ilić, zakazan skup kojim će pokazati da žele promene, i kojom prilikom će organizovati prikupljanje potpisa za raspisivanje vanrednih izbora, gde će brojne javne ličnosti doći da potpišu peticiju. Žensko iz te Nove Srbije reklo da je talas promena u Srbiji nezaustavljiv, te da će to sprovesti do kraja.

OKUPLJANJE: Zastave,...

PROĐE MILJENKO: Dakle, ponedeljak što proš’o, tačno 22. februar, Knez Mihailova, tačno i kako najavljeno "Kod Servantesa". Samo što nije to podne, nekoliko štandova, tezgi SNS-a sa porukom "Najbolji idu napred", isto toliko i ponude od Nove Srbije. Aktivisti već povadili dopola popunjene formulare za potpisivanje peticije, ali ima tu još posla i organizacionih nedoumica, gde staviti propagandni materijal, ko će prvi da se lati pripremljene olovke, ko prvi prepozna kandidata za potpisivanje. Dok se to konsolidovalo, reporter uzme ‘oda, do muzičke knjižare "Platoa" ozvučenje i bubnjaridobošari sa instrumenti u zastave SNS-a, niže, kod Filozofskog, velika mreža kifla puna baloni u boje zastave. Čika Ljubinom su nailazile grupice, napred jedno sa sveskom, za njim njom jedno sa zastavom, nekoliko aktivista sa buketima balon zastava. Duž ulice raspoređeni dežurni, redom od usta do usta odaslaše poruku, Javi kad krenu.

‘Vamo, u Knez Mihailovoj, stade da se puni, zastave SNS-a, zastave Nove Srbije, čak od Mladenovca, javi se i jedan golem grafika portret samog Velje Ilića, jedan sa majicom sa likom samog Tome Nikolića uze oštro korača i svuda stiže, javiše se bubnjaridobošari, reporter stade čulji uši, u’vati dvojicu u taj razgovor na napredne i srpske teme. Jedan uz’o veli, zar ne vidi, sad će traže reviziju granica, a nama ništa ne vraćaju, sve ‘oće, ‘oće Šid, ono preko Dunava, gde ona pivara ‘oće, drugi ga dopuni, je l’ Apatin, jeste, Apatin.

...lideri (T. Nikolić, V. Ilić), pristalice (gore)...

Sa razglasa bi Pada, pada, pada, pada/ Šta to pada, pada Vlada, onaj sa zastavom Nove Srbije iz Mladenovca staje pred svaku kameru, iz Čika Ljubine je pristizalo, sa fascikla predvodnicima, još ti’ zastava i grozdova balona, mimoiđe ih, bez da ga notiraju u prisutne javne ličnosti, pisac Miljenko Jergović, jopet se javiše bubnjaridobošari, uzeše zastava balonima kite one štandove za potpisivanje, jedan baš evropski poteže iz ukrasne kese rakiju u nekoj brendi flaši, posluži drugare, otresoše glavama, flašu evropski vratiše u ukrasnu kesu.

Jedna grupica na svoju ruku uze vežba to potpisivanje, onaj sa spiskom uz’o tradicionalnu na otvaranje ličnu kartu, pa pita, A koji ti je matični broj, kad se sve uskomeša i napredno izvi vratove, eto ti Veljine poslanice Aleksandre Janković, ko nova i sva napredno crvena, baš od čizme pa do te minđuše, još se to uskomeša, ali bez to izvijanje, pojavi se napredno visok i sami Vučić, sagleda stvar, javi se Aleksandri, upade u one štandove, tu ga savataše i uzeše saginjavaju u pozdrave i poljupce, ovaj opet uze bude visok, sve krenu za njim, jedva održaše disciplinu, red i poredak. Do Svu u to napredno i novo crveno poslanicu Aleksandru, koja pušaše jednu tanku i bijelu cigareticu, stade Onaj i DSS Šormaz, napred stupi Onaj sa zastavu Nova Srbija Mladenovac, svi stadoše pitaju, A sa koje će strane, od Filozofskog doneše onu veliku kiflu sa baloni u boje zastave, pred fotoreporterima i snimateljima, koji se popeli na žardinjeru, bi upriličeno s nogu potpisivanje peticije, sve bi redno, Imaš ličnu kartu, Imam ličnu kartu, Jesi li za vanredne izbore, Još pitaš, onaj što pita proveri sliku, još i sve što treba, fotoaparati su škljocali, kamere tražile ugao, pade potpis. Primače se jedna sa veliki krst na jake ženske grudi, upita onog što potpisiva, gde on na sastanak, ovaj preču, i ova sa krstom poteže ličnu kartu, ima i ona potpiše, dvaput, više puta, što su je za džaba potezali.

...sendviči na kraju

MUŠTULUK: Prođe 12 sati, prođe to Tačno u podne, jedna grupica odložila zastave na zemlju, spustili i cveće balone, povadili celofan sendviče, samo mandže, jedan što još nije gladan poteg’o Naše novine, ne govori, samo pokaziva prstom naslovnu stranu, Gladuje milion građana, preko onaj razglas pustiše neku novu umetnost, La bamba, Tadića banda/ sve postalo krađa...krupan, biće važan aktivista, stade bubnjarimadobošarima deli zadatke, kad najavi Tomu, da lupaju i prave buku, a može i kad bude Velja... Reporter ‘uvati još ti’ veliki’ razgovora, jedan uz’o sve pita, ‘Oće li dolaziti, a drugi da mu odgovara, Srbo, ti si ovde doveden da praviš gužvu, i ćuti.

Kad jedan od ove dvojice uze muštuluk, prvi opazi Velju i Onog telohranitelja što ne može da ga izmeri ni vaga što govori Jevtu, eto ti napred naprednog Tome Nikolića, do njega ko novog Velimira Ilića, sa onaj Jevto prođoše masu k’o kroz sir. Sve to plus DSS Nenad Popović stade na oplatu česme, skoro na Mesto gde je udaren Velja Ilić. Javi se Onaj mnogo krupan i važan aktivista, sve obavesti da skupili nekoliko stotina hiljada potpisa, da su ih podržale brojne i mnoge javne ličnosti, nabroja, Mrkela Mitar, braća Peruničić, glumac Borivoje koga još nije Kandić, pevačica Cakana. Onda Onaj mnogo krupan i važan aktivista zatraži minut buke da pokažu koliko ih ima, javiše se bubnjaridobošari, u aplauz krenu napredni Toma, pridruži se ko nov Velja.

Šta onda bi, Onaj krupan i mnogo važan aktivista najavi gospodina Velimira Ilića, gospodin Velimir, u svoj crni kaput, tu crvenocrnu kravatu, desnom uze mikrofon, svima nazva boga, i ko nov nastavi sve iz glave u koju mučki udaren, Želim da se zahvalim svim građanima koji su me podržali kad je bio onaj incident, znate o čemu se radi, onaj Markićević obrisa suze, Toma je napredno gled’o u nebesa, ali Velja je drž’o izlaganja nit, Kada je jedan režim koji je nesposoban da bilo šta uradi napravio incident da bi pokrio svoje afere... Želim da se zahvalim svima koji ste me podržali, hvala puno i do sledećeg viđenja, i evo, najavljujem našeg prijatelja Tomu Nikolića, koji me je podržao od prvog momenta, Tomo, hvala Ti za sve. Toma napredno prihvati mikrofon levom, Mi smo protiv kriminala, protiv korupcije, siromaštva, bede, bezakonja, a što to znači da smo i protiv Vlade, za to je kriva Vlada, Vlada koja misli da je bogom dana i koja ne sluša šta narod govori, kojoj je svejedno koliko građana javno kaže da želi izbore, mi smo vrlo blizu tog miliona glasova, a znate kako se kaže, Najteže je sakupiti prvi milion, posle toga će sve biti lakše... zatraži još jedared buku i aplauze, bi još jedared ta buka sa aplauzi, Velja napredno i ko nov čestita Tomi, čestita i Toma Velji, ni DSS Popović ne bio ravnodušan, poljubi Velju, Markićević već nije mog’o savlada silne emocije, Onaj mnogo krupan i mnogo važan aktivista uze sve odjavi, Hvala vam što ste pokazali koliko vam je stalo do promena, na fin, kulturan i dostojanstven način.

Sve to po planu i programu, uz odvrnutu himnu Pada, pada, pada Vlada, uze da se povlači Čika Ljubinom, Tomi se nađe Brana Crnčević, Velji je ko nov drž’o leđa Onaj Jocić iz Puteva Srbije za koga se govorilo da optužen za proneveru samo 200 miliona evra. I u Knez Mihailovoj uz’o bude razlaz, odneše onu balon kiflu, ko do’vatio zastavu, ko buket zastava balona, samo čuješ, Gde su naši, samo čuješ, E, jesmo im pokazali, jedino u crveno i van taj protokol poslanica sa od zada vezane crvene čizme Janković udarila u samostalnu šetnju i lične razgovore, to ne bilo i ne bejaše nezapaženo, jedan napredni i u prolazu rmpalija ko da s obe ruke dade kompliment, J...š Vladu, da je meni nešto ‘vako.

A posle svega, u prostorije Napredne i srpske stranke bilo da Toma napredno rek’o da ove tri stranke predstavljaju snagu od koje očekuje da posle sledećih izbora vode Srbiju. Ko novi Velja dopunio da su čvrsto zajedno, prisutni DSS Popović, da je predsednik Koštunica odlučio da on, kao potpredsednik, ispred DSS-a prisustvuje i podrži našeg druga Velimira Ilića.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST