Zdravstvo >

Stomatolog za decu obolelu
od raka

Prošle srede je u okviru Klinike za dečju i preventivnu stomatologiju Stomatološkog fakulteta u Beogradu otvorena prva specijalizovana stomatološka ordinacija za zbrinjavanje dece obolele od raka.

Ordinacija je posebno opremljena specijalnom aparaturom za prevenciju i lečenje oralnih oboljenja obolele dece, a nastavnici i saradnici Klinike za dečju i preventivnu stomatologiju koji će raditi sa obolelom decom dodatno su obučeni u oblasti pedijatrijske onkologije.

Ova ordinacija je od posebnog značaja jer se obolelima od raka tokom lečenja ne mogu sprovoditi uobičajena i redovna stomatološka terapija i zahvati, a poznato je da, često, oralna oboljenja mogu znatno pogoršati stanje opšteg zdravlja obolele dece.

Kako su uslovi u kojima se nalazi organizam deteta tokom terapija specifični, i pregledi u ordinaciji imaju poseban protokol. Neophodno je prvo uraditi stomatološki pregled da bi se procenilo stanje oralnog zdravlja deteta, na osnovu čega se pravi plan svih daljih mera a u zavisnosti od opšteg zdravstvenog stanja deteta, i u dogovoru sa lekarom koji prati osnovno oboljenje. U skladu s tim, u kabinetu će biti organizovana savetovališta za roditelje čija je pomoć neophodna u procesu izlečenja.

Otvaranje specijalizovane ordinacije omogućeno je zahvaljujući udruženoj saradnji Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) i zaposlenih u Klinici za dečju i preventivnu stomatologiju Stomatološkog fakulteta, kao i brojnim donatorima koji su svoje znanje i materijalna sredstva stavili u svrhu izlečenja dece obolele od raka – košarkaši Košarkaškog kluba Partizan i kompanije "Vujić" Valjevo, Neodent i Tehnodent iz Novog Sada, Novaterm, Ozon Ekspres i Roma Company iz Beograda.

Ordinacija radi od 15. marta i primaće pacijente iz cele Srbije.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST