<< VESTI | | 07.03.2010 22:18


 

Dejvis kup: Srbija u četvrtfinalu

Novak Đokovic pobedio Džona Isnera u pet setova i doneo željeni treći poen

U četvrtfinalnim mečevima sastaju se:

Francuska - Španija

Rusija - Argentina

Hrvatska - Srbija

Češka - Čile/Izrael

Srbija je u četvrtfinalu Dejvis kupa! Posle dva ispadanja u prvom kolu prethodnih godina, naši najbolji teniseri konačno su preskočili prvu prepriku pošto su u beogradskoj "Areni", pred više od 15.000 gledalaca, pobedili selekciju SAD sa 3-2.Odlučujući poen doneo je Novak Đoković posle 4 sata i 15 minuta više nego dramatične borbe sa Džonom Isnerom. Novak je pobedio sa 3-2 (7-5,3-6,6-3,6-7,6-4) iskoristivši tek 6. meč loptu ! Tri je imao na servis protivnika ali nije uspeo da stigne do tog poslednjeg poena. Dve prilike propustio je i na sopstveni servis, ali je na kraju uspeo što je izazvalo erupciju oduševljenja u dvorani, ali i među našim igračima koji su na sredini terena pali jedan drugom u zagrljaj... U poslednjem meču, bez takmičarskoh značaja, Sem Kveri pobedio je Viktora Troickog sa 2-0 (7-5,6-2). Reprezentacija Srbije igraće u četvrtfinalu protiv Hrvatske, kao gost, od 7. do 9 jula, zasad u Splitu ali postoji mogućnost da se meč održi u Zagrebu zbog većeg kapaciteta dvorane. Pobedom nad SAD Srbija je prvi put od osamostaljenja preskočila prvo kolo i umesto o opstanku sada "brine" o tome kako u polufinale. Krajnji cilj je osvajanje Dejvis kupa, ove ili neke od sledećih godina, dok ova izuzetna generacija potraje, mada stižu i naslednici. Novak Đoković je na konferenciju za štampu došao u pratnji Nikole Moiloševića, 14-togodišnjeg prvaka Evrope, koji je bio pozvan u ekipu da oseti "timski duh".

Niko nije očekivao lak posao za Novaka Đokovića, ali je malo ko očekivao ovakvu partiju tankog, visokog (2,06 m) Džona Isnera. Drugom igraču sveta trebalo je više od 4 sata i pet setova da slomi njegov otpor. Isner je izuzetnoi servirao (24 asa prema 7 Djokovića), napravio je pet duplih grešaka manje (5 prema 10), imao je 4 "viner-servisa" prema jednom Novaka, osvajao je 91% poena na drugi servis, imao je 67 "vinera" (udarac koji donosi poen) prema 55 protivnika ali je načinio 19 neiznudjenih grešaka više (53 prema 34 Novaka) i verovatno je tu izgubio. Novak je bio uspešniji na mreži (9/13 ili 69%) prema 23/45 ili 51% Isnera. Na kraju Đoković je osvojio 162 poena a Isner 150. Bez obzira na poraz, Isner odlazi iz Beograda kao čovek iznenađenja i kao bolji teniser od onoga koji je stigao kao "rezervina rezerva" jer su Rodik i Blejk otkazali. Isner je u tri dana na terenu proveo gotovo 12 sati, sve je herojski izdržao, ali je na kraju bio pomalo tužan: ¡Dao sam maksimum, ali ne mogu biti zadovoljan jer smo izgubili a protivnik je preko mene osvojio dva poena. Novak je sjajajn igrač, drugi na svetu, Srbija je veliki tim koji može da pobedi svakog. Atmosfera je bila sjajna, publika je bila divna bez obzira što je navijala protiv mene. Bilo je ovo veliko iskustvo za mene!, rekao je Isner.

Rezultati

Srbija - SAD 3:2

Španija - Švajcarska 4:1

Francuska - Nemačka 4:1

Rusija - Indija 3:2

Švedska - Argentina 2:3

Hrvatska - Ekvador 5:0

Belgija - Češka 1:4

Čile - Izrael 2:1

Srpski heroj Novak Djoković nije propustio priliku da čestita Amerikancima:

"Iznenadili su sve, pa i nas. Zaista nismo očekivali da Isner i Kveri mogu da igrajuu kao veterani u ovom takmičenju a ne kao debitanti. Bili su sjajno motivisani a moćno oružje bio im je servis. Malo je apsurdno da im je šljaka, koju smo mi odabrali, pomagala prilikom servisa jer je ponekad nemoguće predvideti gde će loptica odskočiti, tim pre ako neko, kao Džon, servirá sa "četvrtog sprata"… Na betonu je odskog loptice mnogo regularniji. Mi smo bili složni, strpljivi i uz pomoć sjajne publike nagradjeni smo ulaskom u četvrtfinale što je najveći uspeh srpskog tenisa.

đoković se osvrnuo i na predstojeći meč sa Hrvatskom:

"Ne znam koju će podlogu izabrati Hrvati, ali nama je u principu sve jedno, naša prednost je što možemo da se prilagodimo svakoj podlozi, imamo ekipu za svaku vrstu terena i na tome gradimo naš optimizam za nastavak takmičenja!, rekao je Djoković.


 

Na Hrvate bez Pilića?

Prema nezvaničnom saznanju "Vremena" reprezentacija Srbije igraće protiv Hrvatske bez svog savetnika Nikole Pilića, čoveka koji je u nekoliko proteklih godina stalno bio uz naše tenisere i čiji je doprinos uspesima nemerljiv. Njegove zasluge pomenuli su posle pobede nad Amerikancima i savezni kapiten Bojan Obradović i najbolji igrač Đoković. Međutim, saznajemo da Nikola Pilić u ugovoru sa TSS ima klauzulu koja ga "oslobođa" učešča u eventualnim mečevima sa Hrvatskom i Nemačkom, zemljama sa kojima je Pilić kao savezni kapiten osvojio tri Dejvis kupa. Ta klauzula postoji od potpisivanja ugovora i rešava izuzetno delikatnu situaciju u kojoj bi se Pilić, inače rođeni Splićanin, našao da u svom gradu treba da sedi na klupi Srbije, sa crvenom trenerkom i orlovima…Kada je svojevremno prihvatio posao koji mu je ponudio TSS, izazvao je gnev okorelih nacionalista sa obe strane, iako više sa hrvatske, a može se zamisliti šta bi bilo kada bi Pilić bio deo stručnog štaba Srbije protiv Hrvatske, pa još u Splitu…


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST